Τουρκία: Κανένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ στην έκδοση του Γκιουλέν
14/08/2016 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Κανένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ στην έκδοση του Γκιουλέν

Η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί με την Ουάσιγκτον όσον αφορά την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, προειδοποιώντας για τον αυξημένο αντιαμερικανισμό, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποφασίσουν την έκδοσή του. Τα σχόλια του Γιλντιρίμ, σε μια συνέντευξη Τύπου προς τους τοπικούς δημοσιογράφους, ήταν η τελευταία επίθεση στον κορυφαίο σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και συνέπεσαν με μια αναφορά του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έστειλε μία επιστολής στις αρχές των ΗΠΑ ζητώντας την σύλληψη του Γκιουλέν.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο ισλαμιστής κληρικός αρνείται τις κατηγορίες. "Δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός εκτός από το να έρθει αυτός ο αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης στην Τουρκία και να διωχθεί" δήλωσε ο Γιλντιρίμ στο κρατικό Πρακτορείο Anadolu. "Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η αύξηση των (αρνητικών) συναισθημάτων ενάντια στην Αμερική είναι οι ΗΠΑ να παραδώσουν τον άνθρωπο αυτό και να είναι σίγουροι ότι το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας θα τον βάλει να λογοδοτήσεις". Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έγγραφα είχαν αποσταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η Τουρκία είχε λάβει "θετικά μηνύματα" για πιθανή έκδοση του Γκιουλέν. Η Τουρκία δεν έχει δηλώσει με σαφήνεια εάν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα έκδοσης.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε το Σάββατο ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου, στο πρώτο ταξίδι υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι μια τεχνική ομάδα Αμερικανών θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 22 Αυγούστου για να συζητήσουν νομικά θέματα σχετικά με την πιθανή έκδοση, σύμφωνα με το Anadolu. Είπε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί τη χώρα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το CNN Turk.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι πιστεύει πως θα υπάρξει μια "θετική έκβαση" με την Ουάσιγκτον για την έκδοση.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια τυπική διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων έκδοσης και ότι η Τουρκία πρέπει να παρέχει αδιάσειστα στοιχεία εμπλοκής του Γκιουλέν. Ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έγραψε στις αρχές των ΗΠΑ ζητώντας την κράτηση του Γκιουλέν, σύμφωνα με το CNN Turk. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας προώθησε την επιστολή - η οποία περιέχει 10 κατηγορίες εναντίον του Γκιουλέν συμπεριλαμβανομένης και της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης- προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε.

Ο Γκιουλέν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παραδωθεί στις τουρκικές αρχές μόνο αν ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός διερευνήσει την υπόθεση και τον κρίνει ένοχο. "Αν το ένα δέκατο των κατηγοριών εναντίον μου στοιχειοθετηθούν, υπόσχομαι να επιστρέψω στην Τουρκία και να εκτίσω την βαρύτερη ποινή", ανέφερε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο πραξικόπημα και οι τουρκικές αρχές λένε ότι έχουν συλληφθεί πάνω από 17.000 άνθρωποι από τους 37.000 που κρατούνται. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι περισσότεροι από 76.000 υπάλληλοι έχουν διωχθεί από τις δουλειές τους, συμπεριλαμβανομένων και 3.000 στρατιωτών, καθώς και δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ από τις διώξεις

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούν, καθώς ο Ερντογάν -που βρίσκεται στην εξουσία ως πρωθυπουργός ή πρόεδρος από το 2002 - χρησιμοποιεί το πραξικόπημα για να καταστείλει τους αντιφρονούντες. Αυτές οι απόψεις έχουν εξοργίσει τους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι λένε ότι οι Δυτικοί ανησυχούν περισσότερο για την απάντηση της κυβέρνησης παρά για το ίδιο το πραξικόπημα.

Παρόλα αυτά, οι διώξεις φαίνεται να ανησυχούν πλέον και κάποιους εντός τους κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. "Ακόμα και αν χαλάσει ένα αμορτισέρ αυτοκινήτου, κατηγορούνε τους γκιουλενιστές" δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τουργκούλ Τουρκέ στο CNN Turk. "(Μια τέτοια προσέγγιση) θα μετατρέψει την όλη υπόθεση σε κυνήγι μαγισσών .... και θα αποδυναμώσει τη σοβαρότητα του τι συνέβη στις 15 Ιουλίου", δήλωσε ο Τουρκές, πρώην μέλος της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πήγε στο AK.

reuters.com