WSJ: Ο Oμπάμα ήρθε στην Ελλάδα για να καθησυχάσει την Ευρώπη για τον ρόλο του ΝΑΤΟ
15/11/2016 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Ο Oμπάμα ήρθε στην Ελλάδα για να καθησυχάσει την Ευρώπη για τον ρόλο του ΝΑΤΟ

Βασικός στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου είναι να κατευνάσει τις ανησυχίες των συμμάχων των ΗΠΑ γράφει η Wall Street.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Ελλάδα την Τρίτη, αρχίζοντας ένα εβδομαδιαίο ταξίδι, στο οποίο θα κυριαρχήσουν οι προσπάθειες κατευνασμού των ανησυχιών των ξένων ηγετών, ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συμμαχία με τις ΗΠΑ και στη συνεργασία σε σημαντικά θέματα μετά από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Έχοντας απομείνει μόνο δύο μήνες για να λήξει η θητεία του, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναμένεται να κάνει κάποια μεγάλα πολιτικά βήματα στους σταθμούς της περιοδείας του στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού. Στόχος του Ομπάμα είναι να υπογραμμίσει τις ανησυχίες του για το οικονομικό μέλλον και την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά ως πρόεδρος, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ενώ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο το βράδυ. Αύριο ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, προτού απευθύνει μια ομιλία, η οποία θα εστιάσει στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων σε Ελλάδα, Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο, είπε ο Μπεν Ρόουντς, ένας εκ των συμβούλων του προέδρου σε θέματα ασφάλειας.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η επίσκεψη Ομπάμα θα εντείνει την πίεση στους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ειδικά τη Γερμανία, να προβούν σε ουσιαστική χαλάρωση του χρέους. Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ καθώς και άλλους μεγάλους ευρωπαίους ηγέτες στο Βερολίνο αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είπε στον Τσίπρα στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διευθετηθεί το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους πριν από την λήξη της θητείας του.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν πρόθυμη να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας απ' την ευρωζώνη στη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων το 2015, που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Έκτοτε η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συμβάλει στην επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ως προς την απομείωση του φορτίου χρέους της χώρας.

Η εκλογή του Τραμπ προκάλεσε σοκ στην Ελλάδα, η οποία, όπως κι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ήλπιζε ότι θα κέρδιζε η δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον και θα συνέχιζε πάνω κάτω την ατζέντα του Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στις ελάχιστες αναφορές του στην Ελλάδα πριν την εκλογή του, ο Τραμπ είχε πει ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν είναι πρόβλημα των ΗΠΑ κι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι εκείνες που πρέπει να λύσουν το θέμα της Ελλάδας.

Ο Τσίπρας προσβλέπει σε μια δήλωση του Ομπάμα που θα στηρίζει το ελληνικό αίτημα για ανακούφιση του χρέους όσο θα βρίσκεται στην Αθήνα. Η Γερμανία, ωστόσο, έχει πει μέχρι στιγμής ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας δεν είναι πιεστικό κι ότι η χώρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει το αυστηρό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ομπάμα και της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται επίσης να καλύψουν και το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα είναι η κύρια πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για πρόσφυγες και άλλους μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η προσπάθεια της Ευρώπης να κλείσει φέτος τη λεγόμενη "βαλκανική οδό" άφησε δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα. Μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, τη νότια Ασία και την Αφρική συνεχίζουν να επιχειρούν το επικίνδυνο πέρασμα διά θαλάσσης στην Ευρώπη.

Κατά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αναμένεται να κάνουν πορείες διαμαρτυρίες αναρχικοί, ακροαριστερές ομάδες και συνδικάτα που κάλεσαν σε κινητοποιήσεις παρά την διήμερη απαγόρευση συγκεντρώσουν σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Το ΚΚΕ απηύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή στην αποψινή πορεία κατά ''του εκπροσώπου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων''.

wsj.com