Κατάργηση διά της πλαγίας του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;
18/05/2016 20:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατάργηση διά της πλαγίας του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

«Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά»

«Δεν θέτουμε συγκεκριμένα μισθολογικά θέματα, αλλά οι σχέσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δώσουμε τις άλλες ρυθμίσεις πλην του μισθολογικού και διάφορες ρυθμίσεις που δεν αφορούν στην πλειοψηφία τους τις ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να αναθεωρηθούν. Οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι μόνο επιδόματα, αυξήσεις, 13 και 14 μισθός, ωράρια... θα μπορούσαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να συζητούν και να αποφασίζουν για το πώς θα μοιράζεται το μισθολογικό κόστος, δηλαδή αν θα είναι σε 12, 13, 14 ή 15 «κομμάτια», χωρίς αυτό να μειώνεται».

Ποιος τα λέει όλα αυτά; Μα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας ο οποίος ενώ μέχρι πριν μερικές ημέρες εξαπέλυε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για τα σκληρά μέτρα, ξαφνικά έκλεισε το μάτι στο ΔΝΤ και στις απαιτήσεις που εγείρει κατά καιρούς για τα εργασιακά θέματα. Και ξαφνικά στηρίζει το Μαξίμου λέγοντας ότι αν τα μέτρα υλοποιηθούν θα έρθει η ανάπτυξη αλλά χρειάζεται... πολιτική συναίνεση, δηλαδή να ψηφίσει και η ΝΔ το πακέτο του Τσίπρα.

Και ποιος είναι το αντάλλαγμα στους βιομηχάνους; Μα φυσικά όλα τα παραπάνω που περιέγραψε και τα οποία συγκλίνουν σε ένα: Στην έμμεση κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού μέσω ενσωμάτωσης στον κύριο μισθό των δώρων. Λες και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας όπου πάνω από 800 χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους; Ή ότι κάποιοι αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο από το ωράριό τους με λιγότερα χρήματα. Τι κάνει ουσιαστικά ο Φέσσας; Εν μέσω ενός μεγάλου παιχνιδιού που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας βάζει την κουκούλα και «δίνει» στο ΔΝΤ και τους «σκληρούς» το 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ό,τι απέμεινε δηλαδή για να κινηθεί λίγο η αγορά θέλει να τον καταργήσει ο ΣΕΒ προκειμένου να γεμίσουν οι τσέπες των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων.

Είναι άραγε ένα πολιτικο-οικονομικό αλισβερίσι του ΣΕΒ με την κυβέρνηση και το ΔΝΤ στη λογική «σου δίνουν οι βιομήχανοι στήριξη, κόψε κι εσύ επιδόματα και δώρα;»

Η κυβέρνηση της αριστεράς τι λέει για όλα αυτά άραγε; Ή μήπως θα πει ότι είναι αντίθετη αλλά μόλις έρθει ο καυτός Οκτώβριος θα σκύψει πάλι το κεφάλι και θα νομοθετήσει στα τέσσερα.

Η κατάργηση διά της πλαγίας του 13ου και 14ου μισθού για χάρη των εργοδοτών θα διαλύσει ακόμη περισσότερο την οικονομία. Ό,τι λεφτά παίρνουν οι εργαζόμενοι πάνε σε πληρωμές υποχρεώσεων και στην αγορά. Αν χαθούν αυτά τα λεφτά στις τσέπες των βιομηχάνων που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και δεν ξοδεύουν στην Ελλάδα θα έχει γίνει ένα τεράστιο έγκλημα.