Τουρκία: Στο 24% αύξησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα - Ράλι της λίρας
13/09/2018 15:43
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Στο 24% αύξησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα - Ράλι της λίρας

Σε κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την απότομη πτώση της λίρας.

Το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας αυξήθηκε στο 24% από το 17,75%, γεγονός που σημαίνει ότι τώρα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 11,25% από τον περασμένο Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση μέχρι και το 22%.

Η τουρκική λίρα εκτινάχθηκε κατά 5% μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, ενώ τώρα διαπραγματεύεται κοντά στο +3%.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν μια πιο σημαντική τάση αναπροσαρμογής στην οικονομική δραστηριότητα.

Η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών συνεχίζει να θέτει ανοδικές πιέσεις στις προοπτικές για τον πληθωρισμό, παρά τις ασθενέστερες συνθήκες εγχώριας ζήτησης.

"Ομοίως, η Επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει μια πιο ισχυρή νομισματική σύσφιξη για να υποστηρίξει τη σταθερότητα των τιμών", αναφέρει η ανακοίνωση.

Και οι 11 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των επιτοκίων, με το εύρος να ποικίλλει ωστόσο.

"Είναι ευχάριστο να βλέπουμε να επικρατεί η κοινή λογική. Η σημερινή αύξηση βάζει την Τουρκία σε μια αργή πορεία ανάκτησης μέρους της αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής, και αυτό είναι κρίσιμο", πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα τόνισε πως οι εξελίξεις στις προοπτικές του πληθωρισμού κάνουν λόγο για σημαντικούς κινδύνους στην σταθερότητα των τιμών.

Επίσης, αναφέρει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για τη σταθερότητα των τιμών.

Τόνισε δε ότι θα διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική στάση μέχρι να βελτιωθεί το outlook του πληθωρισμού.

"Σπουδαία απόφαση –ήταν ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της τεράστιας πίεσης στην κεντρική τράπεζα από τον Erdogan", τόνισε ο Tim Ash της Bluebay Asset Management.

"Οι Τούρκοι απλώς έδωσαν στους εαυτούς τους την ευκαιρία να συγκρατήσουν τη λίρα και να ανοικοδομήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων και "επιθυμιών" του για τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, δηλώνοντας ότι "τα υψηλά επιτόκια πρέπει να μειωθούν".

Όπως προσπάθησε να διαβεβαιώσει, τους ανήσυχους επενδυτές, "η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη", για να προσθέσει ωστόσο λίγο μετά ότι "πρέπει να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επιτόκια".

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλά επιτόκια κάνουν κακό στην οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα ως "εργαλεία εκμετάλλευσης".

"Τα επιτόκια είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι και ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών πολιτικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την άποψή του ότι η πτώση της λίρας που έχει οδηγήσει την Τουρκία στο χείλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι μια ξένη συνωμοσία εναντίον της χώρας του παρά προϊόν προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας.

"Αυτή η κρίση δεν είναι δική μας", τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία θα λάβει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πτώση της λίρας και δεν θα αποφύγει τα "δύσκολα" μέτρα, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν δήλωσε πως κανένας δεν θα πρέπει να διεξάγει τις δραστηριότητές του σε ξένο νόμισμα, εκτός από τους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς.

Ακόμη, άσκησε κριτική στις ιδιωτικές τράπεζες δηλώνοντας ότι κάποιες έχουν αυξήσει το επιτόκιό τους μέχρι το 50%.

Δήλωσε ακόμη ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα πρέπει να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα με την αναδιάρθρωση των χρεών του.

Πηγή:capital.gr