Χημικά όπλα στα χέρια τζιχαντιστών
01/03/2016 15:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χημικά όπλα στα χέρια τζιχαντιστών

H χημική τρομοκρατία είναι πλέον μία πραγματικότητα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν πλέον την δυνατότητα να παράγουν χημικά όπλα. Ο κίνδυνος να πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών όπλα μαζικής καταστροφής είναι πλέον ευρέως παραδεκτός, είπε ο Λαβρόφ. Η δήλωση ήρθε τη στιγμή που ήρθαν στο φως στοιχεία για την χρήση "τοξικών, βιομηχανικών χημικών" και "χημικών παραγόντων" από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Υπάρχουν στοιχεία για το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν στην τεχνογνωσία για την παραγωγή χημικών όπλων, καθώς και για το ότι έχουν κατάσχει τον αναγκαίο για μια τέτοια παραγωγή εξοπλισμό. Αυτό προϋποθέτει την συμμετοχή ξένων ειδικών που θα επιβλέπουν την σύνθεση των χημικών παραγόντων, σύμφωνα με τον Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 2015 στην συριακή πόλη Μαρέα, 25 χλμ. βόρεια του Χαλεπιού. Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων ανέφερε σε έκθεσή του ότι αέριο μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε στις μάχες μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ενόπλων οργανώσεων στην προαναφερόμενη περιοχή. Το αέριο είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά εγκαύματα στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χημική τρομοκρατία μετατρέπεται από αφηρημένη απειλή σε σκληρή πραγματικότητα που μπορεί και πρέπει να σταματήσει με σοβαρή δουλειά σε διεθνές επίπεδο" υπογράμμισε ο Λαβρόφ. Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να προστεθούν άρθρα στην διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων, καθώς "καθώς τα ισχύοντας δεν λύνουν το πρόβλημα της απαγόρευσης χημικών όπλων από μη κυβερνητικούς οργανισμούς".

"Η εξάλειψη αυτών των προβλημάτων με την προσθήκη τροποποιήσεων στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα είναι ένα πρόβλημα", καθώς περιλαμβάνει "πολύ πολύπλοκες, χρονοβόρες και ογκώδεις διαδικασίες. Πιο ρεαλιστικό, αξιόπιστο και ελπιδοφόρο μέσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι να αναπτυχθεί μια ξεχωριστή σύμβαση ενάντια στις πράξεις της χημικής τρομοκρατίας" είπε.

www.rt.com