Τουρκία σε Ισραήλ: Αγνοείτε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου
11/12/2017 11:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία σε Ισραήλ: Αγνοείτε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Οξύνεται η κόντρα ανάμεσα σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου με αφορμή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας İbrahim Kalın κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή του παλαιστηνιακού εδάδους αντί να επιτίθεται στην Τουρκία και τον ηγέτης της.

"Όσοι πιστεύουν ότι η Ιερουσαλήμ, που αποτελεί την πρώτη Qiblah μας (η κατεύθυνση της πρώτης προσευχής των μουσουλμάνων), θα γίνει πρωτεύουσα ενός κράτους που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά, στηρίζει το Ιράν και τους τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας χάνουν τον χρόνο τους", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Ισραήλ αγνοεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κατέχει τα ιστορικά πατρογονικά εδάφη του παλαιστινιακού λαού και συνεχίζει με ένα συστηματικό τρόπο να αγνοεί και να παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

"Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε στα σοβαρά τους ισχυρισμούς κάποιον που διαθέτουν μια νοοτροπία η οποία οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων", τόνισε.

Νετανιάχου: Oι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τραμπ

Με την σειρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εξήρε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι αναμένει πως το ίδιο θα πράξουν και οι Ευρωπαίοι.

Σχολιάζοντας ότι η κίνηση του Τραμπ "καθιστά την ειρήνη πιθανή διότι η αναγνώριση της πραγματικότητας είναι η ουσία της ειρήνης, η βάση της ειρήνης", εξήγησε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους την ώρα που τον υποδεχόταν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Έχει έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι έχει πρωτεύουσα. Ονομάζεται Ιερουσαλήμ", τόνισε.

"Πιστεύω ότι, αν και δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν, αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Πιστεύω ότι όλες, ή οι περισσότερες, ευρωπαϊκές χώρες θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα συνεργαστούν ενεργά μαζί μας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη", εκτίμησε ο Νετανιάχου.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στενή σχέση της χώρας του με την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία τους σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών έχει βοηθήσει στην αποτροπή δεκάδων τρομοκρατικών επιθέσεων, περιλαμβανομένων στην Ευρώπη, ενώ ο ρόλος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή έχει περιορίσει την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Μογκερίνι: Oι Βρυξέλλες είναι δεσμευμένες στη λύση των δύο κρατών

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καταδίκασε "όλες τις επιθέσεις εναντίον των Εβραίων, σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ευρώπης".

"Ως εταίροι και φίλοι του Ισραήλ πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας του Ισραήλ να βρεθεί μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση" στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Παράλληλα εξέφρασε την πλήρη στήριξή της προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες του βασιλιά της Ιορδανίας και τόνισε ότι οι χώρες της Ένωσης εξακολουθούν να σέβονται τις διεθνείς αποφάσεις σχετικά με την Ιερουσαλήμ.

capital.gr