Υπό πίεση ο Ολάντ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας - Διαδηλώνουν οι αστυνομικοί
20/10/2016 19:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπό πίεση ο Ολάντ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας - Διαδηλώνουν οι αστυνομικοί

Αστυνομικοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας για τρίτη συνεχόμενη νύχτα την ώρα που οι πολιτικοί αντίπαλοι του επικεφαλής του γαλλικού Κράτους Φρανσουά Ολάντ εκμεταλλεύονται την αναστάτωση που επικρατεί προκειμένου να κατηγορήσουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας ότι έχει αποτύχει στο ζήτημα της ασφάλειας λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι τα στελέχη της δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα ώστε να μπορούν να προστατεύσουν ακόμα και τους ίδιους τους τους εαυτούς και για τρίτη συνεχόμενη νύχτα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί διαδήλωσαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ και τη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ στη γαλλική πρωτεύουσα. Διαδηλώσεις υπήρξαν στο Μπορντό, τη Νανσί και την Τουλούζη.

Ο συντηρητικός Αλάν Ζιπέ – τον οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως τον επόμενο πρόεδρο της χώρας – κατήγγειλε χθες, αυτό που αποκάλεσε, ένα κενό εξουσίας, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί, που επίσης έχει θέσει υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, μίλησε με πολύ σκληρότερους όρους.

Επιπλέον ένα στέλεχος των Σοσιαλιστών ενέτεινε τις πιέσεις προς τον Φρανσουά Ολάντ καθώς τον κάλεσε να λάβει σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των συμμοριών και να κάνει στην άκρη προκειμένου ένα άλλο πρόσωπο, όπως ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς, να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Απριλίου και Μαΐου το 2017.

«Χρειαζόμαστε κάποιο άλλο πρόσωπο που θα έχει ισχυρή προσωπικότητα προκειμένου να βγει μπροστά, κάποιον που μπορεί να προσφέρει την ελπίδα» δήλωσε ο Μαλέκ Μπουτί, βουλευτής των Σοσιαλιστών στην κάτω βουλή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Είναι φυσιολογικό το γεγονός αυτοί οι άνθρωποι (η αστυνομία) να έχουν τρομοκρατηθεί» επισήμανε ο Μπουτί, εκπρόσωπος μιας εκλογικής περιφέρειας νότια του Παρισιού όπου μια συμμορία πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον τεσσάρων αστυνομικών που βρίσκονταν στο σταθμευμένο περιπολικό τους πριν από δύο εβδομάδες.

Δύο αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί σοβαρά σε αυτήν την επίθεση.

«Αυτά τα κακοποιά στοιχεία δεν είναι απλά εγκληματίες, ορισμένοι εξ αυτών είναι πρόσωπα που βοηθούν τους τρομοκράτες, οι οποίοι δολοφονούν Γάλλους πολίτες και αστυνομικούς» τόνισε ο Μπουτί στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Οι δηλώσεις του Γάλλου βουλευτή συνέπεσαν με την δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης στην οποία το 59% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ του ενδεχόμενου μιας υποψηφιότητας του Μανουέλ Βαλς έναντι 40% για τον Φρανσουά Ολάντ, που δεν έχει προς το παρόν ξεκαθαρίσει εάν θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ συναντήθηκε με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών χθες Τρίτη και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους αστυνομικούς και προσέλαβε τα 2/3 των 9.000 αστυνομικών που διορίστηκαν μετά την μείωση του αριθμού τους κατά 12.000 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί.

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, που διετέλεσε πρόεδρος από το 2007- 2012, καταφέρθηκε κατά των Καζνέβ και Ολάντ.

«Κατανοώ την οργή των αστυνομικών» τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιου είδους διάβρωση της εξουσίας σε αυτήν την χώρα» σημείωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

imerisia.gr