Τουρκία: Τρομοκρατική ομάδα κι επισήμως το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν
31/05/2016 19:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Τρομοκρατική ομάδα κι επισήμως το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε επίσημα το θρησκευτικό κίνημα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει έδρα τις ΗΠΑ, ως τρομοκρατική ομάδα και είπε ότι θα συνεχίσει να διώκει τα μέλη του, τα οποία κατηγορεί ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η κίνηση θέτει νόμιμα την οργάνωση που δημιουργήθηκε από τον πρώην σύμμαχό του στο ίδιο επίπεδο με τους Κούρδους μαχητές, που πολεμούν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό για να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον να εκδώσει τον Γκιουλέν, αν και οι αρχές των ΗΠΑ είναι απίθανο να λάβουν μια τέτοια απόφαση. "Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που χωρίζουν το έθνος να ξεφύγουν σε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο Ερντογάν στους υποστηρικτές του, φτάνοντας στην Σμύρνη για να παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις. "Θα λογοδοτήσουν. Κάποιοι έφυγαν και κάποιοι είναι στη φυλακή και δικάζονται σήμερα. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί".

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε εγκρίνει μια απόφαση να χαρακτηρίσει τους οπαδούς του Γκιουλέν "τρομοκρατική ομάδα γκιουλενιστών". Ο Ερντογάν κατηγορείται από τους επικριτές του για το όλο και πιο αυταρχικό ύφος εξουσίας του, και έχει χαρακτηρίσει εδώ και καιρό σε ομιλίες του τον Γκιουλέν τρομοκράτη. Προσπαθεί να σταματήσει την επιρροή του κληρικού, η οποία έχει δημιουργηθεί γύρω από ένα δίκτυο σχολείων και επιχειρήσεων στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Παγκόσμιες επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με τον Γκιουλέν έχουν κλείσει ή έχουν κατασχεθεί, μια τράπεζα κατασχέθηκε και εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται. Χιλιάδες οπαδοί του κληρικού στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα έχουν χάσει τη δουλειά τους. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι συνωμοτεί για να τον ανατρέψει με την οικοδόμηση ενός δικτύου υποστηρικτών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Οι δύο αντίπαλοι ήταν σύμμαχοι μέχρι που η αστυνομία και οι εισαγγελείς που πρόσκεινται στον Γκιουλέν άνοιξαν μια έρευνα για διαφθορά στον εσωτερικό κύκλο του Ερντογάν το 2013, 11 χρόνια αφού το κόμμα AK του Ερντογάν εξελέγη στην εξουσία.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από μια δεκαετία, κηρύττει το σουνιτικό Ισλάμ, μαζί με ένα μήνυμα διαθρησκευτικού διαλόγου. Το κίνημά του, που είναι γνωστό ως "Χιζμέτ" (Υπηρεσία) δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία και την Αφρική. Οι οπαδοί του λένε ότι είναι θύματα μιας άδικης καταστολής. Πέρυσι, η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε μια διεθνή νομική εταιρεία για να διερευνήσει τις παγκόσμιες δραστηριότητες του κινήματος.

reuters.com