Τουρκία: Ο Ερντογάν συλλαμβάνει πλέον και βουλευτές της αντιπολίτευσης
04/11/2016 15:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Ο Ερντογάν συλλαμβάνει πλέον και βουλευτές της αντιπολίτευσης

Οι δύο ηγέτες της φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών της Τουρκίας (HDP) συνελήφθησαν μαζί με τουλάχιστον 10 βουλευτές, λόγω της απροθυμίας τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που συνδέονται με την "τρομοκρατική προπαγάνδα". Η αστυνομία έκανε έφοδο στην Άγκυρα στο σπίτι του συν-επικεφαλής Σελαχατίν Ντεμιτράς και στο σπίτι της Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ στην Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, νωρίς την Παρασκευή.

Ο Ντεμιτράς - ένας χαρισματικός ηγέτης γνωστός ως "Κούρδος Ομπάμα" από κάποιους θαυμαστές του- και η Γιουκσεκντάγκ υπήρξαν αντικείμενο πολλών ξεχωριστών ερευνών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κρατούνται. Τουλάχιστον 10 ακόμα βουλευτές του HDP κρατούνται επίσης, είπαν δικηγόροι, σε μια σημαντική κλιμάκωση της καταστολής της κυβέρνησης για τους αντιπάλους της στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στις νοτιοανατολικές πόλεις της Βαν και Bingöl.

Οι επιδρομές έγιναν με φόντο την αυξανόμενη κριτική για την επιχείρηση εκκαθάρισης της κυβέρνησης, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εξέδωσε επίσης εντάλματα σύλληψης εναντίον συντακτών της "Τζουμχουριέτ", της κύριας εφημερίδας της αντιπολίτευσης στη χώρα, καθώς και ένα νέο γύρο απολύσεων στην αστυνομία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους πολιτικούς του HDP ότι υποθάλπουν και ενεργούν προς την προώθηση των συμφερόντων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Οι ειρηνευτικές συνομιλίες κατέρρευσαν τον περασμένο χρόνο, εν μέσω κατηγοριών ότι το ΡΚΚ επανεξοπλίζεται και ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βαίνει προς συμμαχία με το εθνικιστικό μπλοκ στο κοινοβούλιο. Οι εκκαθαρίσεις των αστυνομικών και των μέσων ενημέρωσης αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης καταστολής των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιμάμη που κατοικεί στις ΗΠΑ και η Τουρκία κατηγορεί ότι σχεδίασε το πραξικόπημα.

Ο πρωθυπουργός, Μπινάλι Γιλντιρίμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αιρετοί που υποκινούν και ενθαρρύνουν την τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουν νομικές διαδικασίες και ότι οι βουλευτές συνελήφθησαν επειδή είχαν αρνηθεί να καταθέσουν. Αλλά σύμμαχοι της Τουρκίας είναι πιθανό να εκλάβουν τις τελευταίες συλλήψεις ως μια επιπρόσθετη προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εδραιώσει την εξουσία του εν όψει μιας κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας και του δημοψηφίσματος που αναμένεται την επόμενη άνοιξη, για την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος, που θα μετατρέψει τη χώρα από μια κοινοβουλευτική δημοκρατία σε ένα προεδρικό σύστημα. Ο ηγέτης του εθνικιστικού μπλοκ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστήριξε πρόσφατα το δημοψήφισμα.

Μία ευρέως διαδεδομένη δυσκολία στο άνοιγμα ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook, καθώς και η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο WhatsApp αναφέρθηκε επίσης σε όλη την Τουρκία μετά τις συλλήψεις που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις, η Ντιγιαρμπακίρ συγκλονίστηκε από μία βόμβα σε αυτοκίνητο έξω από ένα κτίριο της αστυνομίας, για την οποία οι αρχές κατηγορούν τους μαχητές του ΡΚΚ. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, δήλωσε ότι οι συλλήψεις των μελών του HDP ήταν νόμιμες, σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Σιρί Σουρεγιά Εντέρ, βουλευτής ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε σημαντικός παράγων για τις επαφές με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του HDP στο τουρκικό κοινοβούλιο, Ιντρίς Μπαλουκέν, επίσης κρατείται.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο των 550 εδρών, με 59 έδρες. Οι βουλευτές στην Τουρκία απολαμβάνουν συνήθως ασυλία από ποινική δίωξη, αλλά η ασυλία του φιλοκουρδικού κόμματος ήρθη φέτος. Η Τουρκία κατηγορεί το HDP για σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο επίσης στην έδρα του κόμματος στο κέντρο της Άγκυρας. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν στελέχη του κόμματος να διαπληκτίζονται με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, και ένας μάρτυρας είπε ότι αυτοκίνητα της αστυνομίας και οχήματα με ενόπλους έκλεισαν τις εισόδους στο δρόμο προς την έδρα του HDP.

"Το HDP κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει ενάντια στο πραξικόπημα του καθεστώτος Ερντογάν" έγραψε το κόμμα στο Twitter. Μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να φθάσει στα γραφεία του κόμματος φωνάζοντας συνθήματα, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία.

theguardian.com