Τουρκία: όσο πιο πολύ προσπαθεί, τόσο περισσότερο αποτυγχάνει
18/02/2016 15:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: όσο πιο πολύ προσπαθεί, τόσο περισσότερο αποτυγχάνει

Κάποιος θα περίμενε ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας σημαντικής περιφερειακής χώρας θα ζύγιζε τα λόγια του πριν μιλήσει για τέτοια ευαίσθητα θέματα όπως η Συρία, σχολιάζει ο Semih Idiz.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέλους σταμάτησε τη φημολογία σχετικά με μια πιθανή εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Οι παρατηρήσεις του ήταν αυτές που τροφοδότησαν τη συζήτηση από την αρχή. Είπε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν τα πράγματα βασίζονταν σε μία στρατηγική προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τη Σαουδική Αραβία.

Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, όταν τόσο η Άγκυρα όσο και το Ριάντ διαφωνούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Συρία και όταν ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εκφράζει οργισμένες προειδοποιήσεις για τους Σύριους Κούρδους μαχητές, οι παρατηρήσεις του Τσαβούσογλου ερμηνεύθηκαν με μία ευρύτερη έννοια και με έναν τρόπο που περιελάμβανε κάθε ενδεχόμενο. Κάποιος θα περίμενε ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας σημαντικής περιφερειακής χώρας θα ζύγιζε τα λόγια του πριν μιλήσει για τέτοια ευαίσθητα θέματα. Συνεπώς, ο Τσαβούσογλου έπρεπε να διευκρινίσει τα σχόλιά του με έναν τρόπο που ερμηνεύθηκε από τα δυτικά ΜΜΕ ως "παλινωδία".

Στην τελευταία συνέντευξή του στο Reuters, ο Τσαβούσογλου είπε ότι "ορισμένες χώρες όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και κάποιες άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν πει ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη". Προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "το να περιμένουμε κάτι τέτοιο μόνο από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι ούτε σωστό ούτε ρεαλιστικό". Δεδομένου ότι κανένας από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας δεν σκέφτεται ακόμα να υποστηρίξει την ιδέα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, οι προσπάθειες της Άγκυρας να προωθήσει την ιδέα αυτή παραμένουν θνησιγενείς.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες της Άγκυρας να κατηγοριοποιήσει τις YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού) και την πολιτική πτέρυγα του, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως "τρομοκρατικές οργανώσεις" παραμένουν εξίσου μάταιες. Αντίθετα, οι δυτικοί σύμμαχοί της Τουρκίας τους έχουν σχεδόν αποδεχτεί ως νόμιμους εκπροσώπους των Σύριων Κούρδων. Αλλά αντί να αναθεωρήσει την πολιτική της στο θέμα, δεδομένου ότι δεν οδηγεί πουθενά, η Άγκυρα επιμένει στη διατήρησή της, ενάντια στις αυξανόμενες πιθανότητες. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το θυμό που αισθάνεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να πιστεύει ότι η χρήση λιγότερο διπλωματική γλώσσα θα αλλάξει κάπως την κατάσταση.

Το τελευταίο υπονοούμενο του Ερντογάν στο θέμα αυτό είχε ως στόχο τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον οποίο συνάντησε πριν από λίγο καιρό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά απέτυχε να τον πείσει για το PYD και τις YPG. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την Τρίτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επισκεπτόμενο Πρόεδρο της Υεμένης, Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χαντί, ο Ερντογάν δεν τσιγκουνεύτηκε τα "καρφιά" του.

Επισημαίνοντας τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας εναντίον θέσεων των YPG στη Συρία, ο Ερντογάν είπε: "Εκείνοι που αναφέρονται σε αυτό ως βομβαρδισμού εναντίον Σύριων Κούρδων πρέπει πρώτα να είναι ειλικρινείς. Του ζητώ να είναι ειλικρινείς". Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν τον ανέφερε ονομαστικά, η παρατήρησή του σαφώς στόχευε στον Μπάιντεν. Μία ανάγνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική συνομιλία του Μπάιντεν με τον Νταβούτογλου στις 14 Φεβρουαρίου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι βομβαρδισμοί των YPG από την Τουρκία, ανέφερε ότι "ο αντιπρόεδρος σημείωσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποθάρρυνση των συριακών κουρδικών δυνάμεων να εκμεταλλευτούν τις σημερινές συνθήκες και να καταλάβουν επιπλέον εδάφη κοντά στα τουρκική σύνορα, και κάλεσε την Τουρκία να δείξει αμοιβαία αυτοσυγκράτηση σταματώντας τις επιθέσεις στην περιοχή".

Αυτές οι υπολογισμένες παρατηρήσεις δείχνουν σαφώς ότι η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν είναι έτοιμη να παραιτηθεί από τη στρατιωτική συμμαχία της με τις YPG, αλλά και ότι τις θεωρεί πλέον ως "συριακή κουρδική δύναμη". Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση της προφανώς αποτυχημένης πολιτικής της στη Συρία εν γένει, και ως προς το PYD και τις YPG ειδικότερα, τόσο πιο δυσεπίλυτη θα γίνει η κατάσταση για αυτήν. Εκφράζοντας απίθανες ιδέες που στη συνέχεια θα πρέπει να διευκρινίσει, αλλά και πιέζοντας για πράγματα που προφανώς δεν πρόκειται να συμβούν, δεν είναι το σήμα κατατεθέν μιας χώρας που έχει μια υγιή και ρεαλιστική προσέγγιση σε περίπλοκα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

hurriyetdailynews.com