Το τέλος της Μέρκελ;
19/09/2016 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος της Μέρκελ;

Ολέθριες απώλειες υπέστη το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, ενώ η αναζωπύρωση της ακροδεξιάς στη Γερμανία προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων για την ακροδεξιά στο Βερολίνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με 11,8 τοις εκατό, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) υπέστησαν τη χειρότερη ήττα τους στη γερμανική πρωτεύουσα, κερδίζοντας μόνο 18 τοις εκατό των ψήφων.

Αλλά τα αποτελέσματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κάποια ανακούφιση από την καγκελάριο και τους συμμάχους της, καθώς το AFD αναμενόταν να λάβει μεγαλύτερα ποσοστά. Ενώ η πρόγνωση λίγες ημέρες πριν ήταν στο 15 τοις εκατό και στην τρίτη θέση, το ανοιχτά αντι-μουσουλμανικό κόμμα ήρθε πέμπτο, πίσω από τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες που κατέλαβαν την πρώτη θέση. Παρόλα αυτά, εξασφαλίζει τις πρώτες θέσεις του στο κρατικό κοινοβούλιο του Βερολίνου από το 1990, μετά την επανένωση της Γερμανίας.

"Πετύχαμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα" δήλωσε η Μπεατρίξ φον Στροχ μία από τους ηγέτες του AFD, "Έχουμε φτάσει στην πρωτεύουσα και είμαστε στο δρόμο προς την Μπούντεσταγκ". Το AFD θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος για να κερδίσει έδρες στην Μπούντεσταγκ, το εθνικό κοινοβούλιο. Αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της Κυριακής ήταν το κρατικό νομοθετικό σώμα του Βερολίνου. Με πληθυσμό περίπου 3,6 εκατ., το Βερολίνο είναι ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας.

"Το Βερολίνο συνεχίζει να θέτει υποψηφιότητα για την κοινωνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια", δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του συνασπισμού της Μέρκελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. "Φυσικά και δεν είμαστε ευτυχείς που έχουν κερδίσει έδρες στο κοινοβούλιο. Αλλά σχεδόν το 90 τοις εκατό των Βερολινέζων δεν ψήφισε το AFD".

Το AFD εκφράζει την λαϊκή δυσαρέσκεια της πολιτικής "ανοικτών θυρών" της Μέρκελ για τους πρόσφυγες. Η καγκελάριος έχει υποστεί πολύ χειρότερες απώλειες φέτος σε άλλα κρατίδια, αλλά τα αποτελέσματα του Βερολίνου θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά. Για πολλούς Γερμανούς, η πόλη είναι εμβληματική της ανόδου της χώρας από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φήμη της σύγχρονης Γερμανίας στην ανοχή και τη διαφάνεια. Ο Μίκαελ Μίλερ, δήμαρχος της πόλης, παρακάλεσε τους πολίτες να μην ψηφίσουν το AFD την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι "θα φανεί σε όλο τον κόσμο ως μια επιστροφή της ακροδεξιάς και των Ναζί στη Γερμανία".

Τα κέρδη του Βερολίνου ανοίγουν νέες προοπτικές στο AFD, καθώς οι περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογικές επιτυχίες του ήταν σε φτωχές περιοχές της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής Γερμανίας. Η ισχυρή παρουσίαση του στο Βερολίνο αποδεικνύει ότι το AFD "δεν εκφράζει μόνο τη δυσαρέσκεια στις αγροτικές περιοχές, αλλά μπορεί να καθιερωθεί και σε μια πόλη εκατομμυρίων, γνωστή για τον ανοικτό τρόπο ζωής της" έγραψε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung στο κύριο άρθρο της.

Το παραδοσιακά "αριστερό" Βερολίνο είναι ένα προπύργιο του SPD, το οποίο και κέρδισε τις εκλογές όπως αναμενόταν, αλλά υπέστη βαριές απώλειες, εξασφαλίζοντας μόλις 23 τοις εκατό των ψήφων σε σύγκριση με 28 τοις εκατό το 2011. "Παραμείναμε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη σε αυτή την πόλη και έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε" είπε ο Μίλερ. Το CDU της Μέρκελ ήρθε δεύτερο, αλλά με μόλις 18 τοις εκατό των ψήφων το αποτέλεσμα θεωρείται καταστροφικό για το κόμμα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να βγει από την πολιτειακή κυβέρνηση του Βερολίνου, όπου στο παρελθόν υπηρέτησε ως μικρός εταίρος του συνασπισμού με το SPD. Ο Μίλερ αναμένεται να αναζητήσει έναν νέο συνασπισμό με τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα, που εξασφάλισαν γύρω στο 16,5 τοις εκατό των ψήφων έκαστο.

telegraph.co.uk