Τραμπ και Χίλαρι τα φαβορί για το χρίσμα και επισήμως
02/03/2016 15:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τραμπ και Χίλαρι τα φαβορί για το χρίσμα και επισήμως

Οι Δημοκρατικοί ευθυγραμμίζονται. Οι Ρεπουμπλικάνοι διασπώνται. Η επόμενη μέρα της πιο κρίσιμης προεκλογικής αναμέτρησης παγιώθηκε, με τις εντυπωσιακά αποκλίνουσες τύχες των δύο μεγάλων κομμάτων που συναγωνίζονται για το Λευκό Οίκο. Η σταθερή και φαινομενικά αμείλικτη ενοποίηση του Δημοκρατικού Κόμματος πίσω από τη Χίλαρι Κλίντον έρχεται σε έντονη αντίθεση με το εντονότερο σχίσμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μετά από την κυριαρχία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σάρωσε στις εκλογές της Σούπερ Τρίτης.

Τώρα, μπροστά στον κίνδυνο της πτώσης, τα κόμματα βλέπουν τα πλεονεκτήματα της συναίνεσης και τους κινδύνους του χάους. "Αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν ένα αεροπλάνο και ένας επιβάτης κοίταζε έξω από ένα παράθυρο, θα έβλεπε κομμάτια να φεύγουν και θα αναρωτιόταν αν τα φτερά ή οι μηχανές θα ήταν το επόμενο" είπε ο Τιμ Πόουλεντι, πρώην κυβερνήτης της Μινεσότα και Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία το 2012. Παρότι ο Τραμπ κέρδισε επιβλητικές νίκες σε επτά πολιτείες, αντιμετωπίζει μια ισχυρή και επίμονη άρνηση να συσπειρώσει γύρω του ηγετικές φυσιογνωμίες, καθώς το στο ίδιο του το κόμμα τον καταγγέλλουν ότι άργησε να αντιδράσει αποκηρύττοντας την λευκή υπεροχή, ενώ Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές αν είναι υποψήφιος.

Από τη ρήξη του 1964, όταν οι συντηρητικοί κατέλαβαν την εξουσία από τους μετριοπαθείς αντιπάλους τους και διόρισαν τον Μπάρι Γκολντγουότερ της Αριζόνα, έχει ένα μεγάλο κόμμα να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση ταυτότητας. "Η ιστορία επαναλαμβάνεται", δήλωσε ο ιστορικός Ρίτσαρντ Νόρτον Σμιθ. "Το κόμμα άλλαξε στη συνέχεια, όσο μόνιμα και βαθιά μπορεί να γίνει αυτό στην πολιτική, και ουσιαστικά έγινε δύο κόμματα.

Αν και η απόδοση του Τραμπ την Τρίτη παρουσιάζει τη δύναμή του, η επιτυχία του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ στο Τέξας, την Οκλαχόμα και την Αλάσκα υπογράμμισε το ευρύτερο Ρεπουμπλικανικό δίλημμα: δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για το ποιος θα μπορούσε να είναι πιο τρομερός αντίπαλος του Τραμπ και πιθανώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να αναδυθεί κάποιος. Τα πολιτιστικά και ιδεολογικά ρήγματα που άνοιξαν στο κόμμα μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια για να διορθωθούν, σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες και ιστορικούς - και πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι ο Τραμπ θα εγγυηθεί στους Δημοκρατικούς άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο. "Ο διορισμός του Τραμπ θα ήταν το καλύτερο δώρο που το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα μπορούσε να δώσει στην Χίλαρι Κλίντον" δήλωσε ο Μπόμπι Τζίνταλ, πρώην κυβερνήτης της Λουιζιάνας.

Οι Δημοκρατικοί είναι τώρα έτοιμοι να εκμεταλλευτούν μια τυχαία διασταύρωση δυνάμεων: μια βελτίωση της οικονομίας με χαμηλή ανεργία, ένα Δημοκρατικό πρόεδρο με ποσοστά έγκρισης σχεδόν 50 τοις εκατό, μία μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι κινητοποιούν τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους με δεσμεύσεις παρακώλυσης και τώρα, με μια σχετικά ομαλή διαδικασία διορισμού πιθανώς, που θα δώσει στην Κλίντον την ευκαιρία να συνενώσει μέρη του κόμματός της.

Φυσικά, η Κλίντον, αν επικρατήσει στην πρώτη εκστρατεία, έχει πολλά ακόμα να κάνει: να προσελκύσει τους χιλιάδες φιλελεύθερους υποστηρικτές, των οποίων τα αισθήματα αποξένωσης με το Δημοκρατικό κατεστημένο οδήγησαν στον Γερουσιαστή Μπρέρνι Σάντερς. Ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια την Τρίτη το βράδυ, στην επινίκια ομιλία της που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο κεντρικό θέμα της εκστρατείας του Σάντερς, την οικονομική δικαιοσύνη. Και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις, μέχρι στιγμής, ότι οι εν λόγω ψηφοφόροι θα απορρίψουν την Κλίντον για έναν Ρεπουμπλικάνο.

Η Κλίντον θα πρέπει επίσης να χειριστεί μια σειρά από δυνητικά καταδικαστικές έρευνες για τη χρήση του ιδιωτικού της email, που έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα. Αυτές οι έρευνες έχουν εισαγάγει στην εκστρατεία κάτι απρόβλεπτο, που ελάχιστα μπορεί να ελέγξει. Ωστόσο, αξιωματούχοι και στα δύο κόμματα αναγνωρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι τώρα σε καλύτερη θέση. "Οι Δημοκρατικοί έχουν έντονες διαμάχες, αλλά το κόμμα είναι ευρέως ενωμένο πίσω από ορισμένα θέματα" δήλωσε ο Ντέιβιτν Αξελροντ, υπεύθυνος στρατηγικής των Δημοκρατικών. "Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εμπλακεί σε έναν πλήρη εμφύλιο πόλεμο, ουσιαστικά σπαράσσονται από δυσπιστία, και είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς θα ξαναενωθούν όταν τελειώσει αυτός ο αγώνας".

Σε μια εξαιρετική επίδειξη περιφρόνησης προς έναν πιθανό προεδρικό υποψήφιο, ο γερουσιαστής Μπεν Σας, ένας Ρεπουμπλικάνος από τη Νεμπράσκα, έγραψε μια ανοικτή επιστολή προς τους υποστηρικτές του Τραμπ, εξηγώντας γιατί δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τον μεγιστάνα ακινήτων αν καταστεί υποψήφιος του κόμματος. "Ελπίζω ειλικρινά να επιλέξουμε έναν άλλον υποψήφιο για το GOP" έγραψε ο Σας, υποσχόμενος να μην ψηφίσει την Κλίντον. "Αλλά αν ο Ντόναλντ Τραμπ καταλήξει υποψήφιος, οι συντηρητικοί θα πρέπει να βρουν μια τρίτη επιλογή".

nytimes.com