Το ΝΑΤΟ απέλασε επτά Ρώσους διπλωμάτες
27/03/2018 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΝΑΤΟ απέλασε επτά Ρώσους διπλωμάτες

Το ΝΑΤΟ απομάκρυνε επτά διπλωμάτες από την αποστολή της Ρωσίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και απέτρεψε τον διορισμό άλλων τριών, στον απόηχο της επίθεσης με τη νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να άρει τις διαπιστεύσεις σε 7 μέλη το προσωπικού της ρωσικής αποστολής και να απορρίψει τρία αιτήματα έκδοσης διαπιστεύσεων. Στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία: οι επικίνδυνες και ανεύθυνες συμπεριφορές έχουν κόστος και συνέπειες» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην επίθεση της 4ης Μαρτίου εναντίον του πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του, μια υπόθεση για την οποία η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα αν και το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Οι 7 Ρώσοι υπήκοοι, που δεν τους χορηγήθηκαν διαπιστεύσεις από το ΝΑΤΟ, θα απελαθούν από το Βέλγιο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή με γνώση της υπόθεσης. «Το ΝΑΤΟ αποφασίζει και το Βέλγιο εκτελεί, βάσει των συμφωνιών» που καθορίζουν την έδρα των διεθνών οργανισμών σε βελγικό έδαφος, όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η απέλαση «θα γίνει πολύ σύντομα», συνέχισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, στους τρεις Ρώσους διπλωμάτες που ήθελαν να μεταβούν στις Βρυξέλλες δεν χορηγήθηκαν διαπιστεύσεις. Εντούτοις, όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας η Συμμαχία θα επιδιώξει να εμπλακεί σε τακτικές συνομιλίες με τη Μόσχα μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας, ένα ειδικό φόρουμ το οποίο απαρτίζεται από τους απεσταλμένους του ΝΑΤΟ και τον πρεσβευτή της Μόσχας στη Συμμαχία.

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα μειώσει τον μέγιστο αριθμό της ρωσικής αποστολής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στα 20 μέλη από 30.

«Η απόφασή μας αντικατοπτρίζει τις σοβαρές ανησυχίες που διατυπώνουν οι σύμμαχοι για την ασφάλειά τους» εξήγησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένας νευροτοξικός παράγοντας χρησιμοποιήθηκε στο έδαφος ενός κράτους μέλους της Συμμαχίας.

Η ρωσική αποστολή στεγάζεται στο ίδιο συγκρότημα με την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι Ρώσοι διπλωμάτες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβασή τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

«Η Ρωσία υποτίμησε την ενότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ» διαβεβαίωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Περισσότεροι από 130 Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν έως σήμερα από 24 χώρες «εταίρους και συμμάχους του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Οι μαζικές απελάσεις θα έχουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της Ρωσίας, καθώς θα έχει «μειωμένη ικανότητα στις επιχειρήσεις πληροφοριών στις χωρές του ΝΑΤΟ και στις χώρες απ' όπου απελάθηκαν».

Η βελγική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απέλαση, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενός Ρώσου διπλωμάτη και θα εφαρμόσει την απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει άλλους επτά διπλωμάτες, στον απόηχο της δηλητηρίασης στη Βρετανία του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Η απέλαση ενός μέλους του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής αποστολής στο Βέλγιο «θα κοινοποιηθεί στον Ρώσο πρεσβευτή εντός 48 ωρών» και «το πρόσωπο που θα αφορά (αυτή η απόφαση) θα έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες για να φύγει από τη χώρα» διευκρίνισε ο Σαρλ Μισέλ σε ένα δελτίο τύπου.

Tην ίδια ώρα,η Ιρλανδία απελαύνει έναν ρώσο διπλωμάτη ως απάντηση στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Αγγλία, για την οποία η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι ενώ η Βουλγαρία ανακοίνωσε πως ανακαλεί τον πρεσβευτή της από τη Ρωσία για να συζητήσει μαζί του το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Μολδαβίας έδωσε διορία σε τρεις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα εντός επτά ημερών, διατυπώνοντας την αλληλεγγύη της στη Βρετανία μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντοντόν εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του για την απόφαση του ΥΠΕΞ να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες.

