Κατσέλη: Σε δύο - τρία χρόνια θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες
01/03/2016 20:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατσέλη: Σε δύο - τρία χρόνια θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες

Την εκτίμηση ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα επανέλθουν στο επίπεδο προ κρίσεως, σε δύο ή τρία χρόνια από σήμερα και εφόσον πρώτα κλείσει η αξιολόγηση και εκλείψει η ανάγκη των capital control…» ανέφερε η διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη κατά την ακρόασή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» είπε πως «το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έχει καταγραφεί ένας σημαντικός επαναπατρισμός καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες της τάξεως του 1,15 δισ. ευρώ».

Υπογράμμισε πως η επάνοδος «δεν είναι αρκετή» καθώς στα έξι πρώτα χρόνια του Μνημονίου, από το 2010 μέχρι το τέλος του 2015, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 114 δισ. ευρώ, τόνισε όμως ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως ανακεφαλοποιημένες και θωρακισμένες και προέβλεψε πως «θα απαιτηθούν δύο ή τρία χρόνια για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς κανονικότητας και υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων»

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του ΤΕΚΕ κ. Θεόδωρος Μητράκος από την δική του πλευρά διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος να χάσουν χρήματα οι καταθέτες καθώς «οι ελληνικές καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» και η ενσωμάτωση της συζητούμενης οδηγίας «ενισχύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταθετών και διασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα».

imerisia.gr