Τραμπ εναντίον  CIA και Μέρκελ
16/01/2017 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τραμπ εναντίον CIA και Μέρκελ

Ο αποχωρών διευθυντής της υπηρεσίας Τζον Μπρέναν κάλεσε τον νέο αμερικανό Πρόεδρο να είναι "πολύ προσεκτικός" σε όσα λέει δημόσια, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει πλήρη εκτίμηση του κινδύνου από τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Μπρέναν τόνισε ότι ο Τραμπ δεν έχει ουσιαστική και πλήρη εκτίμηση για τις δυνατότητες, τις προθέσεις, αλλά και την απειλή της Ρωσίας, σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Υποστήριξε επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές πως ο Τραμπ αντιλαμβάνεται με ακρίβεια τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου ο εκλεγμένος πρόεδρος να προχωρεί σε τεκμηριωμένες αποφάσεις. Χαρακτήρισε, επίσης, "εξωφρενική" τη σύγκριση του Τραμπ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με τους ναζί.

Ο Μπρέναν υποστήριξε ότι είναι ευθύνη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να συμβουλεύσουν τον Τραμπ, για τον μη τεκμηριωμένο φάκελο που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, αναφορικά με τις δραστηριότητες του, στη Ρωσία. Όπως είπε, ο Τραμπ δεν γνωρίζει το μέγεθος των συνεπειών από την πρόθεσή του να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και τόνισε ότι ο αυθορμητισμός του νέου προέδρου δεν είναι κάτι καλό για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Μπρέναν θα αντικατασταθεί από τον Μάικ Πομπέο, επιλογή του Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος πάντως φαίνεται αποφασισμένος να μην μετριάσει τις κατηγορίες του στους επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών. Με νέα μηνύματα που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, ανέφερε ότι ήταν "λάθος" αυτό που έκαναν "οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών" και έγραψε ότι σκοπεύει να τους υποχρεώσει να απολογηθούν.

"Καταστροφικό λάθος της Μέρκελ"

Στην πρώτη συνέντευξή του σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας στην Ευρώπη (την οποία έδωσε παράλληλα στην Bild και στους λονδρέζικους Times), ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έκανε καταστροφικό λάθος με τη μεταναστευτική πολιτική, που επέτρεψε σε ένα εκατομμύριο μετανάστες να μπουν στη χώρα της. "Νομίζω ότι έκανε ένα πολύ καταστροφικό λάθος, δηλαδή το ότι δέχτηκε όλους αυτούς τους παράνομους" ανέφερε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι σέβεται την Καγκελάριο της Γερμανίας και σκοπεύει να συναντηθεί μαζί της.

"Θεωρώ ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας στη Συρία. Αυτό θα κόστιζε σημαντικά λιγότερο. Και τα κράτη του Κόλπου θα έπρεπε να τις πληρώνουν. Εξάλλου, έχουν περισσότερα λεφτά από όλους μας" είπε μεταξύ άλλων. Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ. "Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και η Μεγάλη Βρετανία ήθελε να διατηρήσει την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν" είπε. Θεωρεί μάλιστα πως η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας θα αποδειχτεί μια "θαυμάσια υπόθεση". "Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι στην ουσία η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι' αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει" πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος εκτιμά ότι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο για το ΝΑΤΟ, είπε ότι θεωρεί δικαιολογημένο τον φόβο ορισμένων ανατολικών χωρών για τη Ρωσία, αλλά επανέλαβε τις απόψεις του, ότι είναι ένας παρωχημένος οργανισμός.

"Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο" είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική. "Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε. "Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές", υπογράμμισε.

Υποστήριξε, τέλος, πως σκέφτεται να προχωρήσει σε άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεχθεί συμφωνία για μείωση των πυρηνικών όπλων.

independent.co.uk, theguardian.com