Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
29/03/2017 12:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Η Νίκολα Στάρτζεον κέρδισε μια σημαντική ψηφοφορία σχετικά με τα σχέδια της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, πυροδοτώντας κατηγορίες από τους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το αίτημά της είναι πρόωρο. Η Στάρτζεον κέρδισε με 10 ψήφος πλειοψηφία, όταν οι Πράσινοι υποστήριξαν τις προτάσεις της για να ζητήσει επισήμως από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την εξουσία να οργανώσει μια νέα ψηφοφορία για την ανεξαρτησία, περίπου την εποχή που η Βρετανία θα εγκαταλείπει την ΕΕ, την άνοιξη του 2019.

Στα τέλη της εβδομάδας η Στάρτζεον αναμένεται να στείλει επιστολή στην Τερέζα Μέι, ζητώντας από το Γουέστμινστερ να δώσει στο Χόλιρουντ τις προσωρινές εξουσίες για να οργανώσει το δημοψήφισμα. Είπε ότι θα περιμένει πρώτα να επικαλεστεί η πρωθυπουργός το άρθρο 50 για την ενεργοποίηση της διαδικασίας Brexit, την οποία αναμένεται να κάνει σήμερα. «Δεν είναι πρόθεσή μου να το πράξω συγκρουσιακά, αλλά επιζητώ μόνο μια λογική συζήτηση» είπε η Στάρτζεον στους βουλευτές.

Η ψηφοφορία, η οποία χώρισε το σκωτσέζικο κοινοβούλιο καθαρά μεταξύ όσων είναι υπέρ και όσων είναι κατά της ανεξαρτησίας, βάθυνε τη διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τόσο για την αναγκαιότητα όσο και για τη χρονική στιγμή της ψηφοφορίας. Ο Ντέιβιντ Μαντέλ, αρμόδιος υπουργός της Βρετανίας για τη Σκωτία, δήλωσε στο BBC ότι η απάντηση στο αίτημα της Στάρτζεον θα είναι «όχι». «Δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση έως ότου η διαδικασία του Brexit ολοκληρωθεί», είπε. «Τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση της Σκωτίας να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να κερδίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο, και αυτό σημαίνει ότι η Σκωτία, όπως και εμείς, εγκαταλείπει την ΕΕ».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Έχουμε ενωθεί μαζί ως μια χώρα για περισσότερα από 300 χρόνια. Έχουμε δουλέψει μαζί, έχουμε ακμάσει μαζί, πολεμήσαμε σε πολέμους μαζί και έχουμε ένα λαμπρό μέλλον. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού, και όχι να τραβήξουμε ξεχωριστούς δρόμους». Η θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να σκληρύνει περαιτέρω καθώς ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός του Brexit θα κατηγορήσει την Στλαρτζεον ότι άδικα πιέζει για διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν να έχει μια σαφή εικόνα των προτάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Σκωτία. Σε επιστολή του προς την κυβέρνηση της Σκωτίας, απαντώντας στις εκκλήσεις τα Στάρτζεον για μια ειδική συμφωνία της ΕΕ για τη Σκωτία, ο Ντέιβις αναμένεται να ισχυριστεί ότι οι υπουργοί της έχουν συστηματικά παραπλανήσει τους ψηφοφόρους για τις συνομιλίες τους σχετικά με τους όρους μιας συμφωνίας μετά το Brexit.

Ο Ντέιβις αναμένεται να υποστηρίξει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ παρόμοια με τις προτάσεις της Στάρτζεον. Και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν τα υφιστάμενα δικαιώματα της ΕΕ για την απασχόληση, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την προστασία της χρηματοδότησης της πανεπιστημιακής έρευνας και τη συνεργασίας της ΕΕ, και να εξασφαλίσουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την πλήρη αδασμολόγητη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η ψηφοφορία του Χόλιρουντ, η οποία έγινε δεκτή με ζητωκραυγές από μια μικρή ομάδα εθνικιστικών ακτιβιστών έξω από το κοινοβούλιο, ήρθε πέντε ημέρες μετά την αρχική συζήτηση που διακόπηκε από την τρομοκρατική επίθεση έξω από το Γουέστμινστερ την περασμένη Τετάρτη. Κατά την επανάληψη της συζήτησης, η Στάρτζεον κατέστησε σαφές ότι αναμένεται το Ηνωμένο Βασίλειο να απορρίψει την έκκλησή της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Είπε ότι σχεδίαζε να καθορίσει τις εναλλακτικές επιλογές της για να πιέσει μετά το Πάσχα.

theguardian.com