Eurogroup: Πλήρης παράδοση άνευ όρων της κυβέρνησης
09/05/2016 21:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Eurogroup: Πλήρης παράδοση άνευ όρων της κυβέρνησης

Μόλις τέσσερις ώρες κράτησε το ξέσκισμα της ελληνικής κυβέρνησης και το τέλος των προσδοκιών που ψευδώς καλλιέργησε στη Βουλή ο Τσίπρας και η παρέα του. Ένα ακόμη «Βατερλό» για την κυβέρνηση των ανίκανων και δυστυχώς και για όλη τη χώρα, καταγράφηκε στις Βρυξέλλες, λίγα χιλιόμετρα δηλαδή από την πραγματική τοποθεσία που έγινε η μάχη στο Βατερλό.

Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε πλήρη παράδοση άνευ όρων και με μια άδηλη και ασαφή υπόσχεση για το χρέος που θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον κι εφόσον χρειαστεί.

Το «για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι η συζήτηση για το χρέος» του Τσίπρα ουσιαστικά αποτελεί μια ακόμη μεγαλειώδης απάτη της κυβέρνησης η οποία νομοθέτησε την Κυριακή με το μαχαίρι στο λαιμό χωρίς όμως να κερδίσει απολύτως τίποτε.

Το χειρότερο. Πηγαίνοντας την ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό (μνημόνιο τέσσερα είναι κι ας μη γελιόμαστε) και μάλιστα χωρίς μετάφραση αλλά στα ελληνικά, ο Τσακαλώτος ομολογεί δημοσίως ότι αποδέχεται τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και την εξαίρεση ορισμένων δημοσίων δαπανών για άμυνα και κοινωνική πολιτική. Όμως, ακόμη και το τελευταίο, δηλαδή την εξαίρεση ορισμένων δαπανών, ο Ντάισελμπουμ την έκανε φύλλο και φτερό. Στο επίσημο ανακοινωθέν γίνεται λόγος για εξαιρέσεις μόνο σε έκτακτες ανάγκες (π.χ. πόλεμος ή ανθρωπιστική κρίση) όμως και αυτή η εξαίρεση θα περνά από την κρίση των δανειστών. Απίστευτο, αλλά ακόμη και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης θα αποφασίζουν οι δανειστές.

Επίσης, συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί, να περάσει από τη Βουλή ο αυτόματος μηχανισμός, ο περίφημος «κόφτης». Προσέξτε ποιο είναι το κόλπο. Θα ψηφιστεί ο μηχανισμός ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει ποσοτικοποιημένα και ονομαστικοποιημένα τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης. Αλλά θα περιλαμβάνονται οι... εξαιρέσεις. Θα έρθει δηλαδή ο Τσίπρας και θα πει ότι «πετύχαμε να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την άμυνα ή για το προσφυγικό». Δεν θα πει όμως ότι αποδέχεται τις μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ούτε τις απολύσεις για να μειωθεί η κρατική δαπάνη. Αυτά θα έρχονται αυτόματα και θα αποφασίζονται με εντολή των δανειστών.

Τρομερό, αλλά ο Τσίπρας θα πανηγυρίζει γιατί αποδέχθηκε μειώσεις μισθών και συντάξεων!

Κι όλα αυτά, κι ακόμη χειρότερα που ακόμη είναι κρυφά, για να δοθεί μια υπόσχεση για το χρέος. Χαρακτηριστικά όσα είπε ο Τσακαλώτος: «Η συζήτηση θα είναι σε τρία πεδία: «Το πρώτο είναι το άμεσο επίπεδο λύσης, το δεύτερο το μεσοπρόθεσμο με μέτρα που θα μπορούν να εφαρμοστούν από το 2018 και το τρίτο επίπεδο μακροπρόθεσμα αφορά την ωριμότητα του ελληνικού χρέους σε βάθος 30 ετών. Νιώθω ανακούφιση γιατί αρχίσαμε να μιλάμε επιτέλους για τη διαχείριση του χρέους».

Στις 24 Μαΐου στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία συγκεκριμένη για να ολοκληρώσουμε τα πάντα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Δηλαδή, τίποτε χειροπιαστό για την Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ.

Αν επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω τις επόμενες ώρες, τότε έχουμε μια ακόμη εθνική προδοσία μιας ανίκανης κυβέρνησης.

H ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου μέτρων, τα οποία μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, βάσει της υιοθέτησης των προαπαιτουμένων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει, ως μέρος αυτών των προαπαιτούμενων, προκειμένου να υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση:

α. Ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων τα οποία θα φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και επιπλέον δημοσιονομικά παραμετρικά μέρα, όπως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα που αφορούν το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα,

β. Έναν πρόσθετο προληπτικό μηχανισμό, ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διαβεβαιώσει πως ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που δεν μπορούν να «παρεμποδιστούν» (non-discretionary measures) και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα).

Εάν τα μέτρα τεθούν σε εφαρμογή, με προσωρινή μορφή, μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, τότε θα πρέπει να συμφωνηθούν μόνιμα δομικά μέτρα με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που αφορούν τα έσοδα, και αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, ως μία διαδικασία φυσιολογικής πορείας του προϋπολογισμού και με στόχο ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε ορθή πορεία.

Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αφορούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση. Αυτές οι εξαιρέσεις θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι απαραίτητη η εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα διευκολύνει την επιστροφή των πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενο θεωρείται και το άνοιγμα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα εγγυημένα δάνεια πρώτης κατοικίας.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι ένα ισχυρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί θεμέλιο λίθο του προγράμματος του ESM.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την υιοθέτηση του νόμου που αφορά το Ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, αλλά και την αρχική μεταφορά συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εντάσσονται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διορισθεί έως τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία όχι αργότερα από τον Σεπτέμβριο.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Σύνοδο και το Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, το Eurogroup παραμένει πρόθυμο να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, πιθανά πρόσθετα μέτρα αναφορικά με το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι βιώσιμες και μάλιστα μακροπρόθεσμα.

Αυτά τα μέτρα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί βάσει του προγράμματος του ESM και θα εξετασθούν μέτα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και εφόσον όλα τα προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί.

Το Eurogroup συμφωνεί στις επόμενες γενικές αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος: α. Εξασφάλιση της πρόσβασης στις αγορές, β. Χαλάρωση των όρων αποπληρωμής, γ. Εξασφαλίζει την πορεία προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά το πέρας του προγράμματος και δ. Ύπαρξη ευελιξίας αναφορικά με την αβέβαιη πορεία του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Το Eurogroup συμφωνεί επίσης να δημιουργήσει μία βάση για την εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την οποία και βάσει του κεντρικού σεναρίου της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμη πορεία.

Το Eurogroup διαβλέπει μία πρόσθετη προσέγγιση, μέσω της οποίας μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά μέτρα για το χρέος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί αναφορικά με τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες και βάσει των όρων που ισχύουν στο πρόγραμμα του ESM. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, και ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι ευθυγραμμισμένα με τους νόμους της Ε.Ε., αλλά και τους κανόνες που ισχύουν για τον ESM και τον EFSF. Το Eurogroup θα εξετάσει:

– Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τις πιθανότητες για να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους.

– Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο το EWG θα εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος τουESM. Επίσης, μέτρα όπως η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMP και ANFA).

– Και τέλος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το Eurogroup παραμένει έτοιμο, εάν χρειαστεί και με την προϋπόθεση συμμόρφωσης με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος προγράμματος την ανάγκη για πιθανά επιπρόσθετα μέτρα στο χρέος, για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα.

Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EWG να εξετάσει περαιτέρω τις τεχνικές λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων για το χρέος και να ενημερώσει το Eurogroup στην επόμενη τακτική συνεδρίαση της 24ης Μαίου.

Μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή των πολιτικών, αυτή η συμφωνία για το χρέος και τη διαβεβαίωση για τη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται ότι θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων ημερών την τεχνική διεργασία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου και το προληπτικού μηχανισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, το Eurogroup αναμένει με αγωνία να λάβει σύντομα το συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται μία πλήρης λίστα με προαιρετικά μέτρα, αλλά και η συμπληρωματική αναφορά για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, συμπεριλαμβανομένης και της νομοθετικής υιοθέτησής τους.

Με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και αφού υπάρξει, όπου είναι απαραίτητο έγκριση από εθνικές αρχές, το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM.