Το συγκινητικό "αντίο" και οι προειδοποιήσεις του Ομπάμα
11/01/2017 12:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το συγκινητικό "αντίο" και οι προειδοποιήσεις του Ομπάμα

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, δίνοντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην πόλη όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, δήλωσε την συνεχή εμπιστοσύνη του στο αμερικανικό πείραμα. Αλλά προειδοποίησε, στον απόηχο των "τοξικών" προεδρικών εκλογών, ότι η οικονομική ανισότητα, ο ρατσισμός και η στενομυαλιά απειλούν να τεμαχίσουν τον δημοκρατικό ιστό της χώρας. "Αποδυναμώνουμε αυτούς τους δεσμούς, όταν ορίζουμε ότι κάποιοι από εμάς είναι πιο Αμερικανοί από άλλους", δήλωσε ο Ομπάμα, "όταν απορρίπτουμε όλο το σύστημα ως αναπόφευκτα διεφθαρμένο και όταν καθόμαστε και κατηγορούμε τους ηγέτες που εκλέγονται χωρίς να εξετάζουμε τον δικό μας ρόλο στην εκλογή τους".

Μιλώντας σε ένα εκστατικό πλήθος που θύμιζε τον ενθουσιασμό της προεκλογική του εκστρατείας το 2008, ο Ομπάμα είπε ότι πίστευε ακόμη πως και οι πιο βαθιές ιδεολογικές διαιρέσεις θα μπορούσαν να γεφυρωθούν. Τα λόγια του ήταν, ωστόσο, γεμάτα απογοήτευση, σε μια αξιοσημείωτη ημέρα που αποκάλυψε πολλά για τις φυλετικές αντικρουόμενες τάσεις στη χώρα. Στο Καπιτώλιο, ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς παρουσίασε τον εαυτό του ως μετριοπαθή στην ακρόαση έγκρισής του ως Γενικός Εισαγγελέας, ενώ οι επικριτές του τον κατήγγειλαν ως ρατσιστή. Στο Τσάρλεστον, ένας λευκός ρατσιστής που πυροβόλησε εννέα μαύρους σε μια εκκλησία, καταδικάστηκε σε θάνατο. Και στο Σικάγο, στην αίθουσα συνεδρίων όπου ο Ομπάμα γιόρτασε την επανεκλογή του το 2012, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας - που εξακολουθεί να είναι δημοφιλής και αισιόδοξος- είπε το αντίο του στην Αμερική 10 ημέρες πριν παραδώσει τη θέση του στον εκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο πολλοί θεωρούν ρατσιστή.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε και πάλι να στηρίξει τον διάδοχό του. Αλλά η ομιλία του ήταν μια συγκεκαλυμμένη επίπληξη σε αρκετές από τις θέσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, από την αλλαγή του κλίματος και την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στη χώρα ως την κατάργηση του νόμου-ορόσημο για την υγειονομική περίθαλψη. "Αν κάθε οικονομικό θέμα είναι πλαισιωμένο σαν μια πάλη ανάμεσα σε μια εργατική λευκή μεσαία τάξη και τις ανάξιες μειονότητες", δήλωσε ο Ομπάμα, "τότε οι εργαζόμενοι όλων των αποχρώσεων θα μείνουν να αγωνίζονται για σκουπίδια, ενώ οι πλούσιοι θα αποσύρονται περαιτέρω στον ιδιωτικό θύλακα τους". "Αν αρνηθούμε να επενδύσουμε στα παιδιά των μεταναστών, μόνο και μόνο επειδή δεν μοιάζουν με εμάς, έχουμε μειώσει τις προοπτικές για τα δικά μας παιδιά - επειδή αυτά τα καφέ παιδιά θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο του εργατικού δυναμικού της Αμερικής", πρόσθεσε.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Ομπάμα επικαλέστηκε ένα προνόμιο των προέδρων που χρονολογείται από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον. Αξίωσε τον εαυτό του ως ο ηγέτης που οδήγησε το έθνος μέσα από τις θύελλες της Μεγάλης Ύφεσης σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία και εργασία της αγοράς. Ισχυρίστηκε ότι μείωσε το ποσοστό των ανασφάλιστων Αμερικανών σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, διατηρώντας παράλληλα ένα ανώτατο όριο για το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Σε μια έντονη αναφορά στην απόφαση των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το νομοσχέδιο της υγειονομικής περίθαλψης, που ήταν ένα από τα επιτεύγματα της προεδρίας του, ο Ομπάμα είπε: "Αν κάποιος μπορεί να δημιουργήσει ένα σχέδιο που είναι αποδεδειγμένα καλύτερο από τις βελτιώσεις που έχουμε κάνει για το σύστημα υγείας - που καλύπτει περισσότερους ανθρώπους με μικρότερο κόστος- θα το στηρίξουμε δημόσια".

Υπήρχαν επίσης και νοσταλγικές στιγμές. Ο Ομπάμα θυμήθηκε την εκστρατεία του 2008 απ' όπου άρχισε το απίθανο ταξίδι του στο Λευκό Οίκο. Ευχαρίστησε τον στρατό των εθελοντών και των μελών του προσωπικού του στο Οβάλ Γραφείο. Και κέρδισε το ένα από τα πιο εκκωφαντικά χειροκροτήματα της βραδιάς, αποτίοντας φόρο τιμής στη γυναίκα του Μισέλ, - "την καλύτερη φίλη μου"- και τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν τον νεώτερο- "έναν αδελφό". Καθώς το πλήθος των 18.000 άρχισε να χειροκροτεί όρθιο, ο Ομπάμα σκούπισε τα μάτια του.

Ο Ομπάμα ήθελε προφανώς να χρησιμοποιήσει την τελευταία μεγάλη εμφάνισή του ως πρόεδρος για να στείλει ένα μήνυμα. Οι Αμερικανοί, είπε, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τη δημοκρατία τους ως δεδομένη. Αναφέροντας τα χαμηλά ποσοστά προσέλευσης των ψηφοφόρων, ο Ομπάμα προέτρεψε τους ανθρώπους να συμμετέχουν. "Αν κουραστήκατε να διαφωνείτε με αγνώστους στο διαδίκτυο", είπε, "προσπαθήστε να μιλήσετε με κάποιον στην πραγματική ζωή". "Η Αμερική δεν είναι ένα εύθραυστο πράγμα" είπε ο πρόεδρος. "Αλλά τα κέρδη του μεγάλου ταξιδιού μας στην ελευθερία δεν είναι εξασφαλισμένα".

nytimes.com