Υπόθεση Σκριπάλ: Μαζική απέλαση Ρώσων διπλωμάτων και “κατασκόπων” από ΗΠΑ και Ευρώπη
26/03/2018 22:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόθεση Σκριπάλ: Μαζική απέλαση Ρώσων διπλωμάτων και “κατασκόπων” από ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, πολλές χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες. Κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν απέκλεισε και επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον κυρώσεων, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.Επαφίεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά να ανακοίνωσει τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, πρόσθεσε ο Τουσκ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε πως απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία, που έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για την επίθεση με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα στον πρώην διπλό κατάσκοπο. "Μετά τη δηλητηρίαση, η Ρωσία εξακολουθεί να μη συνεργάζεται στη διεξαγωγή των ερευνών" προσθέτει στην ανακοίνωσή του το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Και η Γαλλία θα απελάσει τέσσερις διπλωμάτες, όπως έκανε γνωστό διπλωματική πηγή, που διευκρίνισε πως οι Ρώσοι που απελαύνονται θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα.

Λίγη ώρα αργότερα η Ιταλία ανακοίνωσε πως δύο Ρώσοι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα έως το τέλος της εβδομάδας.

Η Πολωνία έδωσε διορία μέχρι τις 3 Απριλίου σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το να επιδεικνύει η Βαρσοβία αλληλεγγύη στη Βρετανία και σε άλλες χώρες "είναι το σημαντικότερο πράγμα". Παραδέχτηκε ότι "υπάρχει διπλωματικό κόστος" σε αυτήν την ενέργεια αλλά οι σύμμαχοι της Πολωνίας "το αξίζουν".

Η Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι, όπως και η Λετονία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να κατηγορεί μέσω Twitter τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.

Από τρεις διπλωμάτες θα απελάσουν επίσηςΤσεχία καιΛιθουανία, το υπουργείο Εξωτερικών της οποίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 44 πρόσωπα.

Η Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτηρίζει "πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών", από την πρεσβεία στη Χάγη, δίνοντάς τους περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δύο Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Δανία, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.

Η Εσθονία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Ταλίν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σβεν Μίκσερ.

Ένας Ρώσος διπλωμάτης θα απελαθεί από τη Φινλανδία, ενώ και η Κροατία χαρακτήρισε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" έναν Ρώσο διπλωμάτη.

Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη.

Η Ισπανία θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες. "Από την αρχή, η κυβέρνηση της Ισπανίας θεώρησε την επίθεση που διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι με χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα ένα γεγονός εξαιρετικής σοβαρότητας που συνιστά σοβαρό κίνδυνο στη συλλογική μας ασφάλεια και στο διεθνές δίκαιο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι "εξετάζει τα μέτρα που θα ληφθούν" καθώς "υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στην περίπτωση αυτή.

Σε απελάσεις 13 Ρώσων θα προχωρήσει και η Ουκρανία.

Ανεπιθύμητα πρόσωπα κήρυξε δύο Ρώσους διπλωμάτες και η Αλβανία. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δεν γίνεται λόγος για την επίθεση στον Ρώσο πρώην πράκτορα, αλλά ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως "οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν".

Επίσης έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει η Νορβηγία, ενώ το βράδυ έγινε γνωστό πως και η ΠΓΔΜπροχωρά στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τα Σκόπια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν αρχικά να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες από τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμως όμως οι διπλωμάτες αυτοί είναι διαπιστευμένοι στο Βασίλειο του Βελγίου, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φιλοξενούνται σε βελγικό έδαφος. Την απόφαση για την απέλασή τους θα έπρεπε να την λάβει η βελγική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με μια πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν τότε να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα, αφήνοντας για σήμερα την ανακοίνωση των μέτρων από κάθε χώρα ξεχωριστά.

Σε απελάσεις τεσσάρων διπλωματών προχωρά και ο Καναδάς, "σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο"

Ρωσία: Η απάντηση της Μόσχας στις απελάσεις ρώσων διπλωματών από 17 χώρες της Δύσης θα είναι ανάλογη

Το Κρεμλίνο εκφράζει την λύπη του σε σχέση με την απόφαση που πήραν μια σειρά χώρες να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες και απάντηση θα είναι ανάλογη, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς η Ρωσία θα απαντήσει στις απελάσεις ρώσων διπλωματών από 17 δυτικές χώρες, τις οποίες πυροδότησε η επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Νωρίτερα o Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, είχε δήλωσει πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

Το Λονδίνο χαιρετίζει την απόφαση των χωρών της Δύσης για την απέλαση Ρώσων διπλωματών

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση άλλων χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες μετά την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι στέλνει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο.

«Χαιρετίζουμε τις σημερινές ενέργειες των συμμάχων μας, που επιδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο καθ’ ένας εξ ημών στέκεται στο πλευρό του άλλου στέλνοντας το σθεναρότερο μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο» τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Τερέζας Μέι.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε με ικανοποίηση ότι η απόφαση χωρών της Δύσης περί απέλασης Ρώσων διπλωματών συνιστά τη μαζικότερη τέτοια ενέργεια σε βάρος Ρώσων κατασκόπων στην ιστορία.

«Η εξαιρετική απάντηση σε διεθνές επίπεδο που έδωσαν οι σύμμαχοί μας καταγράφεται στην ιστορία ως η μαζικότερη συλλογική απέλαση αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα βοηθήσουν στην προάσπιση της κοινή μας ασφάλειας» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμωρητί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, TASS, Reuters