Αίρονται τα capital controls για τo Χρηματιστήριο Αθηνών
07/12/2015 18:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αίρονται τα capital controls για τo Χρηματιστήριο Αθηνών

Με υπουργική απόφαση αίρονται οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, όπως έκανε γνωστό ο νέος επικεφαλής της ΕΚ Χ. Γκότσης.

Οπως γνωστοποίησε ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαρ. Γκότσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ήδη ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αίρονται οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Όπως επεσήμανε,η σχετική υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί, είναι πιθανόν ακόμα και εντός της ημέρας να πάρει ΦΕΚ, οπότε και να τεθεί σε ισχύ. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα ισχύσει από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ

Μετά την άρση των περιορισμών και οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, χρησιμοποιώντας και το λεγόμενο «παλαιό χρήμα», ενώ κατά τους τελευταίους έξι μήνες μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές μόνο με «νέο χρήμα».

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2016 θα υπάρξει πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Χ. Γκότσης επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών θα δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή νέων εταιρειών στη χρηματιστηριακή αγορά στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι στα σχέδια της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η δημιουργία αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Η Κεφαλαιαγορά υπό τη νέα διοίκησή της θέτει τους εξείς στόχους:

-Να παίξει ρόλο συμβουλευτικό όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική ευρωπαίκή οδηγία και ο αντίστοιχος κανονισμός της Ε.Ε>

-Να επαναφέρει ένα νέο ρεύμα εισαγωγής εταιριών στο Χ.Α. προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντλήσουν φθηνά αναπτυξιακά κεφάλαια.

-Να οργανωθεί μία ανταγωνιστική αγορά εταιρικών ομολόγων ώστε να κεφάλαια να μη διαφεύγουν στο εξωτερικό από αυτήν την αγορά.

- Να ενδυναμωθούν οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων και να λειτουργήσουν εναλλακτικές μορφές επενδύσεων σε μία capital market union που στόχο θα έχει να ανακαλύψει λιμνάζοντα κεφάλαια όπως στην Ευρώπη.

- Να ενισχυθεί για τα παραπάνω το θεσμικό πλαίσιο.

Τέλος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι θα δοθεί παράταση της απαγόρευσης short selling στις τραπεζικές μετοχές τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου.

H απόφαση αυτή δίνει ανάσα στο Χρηματιστήριο καθώς μπορούν να μπουν χρήματα από οποιαδήποτε πηγή για την αγορά μετοχών και να ανέβουν οι τζίροι που το τελευταίο διάστημα είχαν πέσει στα... Τάρταρα. Αλλωστε, με τον γενικό Δείκτη κοντά στις 600 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές πολύ χαμηλά, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν αυτή την περίοδο μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.