«Βόμβα» από το ΔΝΤ: «Δεν έχει ελάφρυνση του χρέους, αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα»
25/05/2016 21:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: «Δεν έχει ελάφρυνση του χρέους, αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα»

Ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Πρόσθεσε ότι «ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση, το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων θεσμών αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια κατάσταση όπου το ΔΝΤ να μπορεί να πει "είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε", αλλά (...) πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε εκεί ως το τέλος της χρονιάς», ανέφερε το στέλεχος αυτό του Ταμείου, μετά τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι ο οργανισμός δεν θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα ώσπου να λάβει περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (της)», είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μ. Ιγνατίου, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το Ταμείο θα ετοιμάσει έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και με βάση αυτή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Για το Ταμείο οι καλύτερες λύσεις για τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους είναι η επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων, οι προσαρμογές στα επιτόκια, και η εξόφληση των υφιστάμενων δανείων του επίσημου τομέα (κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις) προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση πόρων του Προγράμματος, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ο αξιωματούχος τόνισε πως σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και τόνισε οι πάντες έχουν αναγνωρίσει πλέον ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σημείωσε: «Όλοι αναγνωρίζουν τη μεθοδολογία. Όλοι αναγνωρίζουν τις τεχνικές. Βλέπουν πως πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους έως το 2060».

Ο αξιωματούχος εξήγησε επίσης ότι ο Πολ Τόμσεν δεν θα προσέλθει με πρόταση στο Δ.Σ. του Ταμείου διότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή.

Πάντως, πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, άρα είναι και καλυμμένη οικονομικά το επόμενο διάστημα.

imerisia.gr