Ζιμπάμπουε: Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε υπό κράτηση, ο έλεγχος στο στρατό
15/11/2017 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζιμπάμπουε: Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε υπό κράτηση, ο έλεγχος στο στρατό

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε παραμένει υπό κράτηση στο σπίτι του στη Ζιμπάμπουε περισσότερο από 12 ώρες από τη στιγμή που ο στρατός δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι είχε πάρει προσωρινά τον έλεγχο της χώρας για να "στοχεύσει τους εγκληματίες" γύρω από τον αρχηγό του κράτους. Η κίνηση των ενόπλων δυνάμεων φαίνεται να έχει επιλύσει μια σκληρή μάχη για τη διαδοχή του 93χρονου προέδρου, ο οποίος στράφηκε ενάντια στον πρώην αντιπρόεδρο του, Έμερσον Μνανγκάγκουα, χάρη στη συζύγό του, Γκρέις Μουγκάμπε.

Ο Μνανγκάγκουα αναφέρθηκε ότι επέστρεψε στη Ζιμπάμπουε την Τρίτη το απόγευμα από τη Νότια Αφρική, όπου διέφυγε μετά την κατάργηση του γραφείου του από τον Μουγκάμπε την περασμένη εβδομάδα σε μια προφανή προσπάθεια εκκαθάρισης με σκοπό να οδηγηθεί στην εξουσία η Γκρέις Μουγκάμπε. Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Γκρέις ήταν στη Ναμίμπια την Τετάρτη για δουλειές, σε μια δραματική και συχνά μπερδεμένη σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν την Τρίτη.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό έρχεται δύο μέρες αφού ο αρχηγός του στρατού -πλαισιωμένος από άλλους ανώτερους αξιωματικούς- προειδοποίησε ότι είναι διατεθειμένος να "προχωρήσει" για να σταματήσει η αναταραχή στο κυβερνών κόμμα Zanu-PF.

Τα γεγονότα σηματοδοτούν πιθανότατα την αποχώρηση από την εξουσία του παλαιότερου ηγέτη του κόσμου. Ένας υψηλόβαθμος ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις με το στρατό για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης μετά την αποχώρηση του Μουγκάμπε. Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Μουγκάμπε θα παραιτηθεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα και θα αντικατασταθεί από τον Μνανγκάγκουα, με ηγέτες της αντιπολίτευσης να αναλαμβάνουν τις θέσεις του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Ζιμπάμπουε δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη στρατιωτική κίνηση. Ο Νέλσον Σαμίσα, αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης MDC, ζήτησε "ειρήνη, συνταγματικότητα, εκδημοκρατισμό, κράτος δικαίου και σεβασμό της ανθρώπινης ζωής". Ο Τεντάι Μπίτι, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ζήτησε έναν "οδικό χάρτη για επιστροφή στη νομιμότητα". Η περιφερειακή δύναμη της Νοτίου Αφρικής φαίνεται να υποστηρίζει την ανάληψη του ελέγχου από τον στρατό και απέστειλε υπουργούς της το πρωί της Τετάρτης.

Ο Μνανγκάγκουα, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, έχει ισχυρή υποστήριξη μεταξύ πολλών στις ένοπλες δυνάμεις της Ζιμπάμπουε και δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να του αντιταχθεί τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα, η Γκρέις Μουγκάμπε είναι τελείως αντιδημοφιλής και έχει λίγους συμμάχους εσωτερικά και, κυρίως, σε περιφερειακό επίπεδο.

Η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα έγραψε ένα μήνυμα στοTwitterπου κάνει λόγο για "συνεχιζόμενη αβεβαιότητα". Μια δήλωση που δημοσιεύθηκε αργότερα από την πρεσβεία, παρότρυνε τους πολίτες των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε να "παραμείνουν στη θέση τους μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης".Η βρετανική πρεσβεία δήλωσε ότι λόγω της "αβέβαιης πολιτικής κατάστασης" οι βρετανοί υπήκοοι πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Ο Μνανγκάγκουα, που έχει το παρατσούκλι "ο κροκόδειλος" από την εποχή που αγωνιζόταν στους απελευθερωτικούς πολέμους της χώρας, είχε θεωρηθεί ως ο πιο πιθανός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Μουγκάμπε αν ο πρόεδρος αποφάσιζε να αποχωρήσει ή πέθαινε. Η απομάκρυνση του Μνανγκάγκουα θεωρήθηκε ευρέως ως μια κίνηση που άνοιξε το δρόμο στην Γκρέις Μουγκάμπε για να πάρει την εξουσία αντ 'αυτού.Προκάλεσε εκτεταμένη δυσαρέσκεια μεταξύ των υποστηρικτών του Μνανγκάγκουα και έφερε στην επιφάνεια τις βαθιές διαιρέσεις στις τάξεις του Zanu-PF.

Ο Μουγκάμπε απομάκρυνε συστηματικά τους βετεράνους του απελευθερωτικού αγώνα από τις θέσεις του κόμματος τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας στα κορυφαία κλιμάκια αξιωματούχους που δεν πολέμησαν στον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Αυτό επιδείνωσε μια μακρόχρονη μάχη ανάμεσα σε μια παλιά πολιτική ελίτ που σφυρηλατήθηκε στη δεκαετία του 1970 και τη δεκαετία του '80 και μια νέα γενιά που συνασπίστηκε γύρω από τη Γκρέις Μουγκάμπε.

Η φήμη της Γκρέις Μουγκάμπε έχει αμαυρωθεί από μια σειρά βίαιων εκρήξεων, συμπεριλαμβανομένης μιας υποτιθέμενης επίθεσης εναντίον ενός μοντέλου που είχε βρει μαζί με τους γιους της σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Γιοχάνεσμπουργκ το Σεπτέμβριο.Της χορηγήθηκε διπλωματική ασυλία μετά το περιστατικό και της επιτράπηκε να εγκαταλείψει τη Νότια Αφρική παρά μια αστυνομική έρευνα και η ίδια αρνήθηκε κάθε αδίκημα.

Οι αναφορές υπερβολικών αγορών, συμπεριλαμβανομένης ιδιοκτησίας στη Νότια Αφρική και μιας Rolls-Royce, έχουν επίσης εξοργίσει πολλούς στη Ζιμπάμπουε.Εικόνες ενός από τους γιους της πρώτης κυρίας που τον δείχνουν να χύνει ένα μπουκάλι σαμπάνιας πάνω σε ένα ρολόι πολυτελείας αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, μοιράστηκαν ευρέως μέσα από τα social media αυτή την εβδομάδα.

Η κρίση έρχεται σε μια εποχή που η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.Η χώρα αγωνίζεται να πληρώσει για τις εισαγωγές λόγω έλλειψης δολαρίων, η οποία έχει επίσης προκαλέσει οξεία έλλειψη μετρητών.Οι κρατικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στρατιωτών και αστυνομικών, παρέμειναν για μήνες απλήρωτοι, ενισχύοντας τη δυσαρέσκεια τους με την κυβέρνηση.

theguardian.com