Επιμένει ο Μάρδας: Δεν έχω μετανιώσει για τη δήλωση μου για τους πρόσφυγες - Στο Google βρήκα την πρόταση
28/03/2016 12:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιμένει ο Μάρδας: Δεν έχω μετανιώσει για τη δήλωση μου για τους πρόσφυγες - Στο Google βρήκα την πρόταση

Την πρότασή του για επενδύσεις από πρόσφυγες, υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Μάρδας, η οποία χθες προκάλεσε σάλος αντιδράσεων. Ειδικότερα χθες ο κ.Μάρδας δήλωσε ότι ενδεχομένως μεταξύ των προσφύγων να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρήματα στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να τα επενδύσουν στη χώρα μας.

"Μακάρι να συζητάμε τέτοιου είδους θέματα, δεν αποτελούν θέματα μια πολιτικής αιχμής,. Είναι ωραία θέματα, και βέβαια λιγότερο σημαντικά απ' όσα συζητάμε για το προσφυγικό" τόνισε το πρωί μιλώντας στο Mega.

"Έκανα μια αναφορά στο συγκεκριμένο νόμο ότι θα μπορούσε να έχουμε ως κριτήριο, για μια επενδυτική δραστηριότητα, απλά έκανα μια αναφορά σε μια υφιστάμενη ήδη νομοθεσία. Αναφερόμουν σε πρόσφυγες, το 200.000 – 250.000 αναφέρεται σε ξένους" υποστήριξε ο κ. Μάρδας.

Και σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε, υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες μπαίνουν σε μια διαδικασία ενός προγράμματος και σε λίγο χρονικό διάστημα "θα βρίσκονται στους χώρους όπου πρέπει να βρίσκονται και έχουμε στην Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα ζήσουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται".

Και εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα υποσύνολο το οποίο θα μπορούσε να φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα και "από κει και πέρα να ενσωματωθεί και στην ελληνική κοινωνία, στον βαθμό που θέλει βέβαια, και να κάνει μια οποιαδήποτε επένδυση. Αυτή είναι η πρόταση".

Ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δεν θέτει "διαδικασία διάκρισης, ανάμεσα στους πρόσφυγες με την έννοια όσοι έχετε φέρτε τα και οι υπόλοιποι θα φύγετε, ούτε εισάγει παράξενες σκέψεις που κυκλοφορούν στο μυαλό ορισμένων. Απλά και μόνο είναι μια πολύ απλή πρόταση, είναι μια εμπειρία την οποία την έχουμε δει" και σε άλλες χώρες. "Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ότι έγινε στην Δανία όπου κάποιοι, το κράτος μάζευε τιμαλφή κλπ, κλπ., καμία σχέση" υποστήριξε.

'' Μπείτε στο Google για να δείτε τις άλλες χώρες τι έκαναν για να αξιοποίησαν τους πρόσφυγες» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών ο οποίος ωστόσο ομολόγησε ότι '' δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχουν πρόσφυγες με χρήματα. Ξέρω ότι άλλες χώρες έχουν στήσει αντίστοιχες υπηρεσίες''. Αποκάλυψε, δε, ότι η σκέψη της κυβέρνησης βασίζεται στη... διεθνή εμπειρία. ''Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία υπάρχει αυτό το υποσύνολο (σ.σ. των εύπορων προσφύγων). Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι όλο το υποσύνολο αυτό έχει πάει σε άλλες χώρες'' είπε ο κ. Μάρδας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι πρόσφυγες έχουν χρήματα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι άλλες χώρες έχουν συγκροτήσει υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει ότι πολλοί πρόσφυγες ζουν μέσα στις λάσπες και σε σκηνές και αυτή η πρόταση ενδεχομένως να ακούγεται προκλητική, ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι οι λάσπες αφορούν 3,4,5 ημέρες και πως η πολιτική αυτή η οποία προτείνεται έχει έναν ορίζοντα στο μέλλον. "Δεν μπορεί να συνδυαστεί αυτή τη στιγμή μια σκέψη μια εισήγηση, έως ότου τεθεί ως πολιτική, εάν εν πάσει περιπτώσει συμφωνήσει και η κυβέρνηση με αυτή την εισήγηση" ανέφερε.

"Απλά κάποια ώρα θα έπρεπε να γίνει, όπως το έκαναν και κάποιες χώρες, μια καταγραφή και του κοινωνικού και του οικονομικού προφίλ και από κει και πέρα μπορεί να υπάρχει μια ρύθμιση, η οποία να προτείνει κάτι τέτοιο, και αν κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει την χρησιμοποιεί, αν δεν θέλει δεν την χρησιμοποιεί" τόνισε.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση που θα κατατεθεί σήμερα, έχει συζητηθεί και ερευνηθεί, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση.

imerisia.gr