Υπέρ της παγκοσμιοποίησης ομνύουν Ομπάμα-Λαγκάρντ
07/10/2016 13:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπέρ της παγκοσμιοποίησης ομνύουν Ομπάμα-Λαγκάρντ

Η αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο μέχρι πρότινος κυρίαρχο μοντέλο της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου που αντανακλάται στην αυξανόμενη δημοφιλία πολιτικών που υπόσχονται κλειστές οικονομίες και κοινωνίες είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Ζητούμενο είναι η παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων για να ανασχεθεί η τάση αυτή (εκφράσεις της οποίας είναι μεταξύ άλλων η ψήφος υπέρ του Brexit, o Ντόναλντ Τραμπ, η Εναλλακτική για τη Γερμανία). Η αμερικανική πλευρά (και όχι μόνο...) υποστηρίζει ότι η απάντηση είναι η λήψη δραστικών μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, με μεγαλύτερη αξιοποίηση δημοσιονομικής πολιτικής. Οι Γερμανοί που έως τώρα αντιστέκονταν σθεναρά στις πιέσεις για χαλάρωση του κλοιού της λιτότητας προσέρχονται στη Σύνοδο με υποσχέσεις για (μικρές) φοροαπαλλαγές και ευρισκόμενοι σε αδύναμη θέση λόγω και των προβλημάτων της Deutsche Bank που μπορεί να είναι εκτός της επίσημης ατζέντας, αλλά είναι...εντός όλων των συζητήσεων...

Παρέμβαση Ομπάμα

Το «στίγμα» της Συνόδου έδωσαν χθες ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και η οικοδέσποινα Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στις ανισότητες που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση», έγραψε ο κ. Ομπάμα σε άρθρο του στον Economist. ?Εχουμε μια επιλογή: Να επιστρέψουμε στις παλιές, περίκλειστες κοινωνίες ή να προχωρήσουμε μπροστά, αναγνωρίζοντας την ανισότητα που μπορεί να έρθει με την παγκοσμιοποίηση και παραμένοντας προσηλωμένοι στην προσπάθεια να κάνουμε την παγκόσμια οικονομία να λειτουργεί καλύτερα για όλους, όχι μόνο γι’ αυτούς στην κορυφή...»

Αιχμές Λαγκάρντ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Λαγκάρντ που υπογράμμισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ότι ρυθμοί ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας παραμένουν απογοητευτικά χαμηλοί επί μακρόν. Τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να έχει οφέλη για όλους και ότι απαιτείται χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για να επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα και να μειωθούν οι εισοδηματικές ανισότητες. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο όπως η Γερμανία, ο Καναδάς και η Κορέα να το εκμεταλλευθούν.

Σχολιάζοντας δε τις φοροελαφρύνσεις ύψους 6,3 δις. ευρώ για την περίοδο 2017-2018 που εξήγγειλε χθες η Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ σε ομιλία της ενώπιον της Ενωσης Γερμανών Βιομηχάνων, εξέφρασε την ελπίδα να «αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δημοσιονομικού πακέτου που να περιέχει και επενδύσεις σε έργα υποδομής», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά...όχι αρκετό.

Με... σταγονόμετρο

Αιχμηρά σχολίασε και την εγκράτεια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο γερμανικός Τύπος, με την Handelsblatt να σημειώνει ότι δίνει στους Γερμανούς...δύο καπουτσίνο τον μήνα. «Ο κ. Σόιμπλε θέλει να αντικρούσει τις επικρίσεις των συναδέλφων του (για αντιπαραγωγική εμμονή στη λιτότητα) στη Σύνοδο του ΔΝΤ και να κερδίσει την εύνοια των Γερμανών φορολογουμένων πριν τις εκλογές του 2017».

Ομως, δεν είναι και τόσο γενναιόδωρος: «Ενας ανύπαντρος χωρίς παιδιά με μηνιαίο μισθό 3.000 ευρώ μεικτά θα πληρώσει 51 ευρώ λιγότερο σε φόρους το 2017. Αυτό δεν φτάνει για πάνω από δυο καπουτσίνο τον μήνα». Η κ. Μέρκελ, πάντως, στήριξε τη γραμμή του κ. Σόιμπλε για παροχές με το...σταγονόμετρο, τονίζοντας ότι το «Schwarze Null» (δηλαδή ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, χωρίς έλλειμμα) δεν αποτελεί φετίχ, αλλά μια διακήρυξη ότι δεν θέλουμε να φορτώσουμε με ακόμα περισσότερο χρέος την επόμενη γενιά...».

«Ουδέν σχόλιο» από Σόιμπλε για διάσωση της Deutsche Bank

Handelsblatt: Σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας από τα γερμανικά blue chips

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερώτηση για το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να διασώσει την Deutsche Bank, αν καταστεί απαραίτητο. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει ότι οι επικεφαλής των γερμανικών blue chips που διαπραγματεύονται στον δείκτη DAX έχουν «στα σκαριά» σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που προβλέπει κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξένησε πρωτοσέλιδο άρθρο στήριξης της Deutsche που «υπέγραφαν» -μεταξύ άλλων- οι επικεφαλής των Siemens, Daimler, BASF, EOΝ και RWE με κεντρική ιδέα ότι «οι εξαγωγικοί κολοσσοί της χώρας χρειάζονται μια γερμανική τράπεζα διεθνούς εμβελείας».

Την ίδια στιγμή, η τράπεζα προσπαθεί να κλείσει δευτερεύοντα ανοιχτά «μέτωπα», ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφορικά με το δυνητικό πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Deutsche φαίνεται να πέφτει «στα μαλακά» στη Γερμανία σε σχέση με τις κατηγορίες περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στη Ρωσία, καθώς η εποπτική αρχή Bafin φέρεται να μην έχει βρει επαρκή στοιχεία εις βάρος της.

Ακόμα όμως και αν οι γερμανικές αρχές δεν επιβάλουν πρόστιμα στην Deutsche για τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, η υπόθεση ερευνάται από τις αρχές σε Ρωσία, Βρετανία και ΗΠΑ. Τέλος, χθες έγινε γνωστό ότι η τράπεζα κατέληξε σε συμφωνία με τα συνδικάτα για την περικοπή άλλων 1.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία, πλέον των 3.000 που είχαν ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Deutsche και που προβλέπει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας διεθνώς.

imerisia.gr