Τουρκία: Ο στρατός… στις διαταγές του προέδρου
29/07/2016 18:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Ο στρατός… στις διαταγές του προέδρου

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θέλει οι ένοπλες δυνάμεις και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών να τεθεί υπό τον έλεγχο της προεδρίας, δήλωσε ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, ως μέρος της αναδιάρθρωσης του στρατού μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τα σχόλια του Ερντογάν ήρθαν μετά από μια πεντάωρη συνάντηση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YAS) - υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπινάλι Γιλντιρίμ και με τη συμμετοχή των κορυφαίων αξιωματούχων- και την καθαίρεση σχεδόν 1.700 στρατιωτικών για τον υποτιθέμενο ρόλο τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν ενέκρινε τις αποφάσεις του συμβουλίου να κρατήσει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ και τους διοικητές του στρατού, του ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας στις θέσεις τους, κάνοντας κάποιες αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος γλίτωσε τη σύλληψη κατά το πραξικόπημα, δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ, χρειάζεται "φρέσκο αίμα". Όσο για τον Χουλουσί Ακάρ, τη νύχτα του πραξικοπήματος κανείς δεν γνώριζε πού βρισκόταν και τι ρόλο έπαιξε, ενώ λέγεται ότι "απελευθερώθηκε" αφού έμεινε για ώρες όμηρος των στασιαστών. Σύμφωνα με τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας είχε προειδοποιηθεί ότι επίκειται πραξικόπημα, περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί και η πληροφορία αυτή αξιολογήθηκε στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.Μετά την αξιολόγηση της πληροφορίας, το Γενικό Επιτελείο εξέδωσε εντολές για απαγόρευση κινήσεων στρατιωτικών οχημάτων, μαχητικών αεροπλάνων και στρατιωτικών ελικοπτέρων και επιστροφή εκείνων που βρίσκονταν εν κινήσει στις βάσεις τους. Σύμφωνα με τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών ο στρατηγός Ακάρ απειλήθηκε και εξαναγκάστηκε να υπογράψει το κείμενο των πραξικοπηματιών που διαβάστηκε στην τηλεόραση.

Για να περάσει πάντως ο στρατός υπό τον έλεγχο του Προέδρου θα χρειαστεί συνταγματική τροποποίηση, και το κόμμα του Ερντογάν θα χρειαστεί την στήριξη της αντιπολίτευσης. Προς το παρόν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της ΜΙΤ λογοδοτούν στον πρωθυπουργό. Σε μια συμβολική κίνηση που δείχνει "ποιος κάνει κουμάντο", η χθεσινή συνάντηση διεξήχθη στο γραφείο του πρωθυπουργού και όχι στο αρχηγείο του στρατού.

reuters.com