Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται στις κάλπες Ιταλίας και Αυστρίας
04/12/2016 12:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται στις κάλπες Ιταλίας και Αυστρίας

Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα από τις 07:00 μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα (από τις 08:00 ως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) για το συνταγματικό δημοψήφισμα. Καλούνται να εκφράσουν την ετυμηγορία τους σχεδόν σαράντα επτά εκατομμύρια πολίτες σε οκτώ χιλιάδες δήμους της χώρας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω κι αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η Βουλή και η Γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβαινε από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η Γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel). Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν σήμερα οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας. Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι»

Είναι σαφές βέβαια ότι, πέρα από την καθαυτή μεταρρύθμιση και τα ζητήματα που τίθενται, το δημοψήφισμα έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάρος, καθώς σε περίπτωση νίκης του «όχι», ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ενδέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμα. Το κύριο λάθος του, το οποίο αναγνώρισε και ο ίδιος, είναι πως επέλεξε να προσωποποιήσει την αναμέτρηση. Αλλά όπως έχει τονίσει ο ίδιος –ακόμη και τις τελευταίες ημέρες– «δεν είναι άνθρωπος που επιπλέει σε όλες τις συνθήκες» και «άλλοι είναι πολύ ικανότεροι να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τις τακτικές αυτές».

Σημαντικότερο από το Brexit και την εκλογή Τραμπ το ιταλικό δημοψήφισμα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη αυτήν τη στιγμή προέρχεται από την Ιταλία. Το δημοψήφισμα είναι σημαντικότερο από το Βrexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τότε θα επανέλθουν και τα σενάρια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως το 2012», είπε στη γερμανική υπηρεσία του Reuters ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ.

Στο Βερολίνο όμως, εκφράζονται και από πολιτικούς φόβοι για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της ευρωκρίσης την ερχόμενη χρονιά.

Αυστρία: Διαφορετικό διακύβευμα, εξίσου σημαντικό για την Ευρώπη

Συνολικά 6,4 εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, για να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας τους, σε έναν επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικό, καθώς από την έκβασή τους κρίνεται εάν η Αυστρία θα είναι στο μέλλον η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από ένα ακροδεξιό κόμμα.

Ο μακρύς προεκλογικός αγώνας, η εκλογική κόπωση γενικά και η δυσμενής ημερομηνία διεξαγωγής του --σχεδόν παραμονές Χριστουγέννων και σίγουρα μέσα στη δίνη των γιορταστικών προετοιμασιών που στην Αυστρία ρχίζουν εβδομάδες νωρίτερα-- επηρεάζουν το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο αναμένεται να είναι χαμηλότερο από εκείνο στον προηγούμενο δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαΐου κατά τον οποίο είχε ανέλθει στο 72,65%.

Το ποιος θα βρεθεί για τα επόμενα έξι χρόνια στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας, εκείνο του ομοσπονδιακού προέδρου της, θα είναι σαφές πιθανόν μόνο το απόγευμα της Δευτέρας ή ακόμη και το πρωί της Τρίτης, καθώς ο σημερινός επαναληπτικός γύρος των εκλογών δεν αναμένεται να δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων που φέρεται να αγγίξουν ίσως και τις 700.000 και των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί.

Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν πρώτα αποτελέσματα από καταμετρημένες ψήφους, ενώ για τις 20:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως τις επιστολικές ψήφους.

Αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, όλες τους διαπιστώνουν πως η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα είναι μία μάχη "στήθος με στήθος", καθώς στα αποτελέσματά τους ελάχιστη εμφανίζεται η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, του 72 χρονου υποστηριζόμενου από τους Πράσινους, πρώην αρχηγού τους επί 11 χρόνια Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγού του, του Νόρμπερτ Χοφερ, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ, ωστόσο το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με μία αμφιλεγόμενη απόφασή του είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα και είχε ορίσει επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, αποδεχόμενο σχετική προσφυγή που είχε καταθέσει το Κόμμα των Ελευθέρων μετά την ήττα του υποψηφίου του.

Οι επιστολικές ψήφοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στις 22 Μαίου, καθώς ο ίδιος συγκέντρωσε κατά 174.535 περισσότερες από τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που τελικά του εξασφάλισε ένα προβάδισμα κατά 30.863 ψήφους, οι οποίες και τον ανέδειξαν σε νικητή του δευτέρου γύρου.

Το αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό στην περίπτωση της πιθανολογούμενης νίκης του Νόρμπερτ Χόφερ, η οποία, σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές και αναλυτές στη Βιέννη, πέρα από τις άλλες επιπτώσεις που θα έχει, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται ένας υποψήφιος της ακροδεξιάς στο ύπατο αξίωμα μιας χώρας της Ευρώπης, θα ανατρέψει ριζικά ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία.

Στόχος του Νόρμπερτ Χόφερ και της αυστριακής Ακροδεξιάς ήταν από την αρχή --και λόγω της εμφάνισης της σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο ως πρώτης πολιτικής δύναμης στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 30%-- η ανάληψη σταδιακά της απόλυτης εξουσίας στη χώρα, αρχικά με το προεδρικό αξίωμα και στη συνέχεια, μέσω αυτού "και λόγω ασυμφωνίας με την κυβέρνηση", με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε τέτοιες πρόωρες εκλογές (σ.σ.: κανονικά οι αυστριακές βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο του 2018), θεωρείται δεδομένη η επικράτηση των Ελευθέρων και του αρχηγού τους, του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, (σ.σ.: που θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του προκατόχου του, του διαβόητου πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ), ο οποίος θα έπαιρνε από τον πρόεδρο, πλέον, Νόρμπερτ Χόφερ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα αναλάμβανε ως καγκελάριος επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Τα σενάρια προβλέπουν στην περίπτωση αυτή έναν συνασπισμό των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου κορυφαία στελέχη "φλερτάρουν" και προωθούν από καιρό αυτή την ιδέα, ζητώντας μάλιστα να μην αναμένεται καν μία τέτοια εξέλιξη, αλλά να καταγγελθεί η κυβερνητική συνεργασία τους με τους Σοσιαλδημοκράτες και να καταστούν αναγκαίες οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς καν να χρειαστεί μία "απόλυση" της κυβέρνησης (σ.σ.: όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν) από έναν μελλοντικό πρόεδρο Νόρμπερτ Χόφερ.

Το θέμα της υποστήριξης από το Λαϊκό Κόμμα ενός εκ των δύο υποψηφίων στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών δίχασε απειλητικά το κόμμα μέσα στις προηγούμενες ημέρες, καθώς ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο Ράινχολντ Λοπάτκα, από τους πρωταγωνιστές μιας συνεργασίας του με τους Ελευθέρους, ανακοίνωσε ανοικτά την υποστήριξή του προς τον υποψήφιο των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, τη στιγμή που ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ έχει ταχθεί υπέρ του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως επίσης και μία σειρά προσωπικοτήτων και πρώην αρχηγών του Λαικού Κόμματος.

Οι κύκλοι του Λαϊκού Κόμματος, που υποστηρίζουν τη συνεργασία με τους Ελευθέρους, ζητούν εμμέσως πλην σαφώς την αντικατάσταση του σημερινού αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου της κυβέρνησης Ράινχολντ Μιτερλένερ με τον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, θεωρείται από τους ίδιους το "μέλλον" του κόμματός τους που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε εκλογές.

imerisia.gr