Κοντά σε συμφωνία για την πρώτη κατοικία - Νέα πρόταση κατέθεσε η κυβέρνηση
05/11/2015 14:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοντά σε συμφωνία για την πρώτη κατοικία - Νέα πρόταση κατέθεσε η κυβέρνηση

Προς συμβιβαστική λύση για τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας οδεύουν κυβέρνηση και θεσμοί, με τις πληροφορίες να θέλουν η τελική συμφωνία να κλείνει από σήμερα μέχρι το αργότερο αύριο Παρασκευή.

Χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο επιδίωξε να παρουσιάσει νέα πρόταση και μάλιστα υπήρχε και τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές. Αυτή καλύπτει περίπου το 65% των δανειοληπτών έναντι του 72% που ήταν η αρχική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα θέση προβλέπει για όσους προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλξη την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική αξία είναι 150-180 χιλ. ευρώ ενώ «μάχη» γίνεται για το ύψος του εισοδήματος. Η ελληνική πλευρά επιμένει στα 35 χιλ. ευρώ.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά την ξενάγηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Ακρόπολη, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής υποχώρησης της κυβέρνησης από τις αρχικές της θέσεις, στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα της ανάγκης ώστε και οι θεσμοί να ανεβάσουν τον πήχυ των προτάσεών τους. «Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα (σ.σ. πλειστηριασμοί), θα βρεθεί λύση η οποία θα δημιουργεί ασφάλεια στους πολίτες και θα συνιστά ένα ακόμη πεδίο στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η διαπραγμάτευση αφορά τα νέα όρια εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας όσων προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη. Δηλαδή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρών επαγγελματιών που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η δημοσιοποιηθείσα πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό η κύρια κατοικία όσων έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:

[1] Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας:

• για άγαμο έως 200.000 ευρώ

• για ζευγάρι έως 250.000 ευρώ

• προσαύξηση ορίων για κάθε παιδί μέχρι τρία παιδιά 25.000 ευρώ

[2] Οικογενειακό εισόδημα

• Ετήσιο έως 35.000 ευρώ

[3] Σύνολο οφειλών

• Να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ

• Η πρόταση του «κουαρτέτου» των θεσμών προβλέπει:

Αντικειμενική αξία κύρια κατοικίας

• Σενάριο 1: έως 70.000 ευρώ

• Σενάριο 2: έως 120.000 ευρώ

Εισόδημα

• για ένα άτομο έως 8.180 ευρώ

• για ζευγάρι έως 13.917 ευρώ

• προσαύξηση ορίων για κάθε παιδί μέχρι τρία παιδιά 3.350 ευρώ.

Σύνολο οφειλών

Έως 120.000 ευρώ

Η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλη και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να φέρουν το χαμήλωμα των ορίων από την ελληνική πλευρά και την άνοδο των δανειστών.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.