Το ISIS χάνει εδάφη και χρήματα
30/06/2017 13:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ISIS χάνει εδάφη και χρήματα

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το κατεστραμμένο τέμενος αλ Νούρι στην Μοσούλη, από όπου το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε την ίδρυση του "χαλιφάτου" του πριν τρία χρόνια. Η ανακατάληψη του τεμένους είναι μια συμβολική νίκη για τις ιρακινές δυνάμεις που μάχονται εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη de facto πρωτεύουσα της οργάνωσης στο Ιράκ. "Το κατά φαντασίαν κράτος τους κατέρρευσε", θριαμβολόγησε ο ταξίαρχος Γιάχια Ρασούλ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Το Ισλαμικό Κράτος έχασε μέσα σε τρία χρόνια το 60% των εδαφών που είχε καταλάβει και το 80% των εσόδων της, σύμφωνα με μελέτη του γραφείου αναλύσεων IHS Markit. Το έδαφος του "χαλιφάτου", που αυτοανακηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2014 σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, μειώθηκε από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο 2015 σε 36.200 τ.χλμ. τον Ιούνιο 2017, εξηγεί η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο.
Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή από το καλοκαίρι του 2014 εναντίον των τζιχαντιστών. Στο έδαφος η μάχη διεξάγεται στο Ιράκ από τον στρατό και στη Συρία κυρίως από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών κατά του Ισλαμικού Κράτους.
"Η άνοδος και η πτώση του ISIS χαρακτηρίζονται από μια ταχεία επέκταση την οποία ακολούθησε μια διαρκής παρακμή. Τρία χρόνια μετά την ανακήρυξή του, είναι φανερό πως το σχέδιο διακυβέρνησης του χαλιφάτου έχει αποτύχει", σημειώνει ο Κόλουμπ Στρακ, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στην IHS Markit. "Το υπόλοιπο του 'χαλιφάτου' θα αποσυντεθεί πριν από το τέλος της χρονιάς και θα περιοριστεί σε μια σειρά απομονωμένων αστικών περιοχών που αναμένεται να ανακαταληφθούν στη διάρκεια του 2018", πρόσθεσε.

Αλλά και τα οικονομικά του ISIS έχουν καταρρεύσει. Τα μηνιαία έσοδα μειώθηκαν από 81 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε 16 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2017, υπήρξε δηλαδή μια μείωση κατά 80%. "Αυτό εξηγείται από τη διαρκή μείωση όλων των πηγών χρηματοδότησης είτε πρόκειται για την πετρελαϊκή παραγωγή, τους φόρους και τις κατασχέσεις είτε για άλλες, παράνομες δραστηριότητες", επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας του IHS, Λουντοβίκο Καρλίνο.
Μεταξύ 2015 και 2017, τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 88% και από τους φόρους και τις κατασχέσεις κατά 79%. Σύμφωνα με τον Καρλίνο, "η απώλεια εδαφών είναι ο κύριος παράγοντας που επέφερε τις απώλειες των εσόδων". "Η απώλεια του ελέγχου της πυκνοκατοικημένης Μοσούλης στο Ιράκ, περιφερειών πυκνοκατοικημένων όπως η Μοσούλη (στο Ιράκ) και πετρελαϊκών περιοχών στις επαρχίες Ράκα και Χομς στη Συρία επέδρασαν σημαντικά στην ικανότητα της οργάνωσης να παράγει έσοδα", σημειώνει.

Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι το ISIS θα επιδιώξει να προσαρμοστεί στη σοβαρή απώλεια χρηματοδότησης και εδαφών επιστρέφοντας σε αυτά που ξέρει να κάνει καλύτερα: "επιθέσεις, κινητικότητα και αιφνιδιασμούς".

cnn.com, businessinsider.com