Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς έρευνες στην Κύπρο
22/02/2018 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς έρευνες στην Κύπρο

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην κυπριακή κυβέρνηση να διεξάγει "μονομερείς" έρευνες για φυσικό αέριο στο θαλάσσιο χώρο του νησιού εάν δεν επωφεληθούν και οι τουρκοκύπριοι, διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράκ Αλμπαϊράκ.

Εδώ και δύο εβδομάδες, τουρκικά πολεμικά πλοία, επικαλούμενα στρατιωτικές ασκήσεις, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής Eni στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι τουρκικές αρχές έχουν εντείνει τους ναυτικούς ελιγμούς τους στην περιοχή.

Μιλώντας σε φόρουμ ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλμπαϊράκ τόνισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα γιαυδρογονάνθρακες έως ότου υπάρξει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

"Εάν δεν βρεθεί μια πάγια και λογική λύση, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί", είπε. "Εάν γίνει μονομερής εξερεύνηση, εμείς ως Τουρκία δεν θα το επιτρέψουμε".

ENI: Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην Κύπρο

Στην προγραμματισμένη γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα και στο μπλόκο από μέρους τουρκικών στρατιωτικών πλοίων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι.

"Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε", δήλωσε ο επικεφαλής της ENI. "Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή", είπε ο ίδιος και προσέθεσε: "Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία".

Εξάλλου, σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: "Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι".

Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, "μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο".

Παράλληλα, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση που δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI. "Δεν υπήρξαν συναντήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με ιθύνοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το θέμα του πλοίου της ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στ΄ ανοικτά της Κύπρου", αναφέρουν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή:capital.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