To ISIS ετοιμάζει «εφεδρική» πρωτεύουσα στη Λιβύη
01/12/2015 13:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To ISIS ετοιμάζει «εφεδρική» πρωτεύουσα στη Λιβύη

Τη στιγμή που οι δυτικές χώρες εντείνουν τις επιθέσεις τους ενάντια στην ντε φάκτο πρωτεύουσα του ISIS, τη Ράκα στη Συρία, η τρομοκρατική ομάδα ψάχνει στη Λιβύη μια δεύτερη πρωτεύουσα ως "εφεδρική", σύμφωνα με τους New York Times. Κι ενώ το ISIS έχει συνεργάτες σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που έχουν εκφράσει την υποταγή τους στον ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, μόνο το παρακλάδι της ομάδας στη Σύρτη είναι αυτό που η κεντρική ηγεσία ελέγχει άμεσα.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ηγέτες του ISIS στη Λιβύη φέρεται να έχουν υιοθετήσει ένα σύνθημα που αντανακλά το αυξημένο προφίλ της Σύρτης εντός της τζιχαντιστικής οργάνωσης: "Η Σύρτη δεν θα είναι κατώτερη της Ράκα". Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το παρακλάδι της Σύρτης είναι πολύ πιο κοντά στην δυτική Ευρώπη από ό,τι η ομάδα στη Συρία και το Ιράκ. Η επιρροή του ISIS στη Σύρτη έχει αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος, σε αυτό που έχει εξελιχθεί σε μία "ενεργά διαχειριζόμενη αποικία" της κεντρικής ομάδας, όπως τη χαρακτηρίζουν οι Times.

Η ανάπτυξη υπήρξε άμεση: το παρακλάδι της Λιβύης έχει φτάσει από τους 200 μαχητές σε περίπου 5.000, από όταν το ISIS ανακοίνωσε ότι ιδρύει ομάδα εκεί. Η Λιβύη εξάλλου θα μπορούσε να είναι μια ιδανική τοποθεσία για εναλλακτική πρωτεύουσα του ISIS. Η χώρα δεν διαθέτει κυβέρνηση και είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία η οργάνωση χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της στη Συρία και το Ιράκ, όπου κατέχει τα περισσότερα εδάφη του.

Ο Φατχί Αλί Μπασχαάγκα, ένας πολιτικός από τη Μισράτα στη Λιβύη, δήλωσε στην WSJ: "Δεν έχουμε ένα πραγματικό κράτος, αλλά μια κατακερματισμένη κυβέρνηση. Κάθε μέρα που καθυστερούμε μια πολιτική συμφωνία, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να αναπτυχθεί το Ισλαμικό Κράτος". Οι αντίπαλες κυβερνήσεις στη Λιβύη συμφώνησαν σε ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας τον Οκτώβριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Το ISIS προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις "βαθιές διαφορές" στη Λιβύη. Έχει ενθαρρύνει τη θρησκευτική έχθρα στη Συρία και το Ιράκ για να διχάσει περισσότερο τον πληθυσμό και για να πείσει τους σουνίτες μουσουλμάνους ότι χρειάζονται το ISIS για να τους προστατεύσει από τους σιίτες.

Επίσης, κατά τον ίδιο τρόπο που έπραξε όταν κατέλαβε εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, το ISIS μπορεί να σκέφτεται να επεκταθεί στη Λιβύη. Ντόπιοι και Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στους Times ότι οι πρόσφατες επιθέσεις υποδηλώνουν ότι η Αζνταμπίγια, μια πόλη προς τα ανατολικά, θα μπορούσε να είναι η επόμενη περιοχή που εποφθαλμιά το ISIS. Κάτι τέτοιο θα δώσει τον έλεγχο στην ομάδα, στα κοντινά κοιτάσματα πετρελαίου.

Ένα άλλο σημάδι για τις προθέσεις του ISIS στη Λιβύη φαίνεται από τους ανθρώπους που αρχίζουν να εμφανίζονται ξαφνικά στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Ανώτεροι Ιρακινοί ηγέτες του ISIS καταφθάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από όλη τη Μεσόγειο -κατά τον ίδιο τρόπο που το ISIS δημιούργησε τη βάση του στη Ράκα. Οι ηγέτες των πόλεων που ελέγχονται από το ISIS είναι κυρίως Ιρακινοί. Η Σύρτη, επίσης, κυβερνάται όπως και οι άλλες πόλεις υπό τον έλεγχο της ομάδας στη Μέση Ανατολή. Το ISIS έχει συστήσει "σημεία προπαγάνδας" στην πόλη και άρχισε να επιβάλλει τους αυστηρούς νόμους του, όπως την απαίτηση να καλύπτουν οι γυναίκες δημοσίως τα πρόσωπά τους και να επιτρέπονται οι δημόσιες εκτελέσεις.

Το ISIS ενδέχεται να χρησιμοποιεί ήδη τη Σύρτη ως βάση για τις δραστηριότητές του στη Βόρεια Αφρική. Η γειτονική Τυνησία έχει πληγεί από επιθέσεις από τρομοκράτες που εκπαιδεύονται στη Λιβύη, και η χώρα χτίζει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων της για να εμποδίσει τους εξτρεμιστές που μπορούν εύκολα να πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο χωρών. Η ομάδα επίσης παροτρύνει τους νεοσύλλεκτους να πηγαίνουν πλέον όχι στη Συρία, αλλά στη Λιβύη.

Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα με το παρακλάδι του ISIS στη Σύρτη. Ενώ η ομάδα προσπάθησε να φτιάξει την πόλη έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τη Ράκα - με κτίρια που εξυπηρετούν το γραφειοκρατικό της σύστημα, μια "αστυνομική" δύναμη και δικαστήρια - το ISIS δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού. Τα βενζινάδικα και τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, ενώ τα σημεία ελέγχου κάνουν το ταξίδι πιο δύσκολο.

businessinsider.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.