ΔΝΤ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη
19/01/2016 20:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 και το 2017 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας πως η αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας θα είναι πιο σταδιακή απ' όσο προβλέπονταν τον Οκτώβριο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι 3,4% φέτος, από 3,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και 3,6% το 2017 από 3,8%. Το 2015 η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 3,1%. Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ αυξάνει την πρόβλεψή της για το τρέχον έτος στο 1,7% από 1,6% προηγουμένως, ενώ αμετάβλητη στο 1,7% διατηρείται η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017.

Στις αναπτυγμένες οικονομίες, αναμένεται να συνεχιστεί η μέτρια και ανομοιόμορφη ανάπτυξη, με σταδιακό "κλείσιμο" της ψαλίδας στα ΑΕΠ των χωρών. Η εικόνα για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολη, σημειώνει το ΔΝΤ, καθώς η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι πιέσεις σε ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης φέτος και του χρόνου.

Η προβλεπόμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα δυο χρόνια, παρά την συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, αντανακλά κυρίως τις προβλέψεις για σταδιακή βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης της Βραζιλίας, της Ρωσίας και ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής, σημειώνει το ΔΝΤ, κάνοντας όμως λόγο για κινδύνους από νέα οικονομικά ή γεωπολιτικά σοκ. Όπως σημειώνει η έκθεση, μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία, είναι οι εξής: η μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η περαιτέρω ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων. "Σε γενικές γραμμές, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα διεθνώς, η οποία εντείνει τη μεταβλητότητα των αγορών και της οικονομίας" επισημαίνει το Ταμείο.

imf.org

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.