Bloomberg: Η συμφωνία μπορεί να χρειαστεί μήνες, λένε αναλυτές
15/04/2016 22:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Η συμφωνία μπορεί να χρειαστεί μήνες, λένε αναλυτές

Καθώς η συμφωνία για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα απομακρύνεται, αυξάνονται οι κίνδυνοι οι συνομιλίες να συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη πληρωμή δόσης του χρέους. Ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι μια λύση τελικά θα βρεθεί, η συζήτηση θα μπορούσε να χρειαστεί μήνες και να προσθέσει στην αστάθεια των ευρωπαϊκών επενδύσεων. Η αβεβαιότητα για την Ελλάδα έρχεται εν μέσω αδιεξόδου στην ισπανική πολιτική και της πορείας προς το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις;

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε τη Δευτέρα ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση κάνει κάποια βήματα για δημοσιονομικούς στόχους, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σε μερικές εβδομάδες. Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η συνέχιση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι "καθοριστική".

Όμως, το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δανείσει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, εκτός και αν το χρέος της χώρας γίνει βιώσιμο μέσα από την ελάφρυνση και τις περικοπές των δαπανών. Η Γερμανία αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για διαγραφή χρέους. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς προσφυγή σε κούρεμα, προτρέποντας το έθνος να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ αποτελεί τροχοπέδη για μια συμφωνία.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα σχεδιάζει να υποβάλει φορολογικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, παρότι δεν έχουν εγκριθεί από τους πιστωτές, οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν την κίνηση μονομερή απόφαση. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να πείσει τους πιστωτές να εγκρίνουν τις αλλαγές στις συντάξεις, τη φορολογία και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πριν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν στις 22 Απριλίου, όπου ελπίζουν σε συμφωνία.

Οι συνομιλίες με αξιωματούχους από την Κομισιόν, την η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον ESM και το ΔΝΤ θα συνεχιστούν μετά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, η οποία ξεκίνησε σήμερα. Ο Μοσκοβισί είπε ότι θα επιδιώξει την επίτευξη προόδου στη μείωση της επιβάρυνσης του χρέους της Ελλάδας, στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λέει ότι αναμένει πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρώτη αναθεώρηση της ελληνικής διάσωσης κατά τη συνάντηση της 22ας Απριλίου ή, αν όχι, στην επόμενη συνάντηση της ομάδας στις 24 Μαΐου. Μέχρι τότε, η πίεση θα αυξηθεί για να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ 650 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο και περίπου 2,3 δις ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε, η χώρα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει την ΕΚΤ.

Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ στις 23 Ιουνίου είναι ένας άλλος αποφασιστικός παράγοντας, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε και παρουσιάζει τα πρακτικά της συνομιλίας μεταξύ αξιωματούχων του ΔΝΤ.

Ποιο είναι το πιθανό αποτέλεσμα;

Το Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι ίσως πολύ νωρίς για μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, αλλά μια σοβαρή πολιτική συζήτηση θα αρχίσει, ακολουθούμενη από μια συμφωνία το Μάιο, σύμφωνα με τον αναλυτή Mujtaba Rahman της Eurasia. Όπως εκτιμά, χρειάζεται ενδεχομένως μία διαπραγμάτευση με το Eurogroup για τη χορήγηση περισσότερης ελάφρυνσης του χρέους από ότι θεωρούν η Κομισιόν και η ΕΚΤ ότι πρέπει να γίνει, αλλά λιγότερο από ό,τι θέλει το ΔΝΤ - με την κυβέρνηση να ζητά να παραδώσει το υπόλοιπο με τη μορφή πρόσθετων μεταρρυθμίσεων.

Οι αναλυτές της Standard & Poors "βλέπουν" μια συμβιβαστική λύση για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό έως το τέλος του Απριλίου, που οδηγεί σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και θεωρούν ότι η άρση των capital controls είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα της χώρας. Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, αναμένει μια συμφωνία πριν από τη λήξη της οφειλής του Ιουλίου στην ΕΚΤ. Αναλυτές της RBS υποστηρίζουν ότι τα κόμματα θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να "παρέμβει" στη λεγόμενη ψήφο για το Brexit, κι έτσι οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι τον Ιούλιο.

Αναλυτές της Citigroup υποστηρίζουν ότι, ενώ ο ρόλος της Ελλάδας στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα μπορούσε να κάνει τα άλλα κόμματα πιο επιεική, θα μπορούσε επίσης να σκληρύνει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμα κι αν το τρίτο πακέτο διάσωσης συμφωνηθεί, πιθανόν θα αποτύχει να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και να εξασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ, λένε.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει πτώση 1,9 τοις εκατό τον περασμένο μήνα. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη κατά την ίδια περίοδο. Αναλυτές της RBS εκτιμούν ότι τα γεγονότα του περασμένου έτους δείχνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης από την Ελλάδα έχει μειωθεί, αλλά η ψηφοφορία για το Brexit, η ασθενέστερη περιφερειακή ανάπτυξη και η πολιτική αστάθεια σε ορισμένες περιφερειακές χώρες σημαίνει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν πιο σχετικές, αν τα spreads δεχθούν πίεση.

Αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι η Ελλάδα αποτελεί μια δυνητική πηγή αναταραχής στην αγορά τους επόμενους μήνες. Μια κλιμάκωση της ελληνικής κατάστασης, παράλληλα με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση των περιφερειακών ομολόγων της ευρωζώνης, μείωση του ευρώ και αύξηση της μεταβλητότητας στο ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays.

Τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό θα ήταν μια αγοραστική ευκαιρία αγοράς, υποστηρίζει ο Βαμβακίδης. Οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι πιθανό να ανοίξει το δρόμο για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ, λένε αναλυτές της Citigroup και της RBS. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανέβηκαν σήμερα, όταν η ΕΚΤ δήλωσε ότι τα ομόλογα EFSF είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα. Η Greylock Capital Management αναμένει μια συμφωνία.

bloomberg.com