Το παρασκήνιο της παραίτησης Κόμεϊ και η οργή του Τραμπ για τη Ρωσία
10/05/2017 15:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κόμεϊ και η οργή του Τραμπ για τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκεφτόταν να απολύσει τον διευθυντή του FBI για περισσότερο από μία εβδομάδα. Όταν τελικά πήρε την απόφαση το απόγευμα της Τρίτης, δεν τηλεφώνησε στον Τζέιμς Κόμεϊ. Έστειλε ένα μέλος από την πολυετή ιδιωτική φρουρά του να παραδώσει την επιστολή της απόλυσης σε ένα φάκελο στα κεντρικά γραφεία του FBI.

Εξοργίστηκε από την έρευνα για τη Ρωσία, είπαν δύο σύμβουλοί του, και απογοητεύτηκε από την αδυναμία του να ελέγξει την ολοένα αυξανόμενη αφήγηση γύρω από τη Ρωσία. Ρωτούσε επανειλημμένα τους βοηθούς του γιατί δεν σταματά η έρευνα για τη Ρωσία και απαίτησε να μιλήσουν ελεύθερα. Μερικές φορές φώναζε για τηλεοπτικά σποτ σχετικά με την έρευνα, είπε ένας σύμβουλος.
Η απόλυση του ανώτερου διευθυντή του FBI από τον Τραμπ κατά την 110η ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του σηματοδότησε μια ακόμα ξαφνική στροφή για μια διοίκηση που έχει απολύσει τον γενικό εισαγγελέα της, τον σύμβουλο της εθνικής ασφάλειας και τώρα τον διευθυντή του FBI, τον οποίο ο Τραμπ επαινούσε πριν από λίγες εβδομάδες -μέχρι που τον φίλησε κιόλας σε μία εμφάνιση τον Ιανουάριο. Η είδηση εξέπληξε τον Κόμεϊ, ο οποίος είδε την απόλυσή του στην τηλεόραση, μιλώντας από το γραφείο του FBI στο Λος Άντζελες. Ξάφνιασε τους πάντες, εκτός από τους ανώτερους συμβούλους του Λευκού Οίκου, οι οποίοι είπαν ότι η γκρίνια για τον Κόμεϊ δεν είχε κυριαρχήσει στις πρωινές τους συναντήσεις. Άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι το έμαθαν λίγο πριν συμβεί και αγνοούσαν ότι σκόπευε να απολύσει τον Κόμεϊ. "Κανείς δεν ήξερε πραγματικά", είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. "Τα τηλέφωνά μας όλα χτυπούσαν και όλοι έλεγαν, τι;".

Με το να διώξει τον διευθυντή του FBI που διερευνά την προεκλογική εκστρατεία και τους συνεργάτες του, ο Τραμπ μπορεί να έριξε λάδι στη φωτιά που ο ίδιος προσπαθεί εναγωνίως να περιορίσει - και επικρίθηκε άμεσα τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από Δημοκρατικούς. "Ο χρόνος αυτής της απόλυσης ήταν προβληματικός" δήλωσε ο γερουσιαστής Μπεν Σας, ένας Δημοκρατικός της Νεμπράσκα. Ο Τραμπ είχε εξοργιστεί με την έρευνα για τη Ρωσία - ειδικά όταν ο Κόμεϊ παραδέχτηκε μπροστά στη Γερουσία ότι το FBI ερευνούσε την εκστρατεία του - και ότι ο διευθυντής του FBI δεν θα υποστήριζε τους ισχυρισμούς του, ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε παγιδεύσει τα τηλέφωνά του στον Trump Tower.

Οι επικρίσεις για τον Κόμεϊ και από τα δύο κόμματα είχαν αυξηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, μετά τη μακρά δήλωσή του στην οποία περιγράφει γιατί κλείνει την έρευνα για το email της Κλίντον. Αλλά η διαφωνία φάνηκε να προκάλεσε έκπληξη στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ πραγματοποίησε κάποια τηλεφωνήματα γύρω στις 5 μ.μ., ζητώντας υποστήριξη από γερουσιαστές. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πίστευαν ότι θα βγει κερδισμένος, επειδή και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον διευθυντή του FBI, είπε ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις τους.

Αντ 'αυτού, ο αρχηγός της μειοψηφίας της γερουσίας Τσάκ Σούμερ του είπε ότι έκανε ένα μεγάλο λάθος - και ο Τραμπ φάνηκε "έκπληκτος", σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα.
Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος παρακολουθούσε την τηλεοπτική κάλυψη της απόφασής του και απογοητεύθηκε που κανείς δεν τον υπερασπίστηκε, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Περίμενε να τον επικροτήσουν.

Αντ 'αυτού, οι σύμβουλοι αλληλοκατηγορούνταν επειδή δεν συνειδητοποίησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι υπήρχε ελάχιστη επικοινωνιακή στρατηγική για το χειρισμό της απόλυσης και ότι το προσωπικό έλαβε αργά την Τρίτη βιαστικά διευθετημένες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης. Οι βοηθοί κυκλοφόρησαν σύντομα προηγούμενα αποσπάσματα του Σούμερ να επιτίθεται στον Κόμεϊ. Αφού ο Σούμερ ζήτησε έναν ειδικό εισαγγελέα, ο Λευκός Οίκος συγκεντρώθηκε στο γραφείο του γραμματέα Τύπου Σ. Σπάισερ για να σχεδιάσει μια στρατηγική και έστειλε "νέα πρόσωπα" στην τηλεόραση, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Μέχρι τη νύχτα της Τρίτης, οι βοηθοί χρησιμοποίησαν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις για να παρουσιάσουν την απόλυση ως απλό γραφειοκρατικό θέμα και να ζητήσουν το τέλος της έρευνας. "Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε", δήλωσε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, αναπληρωτής γραμματέας Τύπου, στο Fox News.

