Χτίζει και η Αυστρία φράχτη ενάντια στους μετανάστες
28/10/2015 20:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χτίζει και η Αυστρία φράχτη ενάντια στους μετανάστες

Η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης κλιμακώθηκε σήμερα, μετά και την ανακοίνωση της Αυστρίας, ότι θα χτίσει ένα φράχτη στα σύνορά της με τη Σλοβενία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια «ομαλή» εισροή των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα.

Η κίνηση σηματοδοτεί δυνητικά το πιο σοβαρό πλήγμα στην απάντηση της ΕΕ στην κρίση, κατά την οποία σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα φυσικό φράγμα χτίζεται ανάμεσα σε δύο μέλη της ζώνης Σένγκεν.

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, υπουργός Εσωτερικών, επέμεινε ότι η Αυστρία δεν θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της με τη Σλοβενία. Αντ 'αυτού, το σχέδιο προέβλεπε «μόνιμες εγκαταστάσεις στην περιοχή των συνοριακών διαβάσεων», είπε. «Δεν αφορά μόνο έναν φράχτη… αφορά όλες τις τεχνικές δυνατότητες για να εξασφαλιστεί μια ελεγχόμενη, ομαλή εισροή στη χώρα μας», είπε στον Ö1, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Αυστρίας, προσθέτοντας ότι το σχέδιο δεν ήταν «καθόλου» μια προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα.

Η οικοδόμηση ενός φράχτη σηματοδοτεί μια στροφή για την Αυστρία, ο καγκελάριος της οποίας Βέρνερ Φάιμαν είχε επικρίνει στο παρελθόν την Ουγγαρία για την οικοδόμηση ενός φράχτη κατά μήκος των συνόρων της, μόλις πριν από δύο μήνες. Εκείνη την εποχή, ο Φάιμαν δήλωνε: «Αν σκέφτεστε ότι μπορείτε να λύσετε κάτι με ένα φράχτη, πιστεύω ότι κάνετε λάθος». Η Μικλ-Λάιτνερ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε ή πού ακριβώς θα χτιστεί ο φράχτης και το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Οι πρωτεύουσες της ΕΕ έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν τη ροή των ανθρώπων με κατεύθυνση προς τη βόρεια Ευρώπη κατά μήκος της λεγόμενης δυτικής διαδρομής των Βαλκανίων, η οποία εκτείνεται από την Ελλάδα, μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις, οι ηγέτες έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να καταλήξουν σε μια ενιαία απάντηση. Αν και ορισμένα κράτη έχουν θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, άλλα έχουν επιλέξει να επιτρέπουν στους μετανάστες και στους πρόσφυγες να εισέρχονται, παρά τους κανόνες της ΕΕ που υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να γίνεται επεξεργασία των στοιχείων τους μόλις φτάνουν.

Η κρίση έχει εντείνει τις σχέσεις Γερμανίας και Αυστρίας. Σε μια σημαντική σκλήρυνση της γερμανικής ρητορικής έναντι της κρίσης, ο Τόμας ντε Μεζιέρ, υπουργός Εσωτερικών, την Τετάρτη κατηγόρησε την Αυστρία ότι επιταχύνει την κυκλοφορία των προσφύγων και θέτει τις γερμανικές αρχές υπό μεγάλη πίεση. «Η συμπεριφορά της Αυστρίας όλες αυτές τις τελευταίες μέρες δεν ήταν συνεπής» είπε ο ντε Μεζιέρ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο υπό την προεδρία της Άνγκελα Μέρκελ.

Και πρόσθεσε: «Έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε, επειδή οι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε συγκεκριμένες θέσεις, χωρίς καμία προειδοποίηση και μετά το σούρουπο έρχονται στα γερμανικά σύνορα προετοιμασμένοι και χωρίς καμία προειδοποίηση».

Τα σχόλια του ντε Μεζιέρ ακολούθησαν την κριτική του Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος την Τρίτη επέκρινε τον χειρισμό της Αυστρίας, λέγοντας ότι «η έλλειψη συντονισμού» στα σύνορα μεταξύ της Βαυαρίας και της Αυστρίας σήμαινε ότι οι πρόσφυγες εισέρχονται στη Γερμανία ανεξέλεγκτα.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Μέρκελ, επανέλαβε την αντίθεσή της Γερμανίας προς τους συνοριακούς ελέγχους, την Τετάρτη. «Δεν πιστεύουμε ότι το σημερινό πρόβλημα των προσφύγων ή προσφυγική κρίση μπορεί να λυθεί με την κατασκευή τειχών», είπε. Η απόφαση της Αυστρίας να ανεγείρει ένα φράχτη προκάλεσε επίσης ανησυχία στην Ιταλία, η οποία φοβάται ότι οι μετανάστες που ταξιδεύουν κατά μήκος της βαλκανικής οδού μπορεί να εκτραπούν από τη Σλοβενία στη βορειοανατολική περιοχή των συνόρων της, κοντά στις πόλεις Γκορίτσια και Τεργέστη. «Είναι ανησυχητικό», δήλωσε ένας ανώτερος ιταλός αξιωματούχος. «Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα». Ωστόσο, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι η οικοδόμηση ενός φράχτη για να επιβραδύνει τη ροή των διακινούμενων δεν ήταν το ίδιο με το κλείσιμο των συνόρων. Ανέφερε επίσης ότι η άφιξη των μεταναστών στη βορειοανατολική Ιταλία ήταν «πάντα μια πιθανότητα» και η ιταλική αστυνομία ήταν σε συνεχή επαφή με τους Σλοβένους ομολόγους τους.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.