«Βέρτιγκο» στην κυβέρνηση: Προς απόσυρση ο φόρος στο κρασί, αναζητούνται νέα ισοδύναμα...
18/11/2015 22:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Βέρτιγκο» στην κυβέρνηση: Προς απόσυρση ο φόρος στο κρασί, αναζητούνται νέα ισοδύναμα...

Σοβαρή εμπλοκή στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε φορολόγηση του κρασιού στην παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες προβλέπεται: Επιβολή ειδικού φόρου 40 λεπτών του ευρώ σε κάθε λίτρο κρασιού, εμφιαλωμένου ή μη με στόχο πρόσθετα έσοδα 110 εκατ. ώστε να κλείσει η «τρύπα» για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς τους ή τους προσκεκλημένους του με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Οι σφοδρές αντιδράσεις των παραγωγών προκάλεσαν αναταραχή στην κυβέρνηση με βουλευτές να αρνούνται να το ψηφίσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση να αναγκαστεί να πάρει πίσω το φόρο. Μάλιστα, λέγεται ότι τις τελευταίες ώρες ο Γ. Χουλιαράκης είναι σε συνεννόηση με τους Θεσμούς προς αναζήτηση άλλων ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο Τρ. Αλεξιάδης στη Βουλή είπε ότι επανεξετάζεται ο φόρος στο κρασί και κανείς δεν γνωρίζει τι τελικά θα ισχύσει και αν θα βρεθούν άλλα ισοδύναμα.

Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει και σε ότι αφορά τα νούμερα τα οποία δεν βγαίνουν για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

"Ξανασυζητάμε το θέμα του κρασιού" ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης . "Η κυβέρνηση συγκρούεται, διαπραγματεύεται και βρίσκει την καλύτερη λύση για τους πολίτες", τόνισε .

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, κατά την συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, θα αποσυρθεί εντελώς ή θα τροποποιηθεί.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί όπως και ο φόρος σε κάθε στήλη των δελτίων του ΟΠΑΠ, αποτελούν ισοδύναμα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, για την κατάργηση του οποίου έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη το θέμα εξετάζεται σε συνάντηση που έχει αυτή την ώρα, σε συνάντηση που έχει με εκπροσώπους των θεσμών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το άρθρο πάντως για την επιβολή του φόρου στο κρασί θα τεθεί κανονικά σήμερα σε ψηφοφορία όπως έχει κατατεθεί.

Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών σε ότι αφορά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την συγκεκριμένη διάταξη, ενώ ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας πρότεινε στην κυβέρνηση να αποσύρει τον φόρο στο κρασί και να επιβάλλει αντίστοιχο στο ουίσκι, τη βότκα και το τζιν.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.