Στην επιστολή απόλυσης του Κόμεϊ, ο Τραμπ είπε ότι ο διευθυντής του FBI του είχε δώσει τρεις προσωπικές διαβεβαιώσεις ότι δεν ήταν υπό έρευνα. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να πει πότε συνέβησαν αυτές οι συνομιλίες - ή γιατί ο Κόμεϊ θα έφερνε τέτοιες πληροφορίες εθελοντικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ σχολιάζει δημοσίως μια έρευνα εν εξελίξει -κάτι απαγορευμένο συνήθως για προέδρους. Νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι ο Κόμεϊ είχε κάνει χάρη στην Κλίντον που την άφησε να ξεφύγει τόσο εύκολα.

Ο Τραμπ έλαβε επιστολές από τον γενικό εισαγγελέα Ροντ Ρόζενσταϊν και τον γενικό εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς, που ζητούσαν την απόλυση του Κόμεϊ την Τρίτη, δήλωσε ένας εκπρόσωπος. Ο πρόεδρος αποφάσισε τότε να τον απολύσει με βάση τις συστάσεις και κινήθηκε γρήγορα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Τραμπ δεν ζήτησε τις επιστολές εκ των προτέρων και ότι οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου δεν είχαν ιδέα. Αλλά αρκετοί άλλοι που γνωρίζουν εκ των έσω τα γεγονότα δήλωσαν ότι ο Τραμπ είχε μιλήσει για την απόλυση πριν από μία εβδομάδα και οι επιστολές γράφτηκαν για να του δώσουν τους λόγους για να απολύσει τον Κόμεϊ.

Η απόφαση σηματοδότησε μια στροφή για τον Τραμπ. Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο υποψήφιος φώναζε συνθήματα όπως το "Κλείστε την στη φυλακή" και επαινούσε τα "κότσια" του Κόμεϊ τον Οκτώβριο που άνοιξε εκ νέου την έρευνα για τα email της Κλίντον. Έκανε αστεία δημοσίως με τον Κόμεϊ στο Λευκό Οίκο δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του.

Ο Τραμπ, όπως σημείωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, πίστευε ότι ο Κόμεϊ ήταν πάρα πολύ ήπιος με την Κλίντον - όχι και τόσο άδικο, όπως ανέφερε η επιστολή του Ρόζενσταϊν την Τρίτη.

Στην έδρα του FBI, ένας ανώτερος υπάλληλος δήλωσε ότι το γραφείο ήταν ουσιαστικά κλειστό, δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα και παρέπεμπε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Κόμεϊ κατευθυνόταν με αεροπλάνο του FBI στο Λος Άντζελες για μία εκδήλωση. Ο βοηθός του Τραμπ και διευθυντής στο Οβάλ Γραφείο Κιθ Σίλερ, έδωσε την επιστολή απόλυσης στην έδρα του FBI. Μέχρι την Τρίτη το βράδυ, το σοκ που είχε εξαπλωθεί στις τάξεις των νυν και πρώην αξιωματούχων του FBI αναμίχθηκε με μια αυξανόμενη αίσθηση θυμού ανάμεσα στους πολλούς πιστούς του Κόμεϊ που ζητούσαν απαντήσεις σχετικά με το γιατί ο διευθυντής είχε απολυθεί - και γιατί τώρα.

"Δεν έχουμε ιδέα γιατί συνέβη αυτό", δήλωσε ένας πρόσφατα απόστρατος ανώτερος αξιωματούχος του FBI ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Κόμεϊ σε πολλές έρευνες. "Κανένας δεν ήξερε ότι θα συμβεί. Όλοι είναι απλά σοκαρισμένοι". Δεν υπήρχε κανέναν άμεσο φαβορί για τη δουλειά, είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. "Εάν υπάρχει μια λίστα, δεν την έχω δει", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ενώ το σοκ κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος του FBI και του Λευκού Οίκου, η διάθεση ήταν περισσότερο ενθουσιώδης στο σπίτι του Ρότζερ Στόουν στη Φλόριντα. Αρκετοί σύμμαχοι και φίλοι του Στόουν είπαν ότι αυτός, ο οποίος αναφέρθηκε συχνά στην έρευνα, ενθάρρυνε τον πρόεδρο να απολύσει τον Κόμεϊ στις συνομιλίες τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Twitter, ο Στόουν εξέφρασε την έγκρισή του στην κίνηση δημοσιεύοντας μια εικόνα του Τραμπ από το "The Apprentice" (το ριάλιτι που παρουσίαζε), γράφοντας "απολύεσαι".

Ο Στόουν αρνήθηκε να σχολιάσει την Τρίτη το βράδυ, και είπε ότι απολαμβάνει το πούρο του.

politico.com