Wall Street Journal: Tην καταστροφική συνταγή Βαρουφάκη ακολουθεί η Βρετανία στο Brexit!
31/08/2017 15:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Wall Street Journal: Tην καταστροφική συνταγή Βαρουφάκη ακολουθεί η Βρετανία στο Brexit!

Για τη θυελλώδη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, φταίει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Φαίνεται πως πολλοί βρετανοί υπουργοί διάβαζαν το νέο του βιβλίο το καλοκαίρι… Με αυτή την εισαγωγή, και αρκετή δόση ειρωνείας, ο Simοn Nixon γράφει πως η τακτική της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit τείνει προς την καταστροφή.

"Φαίνεται ότι για ορισμένους Βρετανούς υπουργούς, στην πρώτη θέση της λίστας με τα δημοφιλέστερα βιβλία για το καλοκαίρι ήταν το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών 'Ενήλικοι στο δωμάτιο' -ο προσωπικός απολογισμός του για την ελληνική οικονομική κρίση, στην οποία πρωταγωνίστησε το πρώτο εξάμηνο του 2015" γράφει. Ο Βαρουφάκης έχει αναδειχθεί σε έναν ιδιότυπο ήρωα στη Βρετανία: για τους αριστερούς είναι ο "ηγέτης" της παγκόσμιας αντίστασης κατά της λιτότητας, ενώ για την ευρωσκεπτική δεξιά είναι ο άνθρωπος που έφτασε μια ανάσα από το μεγαλύτερο "όνειρό τους", την καταστροφή του ευρώ.

Το άρθρο τονίζει ότι το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών χρησιμοποιείται ως ... οδηγός από πολλά μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, που ψάχνουν πληροφορίες για το πώς να αντιμετωπίσουν το Brexit. "Για πολλούς που είχαν άμεση ανάμειξη με την ελληνική οικονομική κρίση -τουλάχιστον στην Ελλάδα- αυτή η ηρωοποίηση του Βαρουφάκη είναι σουρεαλιστική. Θεωρούν την απεικόνιση της θαρραλέας Ελλάδας -που γονάτισε λόγω της άκαμπτης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών την ώρα που οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί της στέκονταν στο περιθώριο, τρομοκρατημένοι ότι θα αποξενώσουν τους Γερμανούς χρηματοδότες τους- ως σοβαρά διεστραμμένη" αναφέρει το άρθρο.

"Στην ουσία αρκετοί ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι το εξής: μια λαϊκιστική κυβέρνηση που εκλέχθηκε με δεδομένο ότι μπορεί να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη να διαγράψει τα χρέη της, χωρίς δεσμεύσεις" αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι όταν η Ευρωζώνη είπε "όχι" σε αυτή τη θέση ο Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ τελικά θα συνθηκολογήσει για να αποφύγει ευρύτερη ζημιά στην ευρωζώνη. Τελικώς, όμως, η Ελλάδα ήταν αυτή που συνθηκολόγησε και υπέγραψε τη συμφωνία που ήταν στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή. "Και το μόνο που κέρδισε ήταν να κάνει ζημιά στην δική της οικονομία" σχολιάζει.

Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι όντως υπάρχουν "διδάγματα" που μπορεί να αντλήσει η Βρετανία από την ελληνική κρίση αλλά πρέπει να προσέξει για να μην επιλέξει τα λανθασμένα. "Η κυβέρνηση έχει εκδώσει μία σειρά από έγγραφα προτάσεων για το Brexit αυτό το μήνα, τα οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ισχυρίζονται ότι δείχνουν πως η Βρετανία -σε αντίθεση με την Ελλάδα- σκέφτεται εποικοδομητικές προτάσεις για να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις. Παρόλα αυτά, τα έγγραφα αυτά είναι το ίδιο παρωχημένα με τα έγγραφα που κυκλοφορούσε ο Βαρουφάκης όταν προσπαθούσε να κερδίσει την εύνοια της κοινής γνώμης" τονίζει το άρθρο.

Σχολιάζει επίσης ειρωνικά την πρόταση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης αλλά να διατηρήσει τα οφέλη της, τοποθετώντας συσκευές παρακολούθησης σε όλες τις εισαγωγές για να διαπιστώνεται εύκολα εάν προέρχονται από τη Γηραιά Αλβιόνα ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση αυτή, μάλιστα, παραλληλίζεται με την ιδέα του Βαρουφάκη να μετατρέψει σε "πράκτορες" της Εφορίας νοικοκυρές και τουρίστες.

"Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει το εγχειρίδιο Βαρουφάκη και με άλλους τρόπους. Ο Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός του Αλέξης Τσίπρας σπατάλησαν έξι μήνες προσπαθώντας να παρακάμψουν τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούν απευθείας με το Βερολίνο και το Παρίσι -κάτι το οποίο είναι ειρωνικό γιατί η μεγαλύτερη πίεση για συμφωνία ερχόταν από την ίδια την Κομισιόν" τονίζει το άρθρο. Παράλληλα εξηγεί ότι η Μέι και ο Ντέιβις φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το "κλειδί" για το Brexit είναι οι πολιτικές συμφωνίες με τους ηγέτες των κρατών-μελών. Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν τονίσει πολλάκις ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ένωσης, όμως, "και οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν για το Brexit, ακόμα και μετά από τις γερμανικές εκλογές" εξηγεί το δημοσίευμα, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ δεν έχει κανένα λόγο να υποχωρήσει, καθώς πιστεύει ότι είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει ένα Brexit ή ένα Grexit.

Και καταλήγει: "Το πραγματικό μάθημα που πρέπει να πάρει η Βρετανία από την ελληνική κρίση είναι πως πρέπει να κάνει μια νηφάλια αξιολόγηση του πού θα οδηγηθεί η διαπραγμάτευση και στη συνέχεια να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς και το κόστος. Η κυβέρνηση έχει ακόμη χρόνο να αποφύγει τα λάθη του Βαρουφάκη -αλλά μάλλον δεν είναι αρκετός".

wsj.com