«Είμαι πολύ εκνευρισμένος με την απόφαση της κυβέρνησης της Μολδαβίας να απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες. Καταδικάζω με κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την αντιρωσική πρόκληση. Η Μολδαβία δεν δεσμεύεται με υποχρεώσεις προς τη Βρετανία και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να λάβει τέτοιου είδους μέτρα βάσει της αρχής της αλληλεγγύης προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη» έγραψε ο Ντοντόν στο Facebook.

Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, οι ΗΠΑ και άλλοι ανακοίνωσαν χθες σχέδια να απελάσουν περισσότερους από 100 ρώσους διπλωμάτες σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον ενός ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου και της κόρης του στις 4 Απριλίου. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Κόβενι αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε πως «το υπουργείο Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον ενημέρωσε ότι η διαπίστευση ενός μέλους του προσωπικού του με διπλωματικό καθεστώς θα τερματισθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις».

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της από τη Ρωσία.

Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί μια σκλήρυνση της στάσης της πρώην κομμουνιστικής χώρας, τέσσερις ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να ανακαλέσει τον απεσταλμένο.

Η Βουλγαρία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δεν προχώρησε τόσο όσο η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες κατηγόρησαν απ' ευθείας τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε την επίθεση και απέλασαν ρώσους διπλωμάτες.

Ο Μπορίσοφ είχε δηλώσει την Παρασκευή πως, μολονότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από την επίθεση, χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ενώ επίσης ανησυχεί ότι η ανάκληση πρεσβευτών της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Μπορίσοφ και ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Μόσχα, ο Μπόικο Κότσεφ, συζήτησαν την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, καθώς και τις αντιδράσεις στη Ρωσία, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης.

Εξάλλου η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα σε υπουργούς ότι υπάρχουν και άλλα για να γίνουν στην μακροπρόθεσμη απάντηση της Βρετανίας στη Ρωσία.

Η Μέι πρόσθεσε πως χώρες προέβησαν σε ενέργειες κατά της Ρωσίας όχι μόνον από αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, αλλά επειδή αναγνωρίζουν την απειλή που η χώρα αυτή δημιουργεί.

Τραμπ – Μακρόν: Αποφασιστική απάντηση της Δύσης

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, συζήτησαν για την «αποφασιστική απάντηση της Δύσης», σε σχέση με τη χρήση της δηλητηριώδους ουσίας κατά του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην αποφασιστική απάντηση που έδωσε η Δύση στην επίθεση με χημικά που πραγματοποίησε η Ρωσία στο Σάλσμπερι, στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στην απέλαση πλήθους συνεργατών της ρωσικής κατασκοπείας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού» αναφέρει η ανακοίνωση.

Λαβρόφ:Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από πολλές δυτικές χώρες ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων των ΗΠΑ

Η απόφαση πάνω από 20 χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία ήταν «αποτέλεσμα των κολοσσιαίων πιέσεων» της Ουάσινγκτον, εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όταν ζητάνε από έναν ή δύο διπλωμάτες να εγκαταλείψουν αυτή ή την άλλη χώρα, μουρμουρίζοντας δικαιολογίες στο αυτί, γνωρίζουμε επακριβώς ότι αυτό είναι αποτέλεσμα κολοσσιαίων πιέσεων, κολοσσιαίου εκβιασμού, τα οποία αποτελούν δυστυχώς το βασικό όπλο της Ουάσινγκτον στη διεθνή σκηνή», κατήγγειλε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τασκένδη, η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

«Θα απαντήσουμε, μην αμφιβάλλετε! Διότι κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί μια τέτοια αγένεια και δεν πρόκειται να το κάνουμε ούτε εμείς», τόνισε ο Λαβρόφ.

Μάτις: Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ δείχνει την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι η απομάκρυνση Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ αποτελεί μια απάντηση σε όσους αμφιβάλλουν για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Η Ρωσία έχει την προοπτική να γίνει ένας σύμμαχος της Ευρώπης…(αλλά) πιστεύω σήμερα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν επιλέξει να επιδιώξουν μια διαφορετική σχέση με τα κράτη, μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Μάτις στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik