Κρυφό μαχαίρι στις διπλές συντάξεις 700.000 δικαιούχων
12/05/2016 12:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρυφό μαχαίρι στις διπλές συντάξεις 700.000 δικαιούχων

Κρυφές μειώσεις έρχονται από την 1η Ιουλίου σε περισσότερους από 700.000 συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν διπλές κύριες ή επικουρικές συντάξεις, μία δική τους και μία από μεταβίβαση (π.χ. λόγω χηρείας), καθώς αλλάζει ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθένειας 6% και πλέον θα επιβάλλεται και στις δύο συντάξεις, ενώ σήμερα πληρώνουν εισφορά ασθένειας στη μία σύνταξη, που είναι είτε η υψηλότερη είτε -εφόσον έχουν κάνει αίτηση στο Ταμείο τους- το μικρότερο από τα δύο ποσά.

Οι νέες περικοπές κυμαίνονται από 12 ως και 66 ευρώ το μήνα για όσους έχουν δυο κύριες συντάξεις ενώ για όσους παίρνουν δύο επικουρικές οι μειώσεις φτάνουν και στα 18 ευρώ το μήνα, όπως φαίνεται στον ενδεικτικό πίνακα και τα παραδείγματα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος.

Οι μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς ασθένειας προβλέπονται στο άρθρο 44 του νέου ασφαλιστικού νόμου και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, δηλαδή από τις συντάξεις που θα καταβληθούν στο τέλος Ιουνίου.

Χωρίς… αντίκρισμα

Στην πράξη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με τον τρόπο αυτό μειώνει όλες τις διπλές συντάξεις, και μάλιστα αδιακρίτως! Το σημαντικότερο, δε, είναι πως παρότι το 6% για ασθένεια θα βαρύνει πλέον και τις δύο συντάξεις, οι συνταξιούχοι κάθε άλλο παρά καλύτερες υπηρεσίες Υγείας θα έχουν.

Ατύπως μάλιστα το ΕΤΕΑ εφαρμόζει την επιβολή εισφοράς ασθένειας και στα δύο ποσά επικουρικής σύνταξης εφόσον καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο, και τώρα με το άρθρο 44 του νέου νόμου η διπλή μείωση νομοθετείται για όλους και μάλιστα στις επικουρικές με αναδρομική ισχύ από 1ης/1/2016 και όχι από 1ης/7/2016 όπως προβλέπεται για τις κύριες.

Οσοι μάλιστα είναι συνταξιούχοι και εργάζονται ως μισθωτοί θα πληρώνουν εισφορά ασθένειας 6% στη σύνταξη και 2,15% στο εισόδημα που αποκτούν από μισθωτή εργασία, ενώ αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν εισφορά ασθένειας 6,95% επί του εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση του επαγγέλματός τους, πέραν της εισφοράς που ήδη καταβάλλουν ως συνταξιούχοι.

eleftherostypos.gr