«Κόκκινη» κάρτα από τους δανειστές για το Ασφαλιστικό
02/02/2016 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κόκκινη» κάρτα από τους δανειστές για το Ασφαλιστικό

«Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί και αύριο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πληροφορίες ήθελαν το κουαρτέτο να μην έχει θέσει -τουλάχιστον μέχρι λίγη ώρα πριν το τέλος της συνάντησης- ζήτημα μείωσης συντάξεων. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι η διαπραγμάτευση «κόλλησε» στις ασφαλιστικές εισφορές. Απορρίφθηκε δηλαδή από τους Θεσμούς το «σχέδιο Κατρούγκαλου» για αύξηση των εισφορών κατά 1,5% στην επικούρηση. Αν ισχύει η «κόκκινη» κάρτα που έριξαν οι δανειστές δημιουργείται «μαύρη τρύπα» άνω των 500 εκατ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόμους.

Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, που επικαλείται το Βήμα, στην πρώτη συνάντηση του κουαρτέτου με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν αντιρρήσεις και ενστάσεις, αλλά δεν γίνονται πιεστικοί. Επιμένουν όμως πολύ, πρόσθεταν οι ίδιοι, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία και αποδείξεις για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου και της βιωσιμότητας του συστήματος.

Πάντως, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλο με το κουαρτέτο συνεχίστηκε για λίγη ώρα ακόμη μετά τη διαρροή των πληροφοριών αυτώμ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θέμα στο οποίο οι Θεσμοί αντιδρούν καθώς το θεωρούν πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα.

Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης». Επίσης συμπλήρωσε: «τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Εξ άλλου, όπως τόνισε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με βασική κόκκινη γραμμή τη μη μείωση των κύριων συντάξεων, για να υπογραμμίσει ότι ως αφετηρία επιδιώκεται η διατήρηση και των επικουρικών συντάξεων.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, με τους οποίους είχε συναντήσεις αποδέχονται την αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πρότασης, ενώ το ΔΝΤ κινείται σε πιο συντηρητική λογική.

Το ασφαλιστικό αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών και ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς με βασική «κόκκινη γραμμή» την μη μείωση των κύριων συντάξεων, όπως δήλωσε, μιλώντας εχθές στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, ο υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

«Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, επεσήμανε: «Δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαπραγμάτευση.

Νέα συνάντηση

Εξάλλου, στις 7:00 το βράδυ θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη στην οποία θα τεθούν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου και ειδικότερα αυτό της διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων και των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το θέμα αυτό φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να υπάρξει παράταση του σημερινού καθεστώτος που απαγορεύει την πώληση των δανείων αυτών μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για το τι θα γίνει τελικά.

Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είχε τεθεί προθεσμία μέχρι 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των δανείων αυτών από τις τράπεζες. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα της νέας διαπραγμάτευσης καθιστά δύσκολη της επίτευξη συμφωνίας μέχρι την ημερομηνία αυτή και για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η παράταση.

Χθες κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους εκπροσώπους των θεσμών, προσδιορίστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδος.

«Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο το καλό κλίμα που επικράτησε σ΄ αυτήν.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδος, κλείνοντας με την επίσκεψή τους αυτή, την πρώτη φάση της αξιολόγησης. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα 7-10 ημερών και θα επανέλθουν προκειμένου να παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό (τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη πτυχή του). Εφόσον υπάρξει συμφωνία για αυτά θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι.

Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη χθεσινή συνάντηση επισημάνθηκε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους.

Όπως διευκρινίστηκε από έγκυρους κύκλους, στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο!Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή!H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.