Υποψήφιος πρέσβης του Τραμπ στην ΕΕ: Το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει τους επόμενους 18 μήνες
27/01/2017 10:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποψήφιος πρέσβης του Τραμπ στην ΕΕ: Το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει τους επόμενους 18 μήνες

Το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει τους επόμενους 18 μήνες, ισχυρίστηκε ο άνθρωπος που πιθανότατα θα γίνει ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι θα "σόρταρε" το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ, αν ήταν επενδυτής.

Ο καθηγητής Τεντ Μάλοχ, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και νυν στο Πανεπιστήμιο του Reading, πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνάψουν μια διμερή εμπορική συμφωνία εντός 90 ημερών και ότι οι εκλογές στην Ευρώπη αυτό το έτος θα μπορούσε γκρεμίσουν την ΕΕ, έτσι όπως την ξέρουμε.

Το ένα πράγμα που θα ήθελα να κάνω το 2017 είναι σύντομο το ευρώ ... είναι ένα νόμισμα που δεν είναι μόνο στο θάνατο, αλλά έχει ένα πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε στην πραγματικότητα κατάρρευση κατά το επόμενο έτος, το χρόνο και ένα half.Ted Malloch

"Ένα πράγμα που θα ήθελα να κάνω το 2017 είναι να σορτάρω το ευρώ" είπε ο Μάλοχ στο BBC. "Νομίζω ότι είναι ένα νόμισμα που όχι απλά παρακμάζει, αλλά έχει ένα πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να καταρρεύσει στον επόμενο χρόνο, ή ενάμιση χρόνο".

Ο Μάλοχ, ένας ευρωσκεπτικιστής ο οποίος έχει δεσμούς με την οικογένεια Ρούσβελτ, έδωσε συνέντευξη για το ρόλο του πρεσβευτή της ΕΕ και αναμένεται να διοριστεί μετά την επιβεβαίωση του Ρεξ Τίλερσον ως υπουργού Εξωτερικών. Ο ίδιος απέρριψε τις ενστάσεις των εμπειρογνωμόνων ότι μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας θα κατέρρεε γρήγορα εξαιτίας των διαφωνιών στον τομέα της γεωργίας, της αμοιβαίας πρόσβασης στις βιομηχανίες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.

"Κάποιοι από εμάς που έχουν εργαστεί στη Wall Street ή στο City ξέρουν ότι αν έχεις τους σωστούς ανθρώπους στο σωστό δωμάτιο με τα σωστά στοιχεία και τη σωστή ενέργεια -και ο Τραμπ είναι σίγουρα κάποιος με υψηλή ενέργεια- μπορείς να δρας άμεσα" δήλωσε. Τον 64χρονο ακαδημαϊκός φέρεται να συνέστησε στον Τραμπ ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του UKIP που υποστήριξε τον Τραμπ σε μια κρίσιμη στιγμή της εκστρατείας του και έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση.

Ο Μάλοχ, ο οποίος είναι επί χρόνια υποστηρικτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και CEO της Global Fiduciary Governance LLC, μιας συμβουλευτικής εταιρείας, προέβλεψε επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα υποχωρήσουν όσον αφορά την άρνησή τους να διαπραγματευθούν μια πρόωρη εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Επί του παρόντος, οι ηγέτες της ΕΕ θα επιμείνουν στη θέση ότι θα αρχίσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις μόνο αφού η Βρετανία έχει ολοκληρώσει τη διετή διαδικασία "διαζυγίου" του άρθρου 50, και όχι πριν.

"Νομίζω ότι είναι μια παράλογη πρόταση και μπορεί να είναι ένας νομικισμός", είπε. "Συμβαίνουν πάρα πολλά πράγματα πίσω από κλειστές πόρτες και μπορείτε να τα αποκαλείτε όπως θέλετε". Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Μάλοχ, από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας φθάσουν σε σημείο καμπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα, καθώς η τρέχουσες πολιτική πραγματικότητα δονείται από λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. "Εγώ προσωπικά δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για ελεύθερο εμπόριο", είπε.

telegraph.co.uk