Ζοφερή η επόμενη πενταετία για την επιρροή των ΗΠΑ
11/01/2017 19:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζοφερή η επόμενη πενταετία για την επιρροή των ΗΠΑ

Η επόμενη πενταετία για τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι δύσκολη, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις σε διάφορους τομείς που συντάσσουν αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τη μείωση της αμερικανικής ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο, παράλληλα με τις προσπάθειες της Κίνας και της Ρωσίας να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη διεθνή επιρροή των ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, υπό την εποπτεία του Γραφείου του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, εκδίδει τη συγκεκριμένη έκθεση κάθε τέσσερα χρόνια, λίγο μετά κάθε νέα προεδρική εκλογή. Η φετινή έκθεση των 240 σελίδων, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και είναι βασισμένη σε συναντήσεις με περισσότερους από 2.500 ανθρώπους σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, παρέχει προβλέψεις για ζητήματα που κυμαίνονται από την οικονομία και την ενέργεια μέχρι τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή. "Το αναδυόμενο παγκόσμιο πεδίο διαγράφει το τέλος μιας περιόδου αμερικανικής κυριαρχίας που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου", αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα κρίνουν τις αντοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε να κάνει και πάλι την Αμερική "μεγάλη", ενισχύοντας σημαντικά τον αμερικανικό στρατό. Πολλοί εξωτερικοί παρατηρητές αναρωτιούνται αν η Ουάσιγκτον έχει τη "θέληση και τα μέσα να συνεχίσει να ασκεί ευρύτερη ηγεσία σε διεθνές επίπεδο", αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ευρύτερη διεθνής τάξη πραγμάτων βρίσκεται σε κίνδυνο, κάτι που θα δυσκολέψει τις διεθνείς συνεργασίες των ΗΠΑ και την επιρροή τους, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο σε άλλες χώρες και μη κρατικούς φορείς να επιδιώξουν τους στόχους τους.

"Η αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ, η εσωστρεφής Δύση και η διάβρωση των κανόνων για την πρόληψη των συγκρούσεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ενθαρρύνουν την Κίνα και τη Ρωσία να ανακόψουν την αμερικανική επιρροή" σημειώνει η έκθεση. "Η επιθετικότητά τους και οι ετερόκλητες παρεμβάσεις τους δεν θα ξεπεράσουν το όριο της κήρυξης θερμού πολέμου, αλλά είναι πιθανό να διακινδυνεύσουν μία τέτοια κατάσταση". Όσον αφορά τη Ρωσία, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στις αμυντικές δαπάνες, ακόμη και αν η χώρα του συνεχίσει να ταλαιπωρείται από οικονομική στασιμότητα και πληθωρισμό, ενώ η επιθετική εξωτερική της πολιτική θα αποτελέσει παράγοντα "αξιοσημείωτης αστάθειας". "Τα επόμενα πέντε χρόνια θα δουν τη ρωσική ηγεσία να συνεχίζει την προσπάθειά της να αποκαταστήσει την υπόσταση υπερδύναμης της Ρωσίας μέσω στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, με διεθνείς δεσμεύσεις που σκοπεύουν να επεκτείνουν τη ρωσική επιρροή και να μειώσουν τη δυτική, πολεμοχαρή διάθεση σε σχέση με τα πυρηνικά και τον αυξημένο εθνικισμό", αναφέρεται.

Οι αξιωματούχοι που συνέταξαν την έκθεση αναφέρθηκαν και στα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας, τα οποία προβλέπουν ότι θα παραμείνουν αμείωτα την επόμενη πενταετία, ενισχύοντας τον λαϊκισμό τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και απειλώντας παράλληλα τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Άλλες απειλές αφορούν την τρομοκρατία και τις περιφερειακές αντιπαραθέσεις, όπως ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, που τροφοδοτεί τον σουντιτικό-σιιτικό σεχταρισμό στη Μέση Ανατολή. Η εν λόγω διαμάχη μάλιστα εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί, και πιθανότατα να διαρκέσει ως το 2035.

bloomberg.com