Τουρκία και ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του ISIS
24/08/2016 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία και ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του ISIS

Τουρκικά τανκς κινήθηκαν γρήγορα μέσω της συριακής πόλης Τζαραμπλούς την Τετάρτη, εκτοπίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από ένα από τα τελευταία προπύργια της στα σύνορα- αλλά το πιο σημαντικό αποτέλεσμα στα μάτια της Άγκυρας ήταν η νίκη της κατά των κούρδων μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ σε έναν αγώνα δρόμου για να καταλάβουν την γύρω περιοχή.

Σε μία αιχμηρή παραχώρηση στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες υπήρξαν ένας κεντρικός πληρεξούσιος των ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης, "να υποχωρήσουν κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη", στα ανατολικά της Τζαραμπλούς. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι οι Κούρδοι, οι οποίοι έχουν κερδίσει πρόσφατα μια σειρά από μάχες ενάντια στο ISIS, θα εγκαταλειφθούν, εάν προχωρήσουν. Πολεμικά τζετ έδωσαν κάλυψη στην τουρκική ώθηση, και για πρώτη φορά στον πόλεμο οι δύο σύμμαχοι διεξήγαγαν μια κοινή επιχείρηση.

"Δεν μπορούν, και δεν θα έχουν, σε καμία περίπτωση την αμερικανική υποστήριξη, εάν δεν τηρήσουν αυτή τη δέσμευση", είπε ο Μπάιντεν στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης για την επαναφορά των σχέσεων με την Τουρκία, οι οποίες είναι τεταμένες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. Η τουρκική εισβολή, η οποία υποστηρίχθηκε από αντάρτες της Συρίας, ήταν η μεγαλύτερη στη Συρία στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο και ήρθε μετά από μήνες κερδών από τους Κούρδους στο βορρά, οι οποίες δοκίμασαν σοβαρά τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και μετέτρεψαν τα άλλοτε ήρεμα σύνορα σε ένα από τα πιο σημαντικά μέτωπα του πολέμου.

Παίζοντας δευτερεύοντα ρόλο κατά ένα μεγάλο μέρος του πολέμου, οι κουρδικές ομάδες στα βορειοανατολικά της Συρίας πέτυχαν σημαντικά και γρήγορα κέρδη μετά από την παρέμβαση της Ρωσίας που ενίσχυσε τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι ήταν ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες των ΗΠΑ να σπάσουν τον κλοιό του ISIS στην περιοχή, χρησιμοποιούμενοι ως δύναμη μεσολάβησης των αμερικανών εκπαιδευτών και έχοντας αεροπορική υποστήριξη από μαχητικά αεροσκάφη.

Η εξέλιξη εξόργισε την Άγκυρα, η οποία επιμένει ότι οι Κούρδοι χρησιμοποιούσαν τον πόλεμο για να προωθήσουν μια de facto αυτόνομη περιοχή ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της 40ετούς εξέγερσης που διεξάγεται από κουρδικές ομάδες στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει τους κουρδικούς ελιγμούς κατά μήκος των 500 μιλίων συνόρων της, ως απόδειξη ενός σχεδίου για να μετακινήσουν τους Άραβες από την περιοχή και να κάνουν ένα ενδιάμεσο βήμα που θα επιτρέψει στους Κούρδους να εδραιωθούν στην περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει εντείνει την υποστήριξή της προς αντάρτες της Συρίας που μάχονται τόσο το ISIS όσο και το καθεστώς του Άσαντ. Η επιρροή των επαναστατικών ομάδων στα βόρεια προηγουμένως είχε ατονήσει υπό τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και τον ερπυσμό των τζιχαντιστικών ομάδων, που είχαν κερδίσει σταδιακά την υπεροχή σε βασικές εκστρατείες, όπως στη μάχη για το Χαλέπι. Μια τουρκική κίνηση για τον εκ νέου εξοπλισμό των ανταρτών της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών, νωρίτερα αυτό το μήνα οδήγησε στο σπάσιμο της πολιορκίας του Χαλεπίου που επέβαλαν οι δυνάμεις του Άσαντ και στο άνοιγμα της γραμμής τροφοδοσίας.

Από τότε, η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειες για να αποτρέψει τους Κούρδους να έχουν περισσότερα κέρδη και να κρατήσει ανοικτή πρόσβαση στις αραβικές περιοχές των ανταρτών. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει μια διαμάχη με τη Ρωσία, η οποία μοιράζεται την επιμονή της να διατηρηθούν τα σημερινά σύνορα της Συρίας. Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις για συνομιλίες με το συριακό καθεστώς δίνουν βάρος στην αυξανόμενη άποψη στην περιοχή, πως η Τουρκία θεωρεί το να κρατήσει ανέπαφη της Συρία ως υψηλότερη προτεραιότητα από την εκδίωξη του Άσαντ- ένας βασικός στόχος της τουρκικής ηγεσίας κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι απαιτήσεις του Μπάιντεν να μην προχωρήσουν άλλο οι υποστηριζόμενοι από τους Αμερικανούς Κούρδοι είναι πιθανό να καθησυχάσουν την Άγκυρα, η οποία είχε καταγγείλει δημοσίως τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον εναντίον του Isis, παρότι μία δύναμη υπό κουρδική ηγεσία, που αποτελείται από ορισμένες αραβικές μονάδες, έδιωξε το Isis από την πόλη Μινμπίτζ νωρίτερα αυτό το μήνα, διασπώντας μια γραμμή τροφοδοσίας μεταξύ της πόλης αλ-Μπαμπ, κοντά στο Χαλέπι, και της Ράκα προς τα ανατολικά, η οποία παραμένει ένα από τα δύο πιο σημαντικά κέντρα της ομάδας.

Ωστόσο, η επίδραση στη σχέση ΗΠΑ-Κούρδων είναι λιγότερο σαφής. Το συριακό κουρδικό πολιτικό σκέλος, το PYD, είπε σε απάντηση στην εκστρατεία ότι "η Τουρκία θα ηττηθεί ακριβώς όπως και το ISIS".

theguardian.com