«Υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο τρομοκρατών στο Βέλγιο»
22/03/2016 14:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο τρομοκρατών στο Βέλγιο»

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν ήταν απλά αντίποινα για τη σύλληψη του βομβιστή του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσαλάμ, αλλά οργανωμένες εδώ και καιρό, υποστηρίζει ο Σιράζ Μαχέρ, ερευνητής στο Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της ριζοσπαστικοποίησης του King’s College στο Λονδίνο.

Τρεις βομβιστικές επιθέσεις συνέβησαν στο Βέλγιο σήμερα, με δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο και μία ακόμα στον σταθμό του μετρό Μααλμπέκ. Υπάρχουν 26 νεκροί επισήμως και οι αναφορές εξακολουθούν να έρχονται για το τι ακριβώς συνέβη. Οι επιθέσεις αυτού του είδους για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν τις δυσκολίες της ασφάλειας των "εύκολων στόχων", ιδίως όσον αφορά στο σύστημα μεταφοράς (έχοντας κατά νου ότι τα δίκτυα μεταφοράς έχουν υπάρξει στόχοι στο παρελθόν και στη Μαδρίτη το 2003 και στο Λονδίνο το 2005).

Πολλοί θα βιαστούν να υποστηρίξουν ότι αυτές οι επιθέσεις ήρθαν ως αντίποινα για τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσαλάμ, ενός από τους βασικούς δράστες στις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις πριν από τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, είναι απίθανο ένας πυρήνας να μπορούσε να κινητοποιηθεί τόσο γρήγορα και να κατασκεύασε τόσους λειτουργικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Πολύ πιο ανησυχητικό είναι το ότι η σημερινή επίθεση υποδηλώνει την ύπαρξη ενός ευρέως τρομοκρατικού δικτύου στο Βέλγιο - το οποίο ήταν ήδη προετοιμασμένο και έτοιμο να επιτεθεί, πολύ πριν η αστυνομία καταφέρει να συλλάβει τον Αμπντεσαλάμ.

Ο Αμπντεσαλάμ κατάφερε να κρυφτεί στην περιοχή Μολενμπέκ των Βρυξελλών για περισσότερο από τέσσερις μήνες πριν εντοπιστεί από τις αρχές. Τη σύλληψή του ακολούθησε μια σειρά από άλλες συλλήψεις σε όλο το Βέλγιο, εστιάζοντας σε υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους. Το Βέλγιο αντιμετωπίζει μια σημαντική τρομοκρατική απειλή. Το Μολενμπέκ έχει συνδεθεί από καιρό με σκληροπυρηνικούς και ριζοσπάστες. Πέρα από τις επιθέσεις στο Παρίσι, άνθρωποι από την περιοχή έχουν επίσης συνδεθεί με την ένοπλη επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου το 2014 που σκότωσε τέσσερις και την αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στο τρένο υψηλής ταχύτητας Thalys από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, το περασμένο έτος.

Έρευνα που διενεργήθηκε από το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης δείχνει ότι, κατά κεφαλήν, το Βέλγιο έχει διπλάσιο αριθμό ξένων μαχητών στη Συρία από τη Γαλλία, και τέσσερις φορές περισσότερους από τη Βρετανία. Περισσότεροι από 100 πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει από τις Βρυξέλλες και μόνο.

newstatesman.com