Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ
22/06/2016 19:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

Ο ρόλος της Βρετανίας στην καρδιά της Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την παραμονή του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ένταξη στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε επίσης ότι μια "κατακερματισμένη Ευρώπη" θα επιδεινώσει την "αστάθεια και τον απρόβλεπτο παράγοντα" στην περιοχή. "Εγώ δεν ψηφίζω. Είναι στο χέρι των Βρετανών να αποφασίσουν", δήλωσε. "Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σας πω αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ, και μια ισχυρή Βρετανία σε μια ισχυρή Ευρώπη είναι καλή τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για το ΝΑΤΟ, διότι είμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις ασφαλείας, με την τρομοκρατία, με αστάθεια και ένα απρόβλεπτο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια, και μια κατακερματισμένη Ευρώπη θα προσθέσει στην αστάθεια και στο απρόβλεπτο".

Η παρέμβασή του έρχεται στην τελική ευθεία του δημοψηφίσματος, ενώ και άλλοι ανώτεροι πολιτικοί και αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να επηρεάσουν τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας, με το αποτέλεσμα να παραμένει αμφίρροπο.

Πολλοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι αυτό που θεωρούν ως τις δύο μεγαλύτερες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια -το Ισλαμικό Κράτος μαζί με άλλους ισλαμιστές εξτρεμιστές, καθώς και τη νέα επιθετικότητα του Κρεμλίνου- έχουν ως στρατηγικό στόχο τον κατακερματισμό της Ευρώπης. "Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος πάροχος δυνάμεων μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ, ώστε έχει σημασία τι κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και για το ΝΑΤΟ είναι πλεονέκτημα να έχει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι ένθερμος υποστηρικτής της διατλαντικής συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2014, δήλωσε ότι η Βρετανία ενήργησε ως σημαντική γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και προώθησε την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατική απειλή. Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ είχε συμβάλει στην αναχαίτιση της μαζικής μετακίνησης των ανθρώπων στο Αιγαίο, πρόσθεσε.

"Για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής χρειαζόμαστε τόσο την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ και χρειαζόμαστε στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε. "Και η Βρετανία πιέζει και δείχνει ηγετικές ικανότητες τόσο στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ όσο και στο εσωτερικό της ΕΕ. Αν γειτονιές μας είναι πιο σταθερές είμαστε πιο ασφαλείς".

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, τόνισε ότι η σκανδιναβική χώρα είχε επιλέξει να μην ενταχθεί στην ΕΕ σε δημοψήφισμα το 1994, και τώρα είχε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης για το μέγεθός της από ότι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε ότι η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν η αύξηση της άμυνας στον κυβερνοχώρο και το τέλος της εμπορίας ανθρώπων. "Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα είδος γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό είναι σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", είπε. "Κανείς από εμάς δεν έχει όλα τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη του, γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό σύμμαχο σε αυτό".

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε εκστρατεία για να ενταχθεί η χώρα του στην ΕΕ το 1994. Αντ' αυτού, η Νορβηγία ψήφισε να μείνει εκτός, με μικρή διαφορά. Όπως είπε σέβεται την απόφαση, αλλά δεν είχε αλλάξει γνώμη σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ.

Όσον αφορά την προοπτική ενός "ευρωπαϊκού στρατού", με τη μορφή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής στρατιωτικής ολοκλήρωσης με ευρωπαϊκή έδρα διοίκησης, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οποιαδήποτε κίνηση προς περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους στην άμυνα είναι ευπρόσδεκτη, όχι όμως και η επικάλυψη των δομών. Είπε ότι δεν είναι σαφές πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια της υπηρεσίας της ΕΕ για την κοινή άμυνα, αλλά πρόσθεσε ότι η Βρετανία ήταν μια σημαντική φωνή στο εσωτερικό της ΕΕ, βοηθώντας να αποτραπεί κάθε τέτοια επικάλυψη μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

theguardian.com