Το Μαυροβούνιο γίνεται το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ
19/05/2016 19:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Μαυροβούνιο γίνεται το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ

Το πρωτόκολλο για την ένταξη του Μαυροβούνιου στο ΝΑΤΟ υπέγραψε ο Πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς. Αναμένεται να ακολουθήσει η πλήρης ένταξη και ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα συμβεί σύντομα. "Πιστεύω ότι αυτό θα είναι δυνατόν μέσα σε ένα χρόνο", είπε.

Η μικροσκοπική βαλκανική χώρα στην Αδριατική Θάλασσα, η οποία βομβαρδίστηκε από πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πριν από 16 χρόνια και απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σερβία πριν από μια δεκαετία, έχει πλέον μια θέση σε όλα τα όργανα της συμμαχίας. Μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου ως παρατηρητής, χωρίς τη δύναμη να ψηφίσει μέχρι το πρωτόκολλο προσχώρησης να επικυρωθεί από τα κρατικά κοινοβούλια και των 28 μελών. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στο Μαυροβούνιο να γίνει πλήρες μέλος τον Δεκέμβριο, παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις. Η Ρωσία ανακοίνωσε "αντίμετρα" και επέκρινε έντονα την Ποντγκόριτσα για την απόφασή της να ενταχθεί στη συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ χαρακτήρισε τον θυμό και τις απειλές της Ρωσίας αδικαιολόγητα και είπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ είχε ως στόχο να κρατήσει την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων σταθερή μετά από δεκαετίες πολέμου και εντάσεων. Η

ελπίδα του ΝΑΤΟ είναι ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου μπορεί να αποδείξει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη και ότι η συμμαχία κρατά ανοικτές τις πόρτες της - με σχετικά χαμηλό πολιτικό κόστος όσον αφορά τη Μόσχα.

Το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα 625.000 κατοίκων με ένα στρατό 2.000 στρατιωτών και αρκετά διαφορετική χώρα από την Ουκρανία ή τη Γεωργία, οι οποίες τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονη οργή από τη Μόσχα, αν ποτέ προσκληθούν να ενταχθούν στη συμμαχία.

Το πρωτόκολλο προσχώρησης υπεγράφη από 28 υπουργούς Εξωτερικών της συμμαχίας που ο Στόλτενμπεργκ αποκάλεσε δύο φορές "την πιο επιτυχημένη στην ιστορία". Ο

Στόλτενμπεργκ είπε ότι ελπίζει σε μια ταχεία διαδικασία επικύρωσης από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ: "Περιμένω σύντομα να δούμε 29 σημαίες έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ", δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ο Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν εμπόδια στη διαδικασία κύρωσης, όπως το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ολλανδία όπου οι ψηφοφόροι απέρριψαν μια εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία.

politico.eu