Εκθεση - κόλαφος του ΔΝΤ: Κάναμε λάθος το 2010 με το ελληνικό χρέος
16/12/2015 23:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκθεση - κόλαφος του ΔΝΤ: Κάναμε λάθος το 2010 με το ελληνικό χρέος

Για πρώτη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται ότι έκανε λάθη και παραλείψεις στο λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010 χωρίς να περιλαμβάνει, ως όφειλε, την αναδιάρθρωση του χρέους για να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητά του.

Το Δ.Σ. του Ταμείου έγκρινε στις 7 Δεκεμβρίου έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, και με βάση την οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι εμμέσως πλην σαφώς αδειάζει όσους αναμείχθηκαν στην «κατασκευή» του προγράμματος για την Ελλάδα. Στην έκθεση δεν αποδίδονται ευθύνες, κάτι που αναμένεται να κάνει η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά το θέμα, ειδικά για την αναδιάρθρωση, που όπως τονίζεται πολλαπλασίασε τις δυσκολίες για την Ελλάδα.

Το Δ.Σ. υπογράμμισε πως αναμένει την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ρόλο των στελεχών του στην κρίση της ευρωζώνης, η οποία όμως θα καθυστερήσει μετά από απαίτηση του Πολ Τόμσεν με τη δικαιολογία ότι «ακόμα το Πρόγραμμα τρέχει».

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, που ήταν απαραίτητη το 2010, αλλά δεν ζητήθηκε από την τότε ελληνική κυβέρνηση, μετά από απαίτηση των Γερμανών και των δορυφόρων τους, η έκθεση αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδα. Ηταν συστημική εξαίρεση, τονίζεται, αν και με την τότε απόφαση παραβιάστηκε «βάναυσα» το Καταστατικό του ΔΝΤ.

Μόνο όταν ανέλαβε η ΕΚΤ τη δέσμευση να κάνει ότι απαιτείται για να διασωθεί η ζώνη του Ευρώ, και αφού πέρασαν δύο χρόνια αβεβαιότητας, άρχισε να αποκτάται ξανά η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στην έκθεση. Συγκεκριμένα τονίζεται:

Συνολικά η εμπειρία αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Οταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το «κούρεμα» ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική υπόθεση, ο αναπληρωτής Διευθυντής, Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ Βίβεκ Αρόρα δήλωσε ότι σε κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα η ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη.

Μιλώντας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμμέσως παραδέχθηκε ότι ήταν επιβεβλημένη το 2010. Αποτελεί ερώτημα, είπε, εάν ήταν εφικτή, αλλά και επιθυμητή εκείνη την περίοδο. Δεν υπήρχε «δίκτυ προστασίας» της ευρωζώνης και ήταν μεγάλη η ανησυχία ότι η αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε σοβαρή μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη, υποστήριξε ο κ. Αρόρα.

Για τα Προγράμματα του 2010 επί κυβέρνησης Παπανδρέου και του 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η εσωτερική υποτίμηση μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων ήταν ο βασικός στόχος. Για το σκοπό αυτό αποφάσισαν μέτρα όπως η μείωση των ονομαστικών μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η μείωση των κατώτατων αποδοχών, η μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προώθηση του ανταγωνισμού. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι όλοι οι σχεδιασμοί απέτυχαν.

Πηγή: imerisia.gr-Εθνος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 17/12/2015 13:30:09

  Τα ...προγράμματά τους ήταν προορισμένα να ''αποτύχουν'' και ο στόχος τους, να διαιωνιστεί η εξάρτηση. Συνεπώς, δεν μας χρειάζονται καθόλου οι κροκοδείλιες δηλώσεις μετανοίας τους. Πέτυχαν όλους τους σκοπούς και όλους τους στόχους τους. Κατά βάθος, συμφωνεί απολύτως και ο Σόϊμπλας. Όλα καλά. Όλα καλά.
  Αφού ΕΜΕΙΣ απουσιάζ(α)ουμε....Πολύ καλά μας κάνουν και πολύ σωστά μας κοροϊδεύουνε κι από πάνω.

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 22/12/2015 02:13:55

  Μας δουλευουν; ο Τομσεν δεν πήρε και προαγωγή για την επιτυχία του στην Ελλαδα; Φαίνεται ότι όντως μας....ψεκαζουν.

  Πάρεμπιπτοντως οι Κύπριοι ανησυχούν πολύ για τους ατελειωτους αεροψεκασμους πάνω από το νησί.

 3. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 22/12/2015 12:44:34

  Ναι , καλά μας κάνουν γιατί σαν κοινωνία είμαστε άσχετοι , και πολιτικά αμόρφωτοι .Αυτό έχει πολλές επιπτώσεις πολιτικές , οικονομικές και κοινωνικές . Όταν μας παραμύθιαζε ο Σημίτης με την "ισχυρή" λόγω Ευρώ Ελλάδα , δεν μπορούσαμε να δούμε την φάκα . Βλέπαμε μόνο το τυρί ( εύκολα δάνεια / plata dulce = γλυκό χρήμα που λένε στη Αργεντινή) .Το ότι η οικονομία μας τόσο ρηχή που ήταν , δεν θα μπορούσε να αντέξει ένα σκληρό νόμισμα ούτε που το υποπτευόμασταν ...Ο απίθανος αυτός πολιτικός που έχει ακόμα το θράσος και μιλάει σχεδόν μηδένισε και τον πρωτογενή τομέα με αποτέλεσμα να εισάγουμε μέχρι και λεμόνια , σκόρδα , κάππαρη (ναι , τις προάλλες σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ η κάππαρη ήταν εισαγωγής από Τουρκία!!!... )
  Και σήμερα που έχουμε σαπίσει μέσα στο ευρώ μετά από τόσα ατελέσφορα μνημόνια , τρομάζουμε στην ιδέα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα ...Λοιπόν ναι , καλά κάνουν και μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.