Τραμπ: "Αμερική Πρώτη" δεν σημαίνει "Αμερική Μόνη"
26/01/2018 17:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τραμπ: "Αμερική Πρώτη" δεν σημαίνει "Αμερική Μόνη"

Το πολιτικό του δόγμα "Πρώτα η Αμερική" ξεδίπλωσε στο Νταβός της Ελβετίας ο Donald Trump, μένοντας πιστός στην προσφιλή του συνήθεια να απαριθμεί τα κατορθώματά του από όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, "Αμερική Πρώτη" δεν σημαίνει "Αμερική Μόνη", με τον Αμερικανό Πρόεδρο να προαγάγει τις ΗΠΑ ως "ανοικτές στο επιχειρείν"και να προσκαλεί τον κόσμο να επενδύσει, να καινοτομήσει και να δημιουργήσει στη χώρα του.

Στην ομιλία του προς ένα κοινό 1600 ατόμων που φιλοξενούσε ξένους ηγέτες και επιχειρηματικά στελέχη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Trumpεπιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία με άλλα κράτη βάζοντας, ωστόσο, τους περιορισμούς του στο εμπόριο.Στην επίσημη ομιλία του, απέφυγε να αναφερθεί στο αμερικανικό δολάριο που τις τελευταίες ημέρες "χορεύει" στο ρυθμό των δηλώσεων περί ισχυρών και αδύναμων νομισμάτων.

"Είμαστε μακράν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο"

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, το μεγαλείο των ΗΠΑ αναδεικνύεται το τελευταίο έτος μέσα από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας, τη δημιουργία 2,4 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και την εισροή επενδύσεων χάρη στις περικοπές των φόρων και τον περιορισμό των ρυθμίσεων.

"Έχουν καταγραφεί 84 ρεκόρ στο χρηματιστήριο από την εκλογή μου και έχει δημιουργηθεί νέος πλούτος 7 τρισ. δολαρίων", ανέφερε χαρακτηριστικά."Βάζω πρώτα την Αμερική και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι ηγέτες με τις χώρες τους".

Ο Trump κάλεσε τους επιχειρηματικούς ηγέτες στο κοινό να επενδύσουν στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι η ιδανική στιγμή για τις επιχειρήσεις να φέρουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

"Ο κόσμος παρακολουθεί την αναγέννηση μιας ισχυρής και ευημερούσας Αμερικής", είπε. "Η Αμερική είναι ανοιχτή στο επιχειρείν και είμαστε ξανά ανταγωνιστικοί".

ΟTrumpείναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος πουεπισκέπτεται το Νταβός εδώ και 18 χρόνια και έκανε αισθητή την παρουσία της κυβέρνησής του με μια μεγάλη αποστολή μελών του υπουργικού του συμβουλίου και συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Επίθεση στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας

Ο Trump δεν ανέφερε ποτέ τη λέξη "Κίνα" στην ομιλία του στο Νταβός, ωστόσο έβαλε στο στόχαστρο τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, αναζητώντας συμμάχους μέσα στην αίθουσα.

"Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πλέον τα στραβά μάτια σε άδικες οικονομικές πρακτικές", είπε, επικαλούμενος την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, τις βιομηχανικές επιδοτήσεις και τον διάχυτο κρατικά ελεγχόμενο οικονομικό σχεδιασμό" -κριτικές που έχει ασκήσει η κυβέρνησή του εναντίον της Κίνας.

Ο Trump τάχθηκε κατά του ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου εάν μία χώρα εκμεταλλεύεται το σύστημα εις βάρος άλλων χωρών.

Ανοίγει ξανά την "πόρτα" στο TPP

Την "πόρτα" στο Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε πέρυσι άνοιξε ξανά ο Πρόεδρος Trump.

Ενώ στο παρελθόν ο Trump έχει πει ότι θα εστιάσει μόνο σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες, στο Νταβός είπε πως η Αμερική θα εξετάσει συμφωνίες με χώρες-μέλη του TPP με τις οποίες δεν συνεργάζεται ήδη, "είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες, εάν είναι προς το συμφέρον όλων".

"Βρίσκομαι εδώ για να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού και για να υπογραμμίσω τη φιλία και τη συνεργασία των ΗΠΑ για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ζητά συνεργασία για τρομοκρατία και Βόρεια Κορέα

Ο Trump κάλεσε εξάλλου τους άλλους ηγέτες χωρών να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας.

O Trump λέει ότι η Apple θα "επαναπατρίσει" $245 δισ. Η Apple τι λέει;

Ο Trump άδραξε την ευκαιρία τόσο στην βασική του ομιλία όσο και στις ερωτοαπαντήσεις να αναδείξει τα οφέλη της φορολογικής μεταρρύθμισης που ψήφισε η κυβέρνησή του.

Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνει αυτό ήταν χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Apple η οποία, ανακουφισμένη από τη χαμηλότερη φορολογία, σχεδιάζει να επαναπατρίσει κέρδη 245 δισ. δολαρίων που έχει στο εξωτερικό. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το νούμερο του Trump δεν ταιριάζει με τα νούμερα που έχουν αναφέρει στελέχη της εταιρείας.

Η Apple διαθέτει 252,3 δισ. δολάρια σε υπεράκτια ρευστότητα, αλλά δεν είπε πόσα ακριβώς σχεδιάζει να φέρει πίσω στις ΗΠΑ όταν περιέγραφε τα σχέδιά της την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει να πληρώσει φόρο επαναπατρισμού ύψους 38 δισ. δολαρίων.

capital.gr