Η Κομισιόν ανακοινώνει κανόνες φορολογικής διαφάνειας για τις πολυεθνικές
12/04/2016 17:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κομισιόν ανακοινώνει κανόνες φορολογικής διαφάνειας για τις πολυεθνικές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέους κανόνες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ το χρόνο πρέπει να δημοσιεύσει το ποσό του φόρου που πληρώνει σε κάθε χώρα της ΕΕ, καθώς και την παροχή πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητές της. Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν και για τις επιχειρήσεις μη μέλη της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα απαιτήσει "ισχυρότερες προϋποθέσεις διαφάνειας για τις δραστηριότητες των εταιρειών σε χώρες που δεν τηρούν τα διεθνή πρότυπα για τη χρηστή διοίκηση στο φορολογικό τομέα", πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους, θα πρέπει να "παρέχουν πλήρη, χώρα προς χώρα, αποκάλυψη", ανέφερε σχετικό δελτίο τύπου. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ θα πρέπει επίσης να παρέχουν συγκεντρωτικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τους συνολικούς φόρους που καταβάλλονται εκτός της ΕΕ.

"Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Επιτροπή," δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. "Η στενή συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών πρέπει να πάει χέρι-χέρι με τη δημόσια διαφάνεια. Με την υιοθέτηση αυτής της πρότασης, η Ευρώπη αποδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής".

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών Τζόναθαν Χιλ, πρόσθεσε: "Οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας εξαρτώνται από ένα φορολογικό σύστημα που είναι δίκαιο, μια αρχή που ισχύει τόσο για τα άτομα όσο και για τις επιχειρήσεις. Η πρότασή μας για την αύξηση της διαφάνειας θα βοηθήσει να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο υπεύθυνες. Θα προωθήσει τον πιο δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους".

Η Επιτροπή ήδη προγραμμάτιζε από τον Μάρτιο να κάνει δημόσια την φορολογική δήλωση ανά χώρα, σύμφωνα με μια πρόταση που διέρρευσε και δημοσιεύθηκε στο Politico. Αλλά μετά την αποκάλυψη των Panama Papers αυτό το μήνα από μια διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων, σχετικά με τις φορολογικές ρυθμίσεις πλούσιων Ευρωπαίων, αυξήθηκε η πίεση στην Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, με έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ θα πρέπει να δημοσιεύουν επτά μέρη των πληροφοριών σε κάθε χώρα στην οποία λειτουργούν: 1) τη φύση των δραστηριοτήτων τους, 2) τον αριθμό των εργαζομένων τους, 3) τον συνολικό καθαρό κύκλο εργασιών τους, 4) το κέρδος πριν τη φορολογία, 5) το ποσό του φόρου εισοδήματος που οφείλεται σε κάθε χώρα, 6) το ποσό που έχουν καταβάλει και και 7) τα συσσωρευμένα κέρδη, τα οποία είναι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μετά από διανομές στους συμμέτοχους.

Ως νομική βάση για την πρόταση, η Επιτροπή επέλεξε την τροποποίηση της Λογιστικής Οδηγίας του 2013 για την εταιρική υποβολή εκθέσεων στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι κανόνες μπορεί να εγκριθούν με ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ο κανονισμός σχετικά με τη φορολογική εναρμόνιση θα απαιτούσε ομοφωνία και από τις 28 χώρες-μέλη.

Το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής, αλλά δήλωσε ότι "τα αποτελέσματα ανά χώρα από μόνα τους δεν διορθώνουν το πρόβλημα". "Θέλουμε οι εταιρείες να πληρώνουν φόρους, εκεί όπου δημιουργείται η αξία" δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μπούρκχαρντ Μπαλτς, εκπρόσωπος της ομάδας σε φορολογικά θέματα. "Ο νέος νόμος θα συμβάλει στο να γίνε ορατό αν η αρχή αυτή εφαρμόζεται ή όχι". Αλλά επίσης προειδοποίησε ενάντια στις τόσες πολλές απαιτήσεις διαφάνειας που θα μπορούσαν να "θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών, ζητώντας τους να αποκαλύπτουν πληροφορίες που οι αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες δεν χρειάζεται να αποκαλύπτουν".

Ο ευρωβουλευτής Σβεν Τζιεγκολντ του Πράσινου Κόμματος είπε ότι ήταν "θετικός στο γεγονός ότι η Επιτροπή ανταποκρίθηκε στην χρόνια έκκληση χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να γίνει αυτό", αλλά επέμεινε ότι οι απαιτήσεις διαφάνειας για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ "πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλες τις χώρες". Η εμπειρία με τις μαύρες λίστες των φορολογικών παραδείσων "είναι αρνητική", είπε, "διότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, είναι φορολογικοί παράδεισοι". Ως παράδειγμα ανέφερε τις ΗΠΑ και την προστασία που παρέχεται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο σε μη συνεργάσιμες χώρες.

politico.eu