Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ασφαλές καταφύγιο για Τούρκους εγκληματίες
01/09/2018 13:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ασφαλές καταφύγιο για Τούρκους εγκληματίες

"Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ασφαλές καταφύγιο για Τούρκους εγκληματίες" αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τους οχτώ στρατιωτικούς που ήρθαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δηλώνει ότι η χώρα του είναι "βαθιά απογοητευμένη από τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης που αρκετές φορές αρνήθηκε την έκδοση των πραξικοπηματιών".


Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας λέει ότι δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, σημειώνοντας πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα οι ανώτατες ελληνικές αρχές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Τουρκία, αλλά τα λόγια δεν έγιναν πράξη. Επίσης, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υλοποίησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις προς τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, στους τομείς της εκπαίδευσης και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμηνύει ότι η Άγκυρα παραμένει αποφασισμένη στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία.

Μάλιστα, με αφορμή την πρόσφατη αποφυλάκιση των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Αδριανούπολη, είπε ότι η Άγκυρα αναμένει παρόμοια "αμερόληπτη στάση και από την ελληνική Δικαιοσύνη".

Η Λευκωσία κάνει λάθος αν πιστεύει ότι δεν έχει κάτι άλλο να χάσει

Με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται λες και το νησί ανήκει σε αυτούς. Κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο που παραβλέπουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Μάλιστα, ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποιεί πως μαζί με τους Τουρκοκύπριους και η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τους ελληνοκύπριους "να μην κάνουν ανεύθυνα βήματα", ενώ τονίζει ότι είναι λάθος της Λευκωσίας αν πιστεύει ότι δεν έχει κάτι άλλο να χάσει.

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία γίνεται πιο αδιάλλακτη και αντιπαραγωγική

Στη διαπίστωση ότι η στάση της Τουρκίας όχι μόνο δεν έχει μεταβληθεί, αλλά γίνεται ακόμα πιο αδιάλλακτη, προβαίνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα "Νέα". Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταπάτες και μεγάλα κενά λόγια στην εξωτερική πολιτική, που μπορεί να αποδειχτούν επιζήμια.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου αναφέρει τα ακόλουθα:

"Η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Τσαβούσογλου που δημοσιεύουν σήμερα "Τα Νέα", επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο και σαφή τρόπο ότι η γνωστή τουρκική πολιτική στα θέματα:
-του Αιγαίου
-της υφαλοκρηπίδας
-του casus belli
-του Κυπριακού
-της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη
-του προσφυγικού, καθώς και
-στο ζήτημα των οκτώ,

όχι μόνο δεν έχει κάτ’ ελάχιστο μεταβληθεί, αλλά γίνεται ακόμα πιο αδιάλλακτη και αντιπαραγωγική.

Προκύπτει, λοιπόν, ένα απλό ερώτημα που οφείλει να απαντήσει η Κυβέρνηση:

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των δήθεν ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, των συναντήσεων και των συνεννοήσεων την οποία δε διστάζει επί τριάμισι χρόνια να διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία;

Αυταπάτες, παραπλάνηση και μεγάλα, κενά λόγια στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά ζητήματα, δεν είναι μόνο απαράδεκτα, μπορούν να γίνουν και επιζήμια".

Πηγή:capital.gr