Το τουρκοκυπριακό καθεστώς καλεί τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα κατεχόμενα
26/07/2017 22:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τουρκοκυπριακό καθεστώς καλεί τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα κατεχόμενα

Με τη συγκατάθεση της Άγκυρας, η ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα της Κύπρου αποφάσισε να καλέσει τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους. Πρόκειται για τα χωριά Κορμακίτης, Ασώματος, Αγία Μαρίνα και Καρπάσια.

Η σχετική απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών, λήφθηκε σε σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, και στην οποία συμμετείχαν ο Τούρκος "πρέσβης", ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, και ο λεγόμενος πρωθυπουργός της παράνομης "ΤΔΒΚ", Χουσείν Οζγκιουργκιούν. Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της λεγόμενης "προεδρίας" της "ΤΔΒΚ", η επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, ήταν θέμα που συζητιόταν από καιρό.

Όπως αναφέρεται, θα αρχίσουν προετοιμασίες ανάμεσα στους διάφορους φορείς που εμπλέκονται, ενώ θα προετοιμαστεί ένας καθοδηγητικός χάρτης, που θα διασφαλίζει ότι "η απόφαση θα εφαρμοστεί το συντομότερο".

Οι Μαρωνίτες υπολογίζονται περίπου στις επτά χιλιάδες. Περίπου 200 ζουν εγκλωβισμένοι στον Κορμακίτη και γύρω στους δέκα στον Ασώματο. Εκτός από τους εγκλωβισμένους, οι υπόλοιποι ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου υπάγονται στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έχουν μαρωνίτη Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στο Λίβανο και επικυρώνεται από τον Πάπα της Ρώμης. Ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν την ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου, έχουν χωρίσει την μαρωνιτική άφιξη στο νησί σε τέσσερα κύματα μετανάστευσης, μεταξύ του 8ου και του 13ου αιώνα μ.Χ.

Το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 αναγνωρίζει τρεις (Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι) θρησκευτικές ομάδες (άρθρο 2), στις οποίες παρέχει το δικαίωμα εκπροσώπησης στην ελληνική κοινοτική συνέλευση (άρθρο 109), ως αποτέλεσμα της απόφασής τους να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Μετά την κατάργηση της ελληνικής κοινοτικής συνέλευσης το 1965, η κυπριακή κυβέρνηση επικαλούμενη το δίκαιο της ανάγκης, δημιούργησε το υπουργείο Παιδείας. Έκτοτε, οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων αποτελούν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο εκπρόσωπος κάθε ομάδας εκλέγεται την ημέρα των βουλευτικών εκλογών και η θητεία του είναι πενταετής. Ο ρόλος του είναι να αποτελεί τον σύνδεσμο της ομάδας του και της κυβέρνησης, και έχει το δικαίωμα να θέτει τις απόψεις της σε οποιοδήποτε θέμα την αφορά, ενώπιον οποιουδήποτε οργάνου ή επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ή οργάνου, ή αρχής της Δημοκρατίας. Δεν έχει όμως το δικαίωμα λόγου και ψήφου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, επίκειται και άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου, όπου θα μπορούν να επιστρέψουν γύρω στις 16 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι όμως θα υπάγονται στην "ΤΔΒΚ".

Η Τουρκία προκαλεί νέα τετελεσμένα

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε απόψε την απόφαση της ούτω καλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου" για επιστροφή των Μαρωνιτών στα υπό κατοχή χωριά τους.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει:

1. Πρόκειται για απόφαση του τουρκικού στρατού και για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κραν-Μοντανά.

2. Στόχο έχει τη διαιώνιση του απαράδεκτου status quo που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974.

3. Η απόφαση των κατοχικών "αρχών", εντάσσεται στο πλαίσιο επιβολής της τουρκικής θέσης, όπως εκφράστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μη επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών υπό τη διοίκηση της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μέσα στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού.

4. Η απόφαση δεν αποσκοπεί παρά στην πρόκληση νέων τετελεσμένων, δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά αποτελεί και προσπάθεια να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί την Τουρκία "να αφήσει κατά μέρος τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια και να εργαστεί εποικοδομητικά, και μακριά από ακραίες και αναχρονιστικές θέσεις, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου".

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