Τρομοκρατία, Τουρκία και Brexit στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
18/07/2016 12:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρομοκρατία, Τουρκία και Brexit στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αλλά και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την τοποθέτηση του ευρωσκεπτικιστή Μπόρις Τζόνσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι ο οποίος αυτήν την ώρα παρακάθεται σε πρόγευμα εργασίας με τους 28 Ευρωπαίους ομολόγους του.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι επισήμανε προσερχόμενη στη συνεδρίαση την ανάγκη προστασίας του κράτους δικαίου στην Τουρκία. «Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να προστατεύονται. Το κράτος δικαίου θα πρέπει να προστατευτεί» δήλωσε η Φ. Μογκερίνι ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις εκκαθαρίσεις στην Τουρκία κατ' εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως «οι λίστες ήταν ήδη προετοιμασμένες».

Αντίστοιχα, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό τόνισε την ανάγκη «επαγρύπνησης» της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δράση των τουρκικών Αρχών έτσι ώστε «να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοκρατία». «Η Τουρκία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να κάνει βήματα προς τα πίσω» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια, σημείωσε πως η τρομοκρατία επανέρχεται στην πρώτη γραμμή και πως οι 28 από κοινού με τον Αμερικάνο ομόλογό τους θα πρέπει να συζητήσουν πως θα «εντείνουν» τη δράση τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, προσερχόμενος στην πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση νέου υπουργικού μέλους της κυβέρνησης της Μέι, υπογράμμισε πως το μήνυμα που θα στείλει στους εταίρους της Βρετανίας είναι ότι η Βρετανία δε θα εγκαταλείψει «τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη».

«Θα κάνουμε σεβαστή τη βούληση των Βρετανών πολιτών και θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ αλλά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αυτό ότι θα φύγουμε από την Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε πως τα τραγικά γεγονότα στη Νίκαια και στην Τουρκία δείχνουν τη σημασία της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο Μπ. Τζόνσον και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι είχαν χθες βράδυ δείπνο «γνωριμίας». Ερωτηθείς εάν τα σχόλια του Τζόνσον με τα οποία συνέκρινε την ΕΕ με το Χίτλερ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του υπέρ του Brexit θα κάνουν τη σημερινή συνάντηση δύσκολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, δήλωσε: «Θα τον ακούσουμε σήμερα και θα δούμε αν εξακολουθεί να σκέφτεται το ίδιο».

imerisia.gr